Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Exceptiile de la regula publicitatii dezbaterilor sunt de ordine publica


26 octombrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că nerespectarea dispoziţiilor art. 25 alin. (1) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, potrivit cărora cererile privind aplicarea sancţiunii pentru neexecutarea hotărârii instanţei de contencios-administrativ se judecă în camera de consiliu, atrage sancţiunea nulităţii hotărârii pronunţate în şedinţă publică şi nu în camera de consiliu, aşa cum reglementează textul menţionat. Înalta Curte a subliniat că, în cauza de faţă, legiuitorul a reglementat o excepţie de la principiul publicităţii dezbaterilor, norma legală enunţată avand caracter imperativ, derogatoriu de la dreptul comun, astfel că hotărârea pronunţată în alte condiţii decât cele expres stabilite de legiuitor atrage sancţiunea nulităţii acesteia, în condiţiile art. 105 alin. (2) C. proc. civ. Fiind o nulitate de ordine publică, rezultată din nerespectarea unei norme imperative, aceasta poate fi ridicată şi de judecător în orice stare a pricinii, astfel că Înalta Curte a admis recursul şi a casat sentinţa primei instanţe cu trimitere pentru rejudecare. (Decizia nr. 1532 din 21 martie 2012 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect aplicarea unei amenzi conducătorului autorităţii publice emitente a actului adminsitrativ)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro