Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-PICCJ, 29 octombrie 2012


29 octombrie 2012 | Daniela GHICAJANU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Daniela GHICAJANU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Flux informații

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca in continuarea cercetarilor intr-un dosar avand ca obiect infractiuni in legatura cu cauza cunoscuta in mass-media ,,fraude la referendum”, procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au derulat cercetari fata de presedintii unor sectii de votare de pe raza judetului Olt, precum si fata de alte persoane.

Astfel, la data de 23.10.2012, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de invinuitii: T. F. S., presedintele unei sectii de votare din Piatra Olt (24 acte materiale), D. l., presedintele unei sectii de votare din Scornicesti (3 acte materiale), P. E., presedintele altei sectii de votare din Piatra Olt (12 acte materiale), M. S.R. V., presedintele unei sectii de votare din Scornicesti, Sat Rusciori (4 acte materiale), M. D. I., presedintele altei sectii de votare din Scornicesti (19 acte materiale), O. F., presedintele unei sectii de votare din localitatea Chiteasca (13 acte materiale), G. O. M., presedintele altei sectii de votare din Scornicesti (5 acte materiale), T. E., presedintele unei sectii de votare din Satul Leotesti (4 acte materiale), R. D.S. A., presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia nr. 30, Judetul Olt (44 acte materiale), C. V., presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia electorala nr. 30, Judetul Olt (2 acte materiale), I. G. C., presedintele unei sectii de votare din satul Bobicesti, S. I. A.S. V.G. D. (2 acte materiale), P. L., presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia nr. 30, Judetul Olt (3 acte materiale), S. G., presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia nr. 30, Judetul Olt (8 acte materiale), M. E., presedintele unei sectii de votare din localitatea Colonesti (16 acte materiale) I. F., presedintele unei sectii de votare din  localitatea Balanesti (16 acte materiale), S. M., presedintele unei sectii de votare din localitatea Dejesti (11 acte materiale), P. M., presedintele unei sectii de votare din comuna Colonesti, sat Guesti (15 acte materiale), P. M., presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia electorala nr. 30, Judetul Olt (6 acte materiale), D. F. presedintele unei sectii de votare din Circumscriptia electorala nr. 30, Judetul Olt (13 acte materiale) sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 54 sau 55 din Legea 3/2000.

Din rezolutiile de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori au rezultat urmatoarele:

La data de 29.07.2012, invinuitii au utilizat diferite procedee in vederea introducerii in urne a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, prin falsificarea unor mentiuni, fie pe listele permanente, fie pe cele suplimentare, ceea ce a condus la situatii de vot multiplu, respectiv de voturi fraudate.

Spre exemplu, la cele 18 sectii de votare ai caror presedinti sunt invinuitii din prezenta cauza, au fost identificate intre 10 si 78 de situatii de voturi fraudate (per sectie), acestea constand, de regula, in falsificarea unor semnaturi pe listele permanente sau suplimentare, in dreptul unor persoane care fie erau plecate din tara, localitate, fie nu s-au prezentat la vot sau erau chiar decedate.

In ceea ce-i priveste pe ceilalti invinuiti, in sarcina acestora a fost retinut faptul ca, fie conduceau alte persoane la mai multe sectii de votare cu scopul ca acestea sa voteze de mai multe ori, fie au votat ele insele de mai multe ori.

:: sursa www.mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică