Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

SUA aduce in instanta Bank of America


29 octombrie 2012 | Diana STOICA

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Potrivit Reuters, Statele Unite ale Americii au intentat un proces impotriva Corporatiei Bank of America, pentru fraudele comise, acuzand-o de provocarea unor pierderi de peste 1 miliard USD din patrimoniul contribuabililor, prin vanzarea a mii de credite ipotecare toxice catre Fannie Mae si Freddie Mac.

Acest caz reprezinta primul intentat de catre Departamentul de Justitie al SUA impotriva marilor finantatori ipotecari, care au fost salvati in anul 2008. Incorporata este si problema cu care Directorul Executiv Brian Moynihan se confrunta, respectiv achizitionarea Corporatiei Countrywide Financial, ce a fost considerata odata cel mai mare creditor ipotecar national.

Conform unei plangeri depuse la instanta federala, Countrywide a inventat in 2007 o schema cunoscuta sub denumirea de “Hustle”, utilizata pentru a accelera procesarea creditelor pentru locuinte, iar Bank of America a continuat sa o foloseasca.

Operand sub deviza “Creditele intotdeauna inainteaza, niciodata nu merg inapoi”, directorii ipotecari au incercat sa elimine “portitele de taxare” concepute pentru a asigura legalitatea imprumuturilor.

Acest lucru a condus la “rate defectuase” care aproximau 40%, ceea ce este de 9 ori mai mult decat norma industriala, insa Contrywide a ascuns acest lucru de Fannie Mae si Freddie Mac, ba chiar a acordat bonusuri personalului pentru a nu da de banuit.

“Comportamentul fraudulos invocat in plangerea de azi este intolerabil. Countrywide si Bank of America au facut imprumuturi neperformante si au trimis contribuabililor nota de plata.” a declarat Procurorul Sef Preet Bharara.

Procesul urmareste achitarea unor amenzi civile, precum si daune morale triple, in temeiul Legii Federale, Actul Creante False, pe care guvernul l-a folosit de multiple ori impotriva Wall Street.

Lawrence Grayson, purtator de cuvant al bancii a declarat: “Bank of America si-a asumat responsabilitatea si a actionat ca atare in demersurile demarate pentru rezolvarea legalitatii problemei ipotecare. Afirmatia conform careia nu am fi reachizitionat creditele de la Fannie Mae este pur si simplu falsa. Bank of America nu poate fi considerata responsabila si succeptibila a compensa pagubele fiecarei entitati, pagube provocate in fapt de criza economica.”

In februarie, Bank of America a fost de acord sa achite suma de 1 miliard USD, intelegandu-se cu un procuror din Brooklyn, pentru acuzatii similare, in cazul creditelor ipotecare depuse pentru asigurare la Federal Housing Administration.

Diana STOICA

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică