Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti

Declaratii de bune intentii – propunere de implementare in instante
22.10.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Dreptul familiei, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

ARPCC doreste sa propuna tuturor instantelor de minori din tara utilizarea unei „declaratii de bune intentii” pe care parintii sa o semneze si sa o depuna instantei, ca parte a procedurilor de pe cale judiciara care privesc copiii. Practic, judecatorul, ar putea oferi parintilor implicati sa semneze benevol declaratia, fara insa a-i obliga. Documentul s-ar putea gasi la orice birou de copiere acte din incinta instantei.

Atitudinea procesuala a fiecarui parinte (vizibila si prin respectiv semnarea sau nesemnarea acestei declaratii de bune intentii) ar trebui sa constituie un element serios de avut in vedere atunci cand, de exemplu, se stabileste locuinta copilului sau se decide cu privire la dimensionarea programelor de legaturi personale.

Recomandarea ARPCC se bazeaza pe presupunerea ca tot mai multe instante vor incepe sa aplice principiul californian propus de catre INM, principiu care este, de altfel, reflectat in criteriile propuse de CSM pentru stabilirea interesului superior al copilului:
”a. Disponibilitatea fiecarui parinte de a-l implica pe celalalt parinte in deciziile legate de copii si de a respecta drepturile parintesti ale acestuia din urma; si
b. Disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt accesul in locuinta sa.”

Recomandarea este in sensul introducerii unor masuri asiguratorii pentru garantarea legaturilor personale, idee pe care Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului a introdus-o in proiectul de modificare a Legii 272/2004.

ARPCC isi manifesta speranta ca tot mai multi judecatori vor imbratisa voluntar aceasta recomandare gandita pentru a fi aliniata cu masurile asiguratorii propuse prin avizul CSM (fiind vorba de asa zisele „angajamente sau obligatii acceptate fata de instante”).

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti