Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Reuniune Regionala a Retelei Judiciare Europene
30.10.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

In perioada 24-26 octombrie 2012, Ministerul Justitiei, prin Directia Drept International si Cooperare Judiciara, a organizat Reuniunea Regionala a Retelei Judiciare Europene cu tema Indisponibilizarea si remiterea produselor infractiunii: ce instrument este mai bun pentru a coopera in cauzele transnationale, potrivit unui comunicat al MJ.

Evenimentul a fost finantat de Ministerul Justitiei si Reteaua Judiciara Europeana.
Reuniunea a fost deschisa de doamna Viviana Onaca, directorul Directiei Drept international si Cooperare Judiciara si a fost prezidata de doamna Mariana Radu, sef serviciu in cadrul aceleiasi directii si Corespondent National pentru Reteaua Judiciara Europeana.

Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, doamna Simona-Maya Teodoroiu, a aratat ca necesitatea intensificarii cooperarii internationale in materie penala, in plan bilateral si multilateral, se profileaza ca o exigenta a relatiilor internationale, respectiv a politicii de prevenire si combatere a criminalitatii organizate transnationale. Acesta este si unul din principalele motive pentru care Ministerul Justitiei sustine constructia Retelei Judiciare Europene si se implica activ in concretizarea tuturor actiunilor menite sa contribuie la dezvoltarea si consolidarea spatiului judiciar al Uniunii Europene.

La reuniune au participat 30 de invitati, judecatori, procurori si reprezentanti ai ministerelor de justitie, din sase state: Franta, Italia, Olanda, România, Republica Moldova si Ungaria, cu o bogata experienta practica in investigarea infractiunilor de criminalitate organizata si in cooperarea judiciara internationala in materie penala.

Principalele puncte de discutie incluse pe agenda reuniunii au fost legate de: ordinul de indisponibilizare, ordinul de confiscare si cererile de asistenta investigativa si judiciara (comisii rogatorii). S-a facut o trecere in revista a modului in care Reteaua Judiciara Europeana este organizata la nivelul fiecaruia din statele membre ale Uniunii Europene, participante la reuniune, precum si a gradului de cunoastere si folosire de catre judecatori si procurori a doua din instrumentele operationale ale Retelei: Fiches Belges si Atlasul judiciar.

Concluziile reuniunii au vizat importanta crescanda a folosirii unor astfel de instrumente, tendinta de extindere a utilizarii acestora, existenta unei baze solide pentru cooperarea internationala, dincolo de diferentele determinate de cultura juridica specifica a fiecarui stat, necesitatea consolidarii rolului punctelor de contact ale Retelei Judiciare de Cooperare la nivelul Uniunii Europene si in plan national, precum si nevoia unei continue specializari, organizari si optimizari a activitatii.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti