BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
Print Friendly, PDF & Email

Declaratii de bune intentii – propunere de implementare in instante

22.10.2012 | JURIDICE.ro

ARPCC doreste sa propuna tuturor instantelor de minori din tara utilizarea unei „declaratii de bune intentii” pe care parintii sa o semneze si sa o depuna instantei, ca parte a procedurilor de pe cale judiciara care privesc copiii. Practic, judecatorul, ar putea oferi parintilor implicati sa semneze benevol declaratia, fara insa a-i obliga. Documentul s-ar putea gasi la orice birou de copiere acte din incinta instantei.

Atitudinea procesuala a fiecarui parinte (vizibila si prin respectiv semnarea sau nesemnarea acestei declaratii de bune intentii) ar trebui sa constituie un element serios de avut in vedere atunci cand, de exemplu, se stabileste locuinta copilului sau se decide cu privire la dimensionarea programelor de legaturi personale.

Recomandarea ARPCC se bazeaza pe presupunerea ca tot mai multe instante vor incepe sa aplice principiul californian propus de catre INM, principiu care este, de altfel, reflectat in criteriile propuse de CSM pentru stabilirea interesului superior al copilului:
”a. Disponibilitatea fiecarui parinte de a-l implica pe celalalt parinte in deciziile legate de copii si de a respecta drepturile parintesti ale acestuia din urma; si
b. Disponibilitatea fiecaruia dintre parinti de a permite celuilalt accesul in locuinta sa.”

Recomandarea este in sensul introducerii unor masuri asiguratorii pentru garantarea legaturilor personale, idee pe care Ministerul Muncii si Protectiei Sociale – Directia Generala Protectia Copilului a introdus-o in proiectul de modificare a Legii 272/2004.

ARPCC isi manifesta speranta ca tot mai multi judecatori vor imbratisa voluntar aceasta recomandare gandita pentru a fi aliniata cu masurile asiguratorii propuse prin avizul CSM (fiind vorba de asa zisele „angajamente sau obligatii acceptate fata de instante”).


Aflaţi mai mult despre , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.