Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti
7 comentarii

Esalonarea platii titlurilor executorii privind drepturi salariale nu este nerezonabila. Dumitru Daniel Dumitru si altii vs. Romania, CEDO


22.10.2012 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CEDO
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 709 din data de 17 octombrie 2012 a fost publicata Decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (Sectia a treia) cu privire la Cererea nr. 57.265/08 introdusa de Dumitru Daniel Dumitru si altii impotriva Romaniei.

I. Faptele

Reclamantii, functionari publici, se plang de intarzierile la executarea hotararilor judecatoresti care le acordau anumite drepturi salariale, ca urmare a esalonarilor stabilite prin mai multe acte normative, ultimul fiind Legea nr. 230/2011 pentru aprobarea O.U.G. nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar. Legea stabileste urmatorul calendar al platilor: 5% din valoarea titlului executoriu in 2012, 10% in 2013, 25% in 2014, 25% in 2015, 35% in 2016.

Reclamantii invoca art. 6 din Conventie (cu privire la judecarea in mod echitabil si intr-un termen rezonabil a cauzei de catre o instanta) si art. 1 din Protocolul nr. 1 la Conventie (cu privire la respectarea dreptului de proprietate).

II. Aprecierile Curtii

Curtea observa ca in 2009 Romania a inceput sa se confrunte cu o grava criza economica si financiara. Intrucat autoritatile nationale se afla, in principiu, intr-o pozitie mai buna decat instanta internationala pentru a stabili ce constituie „utilitate publica”, Curtea este gata sa admita ca, asa cum sustine Guvernul, masurile in litigiu urmareau un scop de utilitate publica.

Pentru a stabili daca masurile respective erau proportionale cu scopul urmarit – restabilirea echilibrului bugetar, evitand totodata inrautatirea situatiei sociale -, Curtea considera ca este necesar sa verifice daca, in speta, tratamentul aplicat reclamantilor a facut posibila mentinerea unui echilibru intre interesele aflate in joc.

Curtea observa ca reclamantii aveau drepturi ferme si intangibile in temeiul unor hotarari judecatoresti definitive pronuntate in perioada februarie-aprilie 2008. Curtea constata ca, desi mecanismul de esalonare instituit a suferit modificari, autoritatile statului l-au respectat, dand dovada de diligenta in executarea hotararilor judecatoresti sus-mentionate.

Astfel, in conformitate cu legislatia in vigoare (supra, pct. 24), reclamantii au primit in octombrie 2008 o prima transa, reprezentand 30% din totalul sumelor datorate. In septembrie 2010, li s-a platit o suma suplimentara, reprezentand 25% din a doua transa de 34% din suma totala, desi in temeiul O.U.G. nr. 45/2010 din 19 mai 2010 cea de a doua transa ar fi trebuit platita in 2012.

Tinand seama de faptul ca o parte importanta din sumele datorate reclamantilor le-a fost deja platita, Curtea nu poate considera ca a fost afectata insasi substanta dreptului reclamantilor.

Prin urmare, Curtea considera ca plata esalonata a sumelor datorate reclamantilor nu poate fi considerata nerezonabila, astfel ca cererea este in mod vadit nefondata si trebuie respinsa in temeiul art. 35 § 3 lit. a) si art. 35 § 4 din Conventie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro