Metodologia pentru primirea la studii a cetatenilor straini din state terte UE
26 octombrie 2012 | JURIDICE.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 722 din data de 24 octombrie 2012 a fost publicat Ordinul ministrul educatiei, cercetarii, tineretului si sportului nr. 6000/2012 privind aprobarea Metodologiei pentru primirea la studii si scolarizarea cetatenilor straini din state terte UE in invatamantul de stat si particular acreditat din Romania.
Potrivit metodologiei, pot accede in sistemul national de invatamant persoanele din state terte UE care au optat pentru o institutie de invatamant de stat sau particular acreditata si au acceptul acestei institutii.
Cetatenii straini din state terte UE sunt inscrisi in invatamantul universitar si postuniversitar doar dupa absolvirea anului pregatitor sau pe baza certificatului care atesta cunoasterea limbii romane.
In timpul anului pregatitor aceste persoane isi insusesc cunostintele necesare de limba romana, precum si cunostintele specifice, corelate cu profilul viitoarei pregatiri (anatomie, fizica, chimie, desen tehnic etc.), daca programul de studii este organizat in limba romana.
La programele de studii acreditate in care procesul didactic se desfasoara in limbi straine, institutia de invatamant superior primitoare organizeaza un test de limba straina. Sunt exceptate de la acest test persoanele care provin din tari unde limba oficiala a statului este limba in care se tin cursurile si cele care detin un atestat lingvistic cu recunoastere internationala.
Metodologia cuprinde dispozitii detaliate referitoare la:
– inscrierea in invatamantul preuniversitar;
– ciclul I – inscrierea la studii universitare de licenta;
– ciclul II – inscrierea la studii universitare de masterat;
– ciclul III – studii universitare de doctorat;
– inscrierea la studii de specializare postuniversitara in domeniul medical (rezidentiat);
– organizarea si desfasurarea concursului pentru acordarea granturilor de studii in baza prevederilor HG nr. 288/1993 privind scolarizarea in Romania a cetatenilor din alte tari si a Legii educatiei nationale nr. 1/2011.