Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Arii de practică Drept penal

INFO-DNA, 26 octombrie 2012

26 octombrie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și spălare de bani. Trimitere în judecată. DNA – Serviciul Teritorial Cluj
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

D. C., în stare de arest preventiv, contabil la Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi la SC Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT), asociat şi administrator la SC V SRL, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiunnșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale, uz de falsi:
– înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (163 acte materiale),
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (170 acte materiale),
– fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată (436 acte materiale),
– uz de fals, în formă continuată (436 acte materiale),
– spălare de bani, în formă continuată,

N. V., administrator legal al S.C. V S.R.L. şi soţul inculpatei D. C., în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată,

S.C. V S.R.L., persoană juridică română, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de spălare de bani, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpata D. C., în calitatea sa de contabil ADR Nord Vest şi S.C. IRCETT S.A., a profitat de atribuţiile sale de serviciu, respectiv acelea de a depune instrumente de plată la bancă şi trezorerie, de a ridica extrase de cont şi de a completa ordine de plată, în scopul însuşirii pe nedrept de sume de bani din patrimoniul acestor persoane juridice.
Concret, în perioada septembrie 2009 –iulie 2012, inculpata D. C., utilizând mijloace frauduloase (ordine de plată falsificate), a indus în eroare reprezentanţii unităţilor bancare unde aveau deschise conturi instituţiile la care era contabil şi i-a determinat să transfere suma totală de 11.537.204,31 lei (echivalentul a aproximativ 2.704.771,84 euro) din conturile ADR Nord Vest şi S.C. IRCETT S.A. în contul firmei sale S.C. V S.R.L. Inculpata a falsificat personal aceste documente bancare şi a solicitat transferurile în baza unor operaţiuni comerciale inexistente.
Pentru a ascunde toate aceste transferuri frauduloase, inculpata D. C. a falsificat 170 de înscrisuri reprezentând extrasele de cont ale ADR Nord Vest, depuse în contabilitatea acestei instituţii, ordinele de plată ale S.C. IRCETT S.A., declaraţiile pentru plata obligaţiilor la Bugetul de stat şi Bugetele asigurărilor sociale şi ordinele de plată aferente întocmite pe numele S.C. IRCETT S.A. şi facturi fiscale. Una dintre consecinţele acestor acţiuni a fost şi diminuarea sau chiar neplata contribuţiilor la Bugetul de stat şi Bugetul asigurărilor sociale pentru partea vătămată ADR Nord Vest.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a sumei de 11.537.204,31 lei transferate în mod fraudulos în conturile firmei sale S.C. V S.R.L., inculpata D.C. a înregistrat în contabilitatea acestei societăţi comerciale 91 de operaţiuni comerciale fictive cu presupuşi clienţi diverşi, pentru o parte din această sumă, iar o parte din transferuri nu le-a înregistrat deloc. De asemenea, suma totală de 184.200 lei a fost transferată în conturile unor persoane fizice sub aparenţa unor operaţiuni comerciale fictive pentru ca, ulterior, aceşti bani să fie retraşi din conturi de persoanele respective şi remişi inculpatei sau altor persoane la indicaţiile acesteia.
Banii proveniţi din aceste activităţi frauduloase au fost utilizaţi pentru plata salariului său ca angajat al firmei sale, plăţi către inculpată, ca persoană fizică, pentru achiziţionarea unor terenuri şi apartamente în localităţi din apropierea municipiului Cluj Napoca cât şi pentru achiziţionarea de bijuterii din aur şi a două autoturisme de lux. În cazul acestor achiziţii, inculpata a fost sprijinită de soţul său, inculpatul N. V., în calitate de administrator legal al învinuitei S.C. V S.R.L. sau în nume personal, prin participarea la semnarea contractelor de vânzare – cumpărare.

Părţile vătămate ADR Nord Vest şi S.C. IRCETT S.A. s-au constituit părţi civile în cauză, fără a preciza sumele exacte pe care le solicită.Pe parcursul urmăririi penale, inculpata D.C. a restituit din contul S.C. V S.R.L. în contul părţii civile ADR Nord Vest suma de 261.483,74 lei, iar în contul părţii civile S.C. IRCETT S.A. suma totală de 414.158,14 lei.
În vederea recuperării sumei totale reţinute ca prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor D.C., N.V. şi S.C. V S.R.L., după cum urmează: conturi bancare, un autoturism de lux, 37 de imobile (terenuri şi apartamente) şi 232 de bijuterii.

La data de 3 august 2012, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatei Druta Cosmina pentru 29 zile, măsură ce a fost prelungită ulterior (comunicatul nr. 603/VIII/3 din 3 august 2012).

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Sursa: www.pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership