JURIDICE MOLDOVA
Despre proiect ⁞ Manageri proiect: Vlad Bercu, Cristian OnicaEchipaEvenimente MD
 
JURIDICE MOLDOVA
Coordonator ştiinţific
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector Univ. "Al.I. Cuza" din Iaşi, Ministrul Justiţiei

Reuniune Regionala a Retelei Judiciare Europene


30 octombrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

In perioada 24-26 octombrie 2012, Ministerul Justitiei, prin Directia Drept International si Cooperare Judiciara, a organizat Reuniunea Regionala a Retelei Judiciare Europene cu tema Indisponibilizarea si remiterea produselor infractiunii: ce instrument este mai bun pentru a coopera in cauzele transnationale, potrivit unui comunicat al MJ.

Evenimentul a fost finantat de Ministerul Justitiei si Reteaua Judiciara Europeana.
Reuniunea a fost deschisa de doamna Viviana Onaca, directorul Directiei Drept international si Cooperare Judiciara si a fost prezidata de doamna Mariana Radu, sef serviciu in cadrul aceleiasi directii si Corespondent National pentru Reteaua Judiciara Europeana.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, doamna Simona-Maya Teodoroiu, a aratat ca necesitatea intensificarii cooperarii internationale in materie penala, in plan bilateral si multilateral, se profileaza ca o exigenta a relatiilor internationale, respectiv a politicii de prevenire si combatere a criminalitatii organizate transnationale. Acesta este si unul din principalele motive pentru care Ministerul Justitiei sustine constructia Retelei Judiciare Europene si se implica activ in concretizarea tuturor actiunilor menite sa contribuie la dezvoltarea si consolidarea spatiului judiciar al Uniunii Europene.

La reuniune au participat 30 de invitati, judecatori, procurori si reprezentanti ai ministerelor de justitie, din sase state: Franta, Italia, Olanda, România, Republica Moldova si Ungaria, cu o bogata experienta practica in investigarea infractiunilor de criminalitate organizata si in cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Principalele puncte de discutie incluse pe agenda reuniunii au fost legate de: ordinul de indisponibilizare, ordinul de confiscare si cererile de asistenta investigativa si judiciara (comisii rogatorii). S-a facut o trecere in revista a modului in care Reteaua Judiciara Europeana este organizata la nivelul fiecaruia din statele membre ale Uniunii Europene, participante la reuniune, precum si a gradului de cunoastere si folosire de catre judecatori si procurori a doua din instrumentele operationale ale Retelei: Fiches Belges si Atlasul judiciar.

Concluziile reuniunii au vizat importanta crescanda a folosirii unor astfel de instrumente, tendinta de extindere a utilizarii acestora, existenta unei baze solide pentru cooperarea internationala, dincolo de diferentele determinate de cultura juridica specifica a fiecarui stat, necesitatea consolidarii rolului punctelor de contact ale Retelei Judiciare de Cooperare la nivelul Uniunii Europene si in plan national, precum si nevoia unei continue specializari, organizari si optimizari a activitatii.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii