Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
 1 comentariu

Sase seismologi, sase ani de inchisoare…
29.10.2012 | Diana STOICA

JURIDICE - In Law We Trust

The Guardian prezintă o informație care a scandalizat comunitatea oamenilor de ştiinţă de pretutindeni: şase seismologi italiani şi un funcţionar public au fost condamnaţi pentru omucidere.

Un expert susţine că acest tip de acuzaţii contra oamenilor de ştiintă îi aduce aminte de perioada Inchiziţiei.

Judecătorul italian care i-a condamnat pe aceştia la câte şase ani de închisoare susţine că decizia sa a fost determinată de asigurările false pe care aceştia le-au transmis publicului înaintea unui cutremur ce a lovit oraşul L’Aquila în 2009.

Pe lângă faptul că există puţine precedente în istorie pentru asemenea pedepse, decizia judecătorului a speriat experţii din domeniu. David Rothery, lector senior în domeniul Ştiinţelor la Universitatea Open, îşi pune cea mai firească întrebare: „Data viitoare când va exista o criză seismică şi va fi convocat un grup care să sfătuiască cu privire la soluţii cine credeţi că va mai fi dispus să participe, având în vedere pedeapsa de şase ani de închisoare care îi aşteaptă dacă greşesc?”

Teama de arest a oamenilor de ştiinţă poate periclita relaţiile dintre comunitatea ştiinţifică, stat şi public.

Profesorul de geofizică de la Universitatea din Londra a declarat că activitatea de prognoză a mişcărilor plăcilor tectonice ale pământului este departe de a fi o ştiinţă exactă. „Vreme de câteva decenii, oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o manieră complet sigură de a prezice cutremurele însă nu au reuşit încă…”

Procurorii susţin că sunt conştienţi de acest argument şi că motivul principal pentru care seismologii au fost condamnaţi este faptul că numeroase decese ar fi putut fi evitate dacă oamenii nu ar fi fost reasiguraţi de către experţi că situaţia era „normală” şi că nu era necesară evacuarea zonei în cauză.

Rothery afirmă că „aceste persoane care au calitatea de oameni de stiinţă de renume mondial ar fi trebuit să îşi petreacă zilele, începând cu anul 2009, lucrând în domeniul seismologic, căutând noi metode îmbunătăţite de avertismente de pericol şi în schimb au fost preocupate de proces iar acum vor continua să se ocupe de recurs. Asta nu va ajuta ştiinţa prezicerii şi atenuării seismelor din Italia sau oriunde în lume.”

Diana STOICAPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Sase seismologi, sase ani de inchisoare…”

  1. nu-i nimic, au ajuns in rindul marilor martiri ai stiintei – Galileo Galilei, Giordano Bruno, etc. se putea si mai rau (vezi cazul lui G Bruno).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.