UPU – risc major de malpraxis
22 octombrie 2012 | Mihai COSTACHE
Datorita numarului mare de pacienti care trec prin Unitatile de Primire a Urgentelor (UPU) zilnic – multi aflandu-se in stare critica – la care adaugam si o lipsa acuta de personal, se poate spune ca urgentele sunt un teren propice pentru aparitia erorilor medicale. Un studiu facut de catre Universitatea Harvard (s-au analizat 30.000 UPU din UK, din pacate studiul nu este accesibil in mod gratuit online) arata ca domeniul urgentei medicale este supus riscului de erori medicale intr-un procent mult mai mare decat alte specialitati medicale. Cele mai frecvente erori medicale sunt referitoare la erori in stabilirea diagnosticului sau aplicarea unui tratament gresit; toate acestea datorandu-se in principal lipsei de experienta a personalului medical.
Urgenta presupune – prin definitie – aplicarea unui tratament corect in cel mai scurt timp posibil. In functie de anumiti parametri, un medic de urgenta trebuie sa trateze un pacient pe loc sau sa trimita pacientul catre un specialist in domeniul respectiv. Nu este loc de timp pierdut. Din nefericire, unii pacienti parasesc camera de garda cu suferinte pe termen lung cum ar fi dureri, pierderi de organe (sau a functionalitatii lor) ori chiar decedeaza. Toate acestea ar fi putut fi prevenite daca un tratament corect si rapid ar fi fost administrat de catre un medic competent.
Conform aceluiasi studiu, timpul pierdut de catre pacienti in cadrul camerei de garda a unei UPU a crescut simnificativ. In UK timpul mediu de asteptare a unui pacient in 1997 era de 13 minute iar in 2006 acest timp a crescut la 22 de minute. In cazul unui infarct miocardic un pacient astepta interventia medicului in camera de garda 8 minute in 1997 si 22 minute in 2006.
Nu doar timpul pierdut in UPU este o cauza a erorilor medicale dar si prestarea serviciilor medicale de urgenta intr-un mod superficial a devenit o cauza majora a aparitiei malpraxisului medical. Cele mai dese erori medicale aferente urgentelor sunt:
• un diagnostic incorect sau prea tarziu depistat;
• o incorecta sau incompleta evaluare a starii pacientului la sosirea in camera de garda;
• transfuzia de sange contaminat;
• aplicarea uni tratament gresit;
• lipsa unei monitorizari a starii pacientului, mai ales in cazul celor care acuza ameteli sau lipsa a echilibrului;
• dispunerea de analize de laborator incorecte sau incomplete;
• erori savarsite in timpul procedurilor chirurgicale;
• interpretarea eronata a informatiilor medicale despre pacient;
• ignorarea alergiilor la anumite medicamente sau a tratamentelor preexistente.
In timp ce multi pacienti prefera sa nu ajunga la camera de garda si incearca sa isi trateze boala acasa, sunt si cazuri in care este imperios necesar sa mergi la camera de garda. Cand se intampla acest lucru, pacientul asteapta din partea medicilor o atentie sporita si un tratament adecvat si eficient. Cu toate acestea, exista cazuri in care aceste asteptari nu sunt implinite si acest lucru este o mare bila neagra din partea personalului medical iar rezultatul unei asemenea atitudini poate consta intr-o vatamare corporala grava sau chiar moarte.
Dar sistemul medical si institutiile statului cu atributii in gestionarea acestuia nu reusesc sa ajute medicii sa ofere cea mai buna asistenta medicala posibila. Doctorii lucreaza dupa un program foarte greu ca durata si presiune psihica. Medicii sunt adesea fortati sa puna un diagnostic, sa trateze si sa dispuna trimiterea acasa a pacientului intr-un ritm foarte rapid pentru a elibera locurile din UPU si a putea trata cat mai multi pacienti intr-un timp foarte scurt.
Este adevarat ca acest lucru este considerat ca fiind de esenta activitatii unei UPU dar totusi se impune o precizie si o acuratete a serviciilor medicale si in acest domeniu asa de mult expus aparitiei erorilor medicale. Iar statul trebuie si el, la randul sau, sa faca toate eforturile ca medicii din UPU sa isi poata duce la indeplinire menirea lor fara a fi permanent cu sabia lui Damocles a malpraxisului medical deasupra capului.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro