Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Societate Profesionala de Avocati in loc de Societate Civila de Avocati


30.10.2012 | Elena-Mihaela ENACHE
Secţiuni: Corporate, Drept civil, RNSJ, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

Odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod civil a dispărut sintagma de “societate civilă”, art. 1881-1954 NCC reglementând “societatea cu sau fără personalitate juridică”. Ca normă de drept comun (în temeiul art. 1887 alin. (1) NCC), art. 1888 NCC prevede o serie de forme ale societăţii, între care reţinem două forme ce ne interesează cu precădere: societatea simplă şi societatea cu răspundere limitată.

Potrivit art. 7 din Legea nr. 71/2011,  în cuprinsul actelor normative aplicabile la data intrării în vigoare a Codului civil:
a) referirile la „societatea civilă fără personalitate juridică” se consideră a fi făcute la „societatea simplă”;
b) referirile la „societatea civilă cu personalitate juridică” se consideră a fi făcute la „societatea cu personalitate juridică”;
c) referirile la „societatea civilă profesională” se consideră a fi făcute la „societatea profesională, cu sau fără personalitate juridică”, după caz.

De asemenea, potrivit art. V din Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, în tot cuprinsul Legii nr. 51/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma «societate civilă profesională cu răspundere limitată» se înlocuieşte cu sintagma «societate profesională cu răspundere limitată».”

Observăm că art. V din Legea nr. 51/1995 reprezintă numai în parte o aplicare a art. 7 din Legea nr. 71/2011, cu referire doar la societatea cu răspundere limitată. Apreciem însă că sintagma “societatea civilă de avocaţi” nu mai poate subzista pentru societatea fără personalitate juridică, fiind incidente dispoziţiile art. 7 din Legea nr. 71/2011. Astfel societatea civilă de avocaţi ar fi trebuit să devină “societatea profesională de avocaţi” (S.P.A.).

Cu toate acestea, observăm că atât în cuprinsul Legii nr. 51/1995, cât şi în cuprinsul Statutului profesiei de avocat, sintagma “societate civilă” s-a menţinut pentru arătarea formei de exercitare. Cu titlu exemplificativ, art. 44 lit. b) din Legea nr 51/1995 prevede că până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, decanul supune aprobării consiliului baroului tabloul avocaţilor, alcătuit potrivit anexei nr. VI.

b) cabinetele asociate, societăţile civile profesionale şi societăţile profesionale cu răspundere limitată, cu indicarea sediului acestora şi a avocaţilor care le compun;

Art. 5 din Legea nr. 5/1995 prevede că formele de exercitare a profesiei de avocat sunt: cabinete individuale, cabinete asociate, societăţi civile profesionale sau societăţi profesionale cu răspundere limitată.

De asemenea, art. 180 din Statutul Profesiei de avocat prevede că avocatul poate exercita profesia în una dintre următoarele forme (..)
c) societate civilă profesională;
d) societate profesională cu răspundere limitată.

Mai mult decât atât, art. 196 din Statutul profesiei prevede că societatea civilă profesională este constituită din 2 sau mai mulţi avocaţi definitivi, care contribuie în natură şi/sau în numerar la constituirea unui patrimoniu de afectaţiune în vederea desfăşurării activităţii profesionale, iar art. 197 din Statut stipulează: societatea civilă profesională se individualizează printr-o denumire specifică, cuprinzând numele a cel puţin unuia dintre asociaţi, urmat de sintagma „societate civilă de avocaţi” (exemplu: „ION IONESCU – Societate civilă de avocaţi” sau „IONESCU, POPESCU – Societate civilă de avocaţi”).

De lege ferenda, având în vedere că Noul Cod civil reprezintă o lege organică cu forţă juridică superioară Legii nr. 51/1995, ţinând cont de asemenea de dispoziţiile art. 7 lit. a) din Legea nr. 71/2011, se impune modificarea atât a Legii nr. 51/1995 cât şi a Statutului profesiei de avocat în sensul reglementării “societăţii profesionale de avocaţi” ca formă de exercitare a profesiei pentru societatea fără personalitate juridică.

Mihaela ENACHE
Avocat, Baroul București

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro