« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Modele romanesti III: „Lasa ca moare ala batranu’ si ma duc sa-mi cer drepturile!”
29.10.2012 | Simona CIMPOCA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Într-o lume în care încălcarea normelor morale nu mai impresionează pe nimeni, iar familiile se reunesc din ce în ce mai rar, ar trebui sau nu introdusă obligativitatea prin lege de a avea grijă de părinţii noştri, ajunşi la capăt de drum?

Deocamdată, legea este incertă cu privire la aceste lucruri, însă mi se pare că zăresc o rază de speranţă pentru viitor. În Noul Cod civil găsim câteva referiri în ceea ce priveşte întreţinerea dintre părinţi şi copii, dar nu este reglementată expres întreţinerea datorată părinţilor de către copiii lor majori, aşa cum se întâmplă în cazul părinţilor şi al copiilor minori.

Astfel, art. 513 din NCC ne anunţă că obligaţia de întreţinere există numai între persoanele prevăzute de lege. Ea se datorează numai dacă sunt întrunite condiţiile cerute de lege.

Mai departe, din art. 516 aflăm şi care sunt persoanele prevăzute de lege în cazul obligaţiei de întreţinere: Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege. Aici observăm că legea nu este exhaustivă, lăsând loc de mai mult, însă fără a ne determina mai exact “celelalte persoane anume prevăzute”.

Art. 517 vorbeşte despre acel soţ care oferă întreţinere copilului minor al celuilalt soţ, ca putând beneficia, la rândul său, de întreţinerea acelui copil devenit major timp de 10 ani, aflându-se în nevoie. ((1) Soţul care a contribuit la întreţinerea copilului celuilalt soţ este obligat să presteze întreţinere copilului cât timp acesta este minor, însă numai dacă părinţii săi fireşti au murit, sunt dispăruţi ori sunt în nevoie.
(2) La rândul său, copilul poate fi obligat să dea întreţinere celui care l-a întreţinut astfel timp de 10 ani.)

Din art. 519 aflăm care este ordinea de plată a întreţinerii între mai multe categorii de persoane. Respectiv, în ceea ce îi priveşte pe copii şi părinţi, “b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat”.

Cu toate că legea nu prevede expres nicăieri obligaţia legală de întreţinere a copilului major faţă de părinţii săi, din art. 521 putem descoperi un alineat care face referire exactă la acest lucru: “(2) Dacă părintele are drept la întreţinere de la mai mulţi copii, el poate, în caz de urgenţă, să pornească acţiunea numai împotriva unuia dintre ei. Cel care a plătit întreţinerea se poate întoarce împotriva celorlalţi obligaţi pentru partea fiecăruia.”

După această lungă introducere, dându-ne seama de faptul că obligaţia legală de întreţinere a copilului major faţă de părinţi nu este reglementată expres în lege, aş întreba dacă acei copii care îşi abandonează părinţii la bătrâneţe, fără a le oferi sprijinul de care au nevoie odată cu vârsta, şi în pofida ajutorului pe care părinţii îl dau copiilor pe timpul minoratului şi chiar mai mult decât atât, împreună cu obligaţia de întreţinere asupra copiilor, pe care cei mai mulţi dintre părinţi şi-o respectă, MERITĂ să îi moştenească pe părinţii lor? Mai au ei dreptul de a cere vreun lucru de pe urma părinţilor pe care îi reneagă sau cărora le refuză cererile de ajutorare? Singura soluţie împotriva dreptului “obligatoriu” al moştenitorilor de a primi moştenirea în ciuda comportamentului lor faţă de cel care a decedat pare a fi introducerea în lege a unor reglementări concrete privind relaţiile dintre moştenitori şi defunct, inclusiv reglementarea obligaţiei legale de întreţinere a copiilor majori faţă de părinţii lor. Doar în acest fel am avea cu una mai puţine nedreptăţi în cadrul societăţii în care trăim.

Simona CIMPOCA

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Modele romanesti III: „Lasa ca moare ala batranu’ si ma duc sa-mi cer drepturile!””

  1. ANONIM spune:

    In opinia mea, obligatia la intretinerea parintilor de catre copii trebuie foarte bine reglementata.
    In primul rand exista si parinti care nu au facut efectiv nimic pentru copilul lor. Va pot da un astfel de exemplu, in care parintele, a divortat de mama naturala a copilului cand acesta avea varsta de 11 ani. Parintele s-a recasatorit si a dus o viata pe picior mare fara macar sa-l intereseze de acel copil. In urma decesului persoanei cu care a fost casatorit, parintele a continuat sa duca o viata lipsita de griji, traind din vanzarea bunurilor pe care le-a mostenit de la sotia decedata. La batranete, avand in vedere ca pensia de 700 lei de care dispunea nu ii era suficienta pentru a tine ritmul cu viata pe care era obisnuit sa o duca, si-a vandut si ultima proprietate, respectiv casa, mutanduse la ,,iubita” cu 40 de ani mai tanara. Binenteles banii s-au consumat rapid iar el s-a trezit in strada cu o pensie de 700 de lei cu care nu se poate intretine. (In tot acest timp copilul a luat legatura cu el incercand sa-l aduca pe linia de plutire insa s-a izbit de ignoranta totala. Acum intreb, in atare situatie, avand in vedere faptul ca pe parinte nu l-a interesat viata copilului si a preferat sa sparga pana la ultimul ban pe pe distractii, fara a lasa nimic de pe urma lui, cum poate fi obligat copilul sa aiba grija de acest specimen numit ,,tata”?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD