Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

Moot Courts 2012 – Justice on International Level – Bucuresti, 7-9 decembrie 2012
31.10.2012 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Asociatia Tineretul ONU din Romania prezinta proiectul UN Youth Moot Courts 2012 – Justice on international level! ce are ca obiect simularea procedurilor in fata a patru instante de mare importanta: Curtea Internationala de Justitie, Curtea Europeana a Drepturilor Omului, Curtea de Justitie a Uniunii Europene si Curtea Penala Internationala. Evenimentul este unul dintre cele mai importante proiecte ale asociatiei si are scopul de a le da participantilor sansa de a-si pune in aplicare cunostintele de drept international, drept comunitar si de drepturile omului.

Asociatia Tineretul ONU din Romania este o organizatie non-guvernamentala cu sediul central la Bucuresti ale carei obiective majore sunt promovarea si intelegerea valorilor ONU in cadrul societatii romanesti si nu numai. In acest scop, organizatia realizeaza seminarii si conferinte periodice, workshop-uri, activitatea centrala ramanand organizarea anuala a Conferintei BISMUN. Asociatia isi propune continuarea proiectelor sale si in cele mai importante orase universitare din Romania oferind in acest fel prilejul implicarii in activitatile sale a unui numar insemnat de tineri interesati de politica internationala si de problemele contemporane carora generatia noastra trebuie sa le raspunda.

Toate proiectele asociatiei beneficiaza atat de o promovare, cat si de o recrutare de participanti, la nivel national si global- intrucat la diferite proiecte am avut onoarea de a avea printre participanti atat studenti din Europa, cat si din Asia,  Africa sau America.

Simularile

Curtea Internationala de Justitie reprezinta cel mai important organ judiciar al Natiunilor Unite. Fondata in anul 1945, aceasta are ca principale functii legale solutionarea litigiilor prezentate de catre statele membre si de a da avize legale cu privire la intrebarile adresate de catre organele autorizate. Va fi simulat un proces al Curtii Internationale de Justitie unde se vor putea inscrie 3 judecatori, 10 reprezentanti ai statelor in echipe de cate 2 persoane iar limba folosita va fi limba engleza.  Acceptam aplicatii pentru aceste simulari, din partea studentilor care au studiat / studiaza Drept International Public sau Relatii Internationale.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a fost creata pentru sistematizarea procedurii plangerilor in materia drepturilor omului provenite din statele membre ale Consiliului Europei. Misiunea Curtii este sa vegheze la respectarea prevederilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului si a Protocoalelor suplimentare de catre statele semnatare. Curtea intervine doar atunci cand statele nu si-au respectat obligatiile. Curtea poate fi sesizata de catre orice persoana, fizica sau juridica, aflata sub jurisdictia statelor parti la conventie. In materia drepturilor omului se vor simula 3 procese diferite, la fiecare proces avand posibilitatea de se inscrie cate 3 judecatori, 4 parti si un avocat general, iar limba folosita va fi limba engleza. Acceptam  aplicatii pentru aceste simulari din partea studentilor care au studiat/ studiaza Relatii Internationale, Drept, Stiinte Politice, sau care au cunostinte de drepturile omului.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene este organul juridic al Uniunii Europene. Sarcinile sale constau in controlul legalitatii actelor institutiilor Uniunii Europene, asigurarea ca statele membre isi indeplinesc obligatiile rezultate din tratate si interpretarea dreptului Uniunii la solicitarea instantelor nationale. Aceasta, impreuna cu instantele din statele membre, asigura totodata si aplicarea si interpretarea uniforma a dreptului Uniunii. Tot 3 procese vor fi simulate si in dreptul Uniunii Europene, fiecare insumand un numar de 3 judecatori, 2 reprezentanti ai statelor si 2 reprezentanti ai Comisiei, insa limba folosita va fi limba romana.  Acceptam aplicatii pentru aceasta Curte din partea studentilor care studiaza/ au studiat Dreptul Uniunii Europene.

Curtea Penala Internationala, numita si Tribunalul Penal International, este o instanta de justitie internationala permanenta cu sediul la Haga, constituita cu scopul de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de razboi si crime contra umanitatii. Ca element de noutate in desfasurarea proiectului Moot Courts, in domeniul penal international vor fi simulate de asemenea 3 procese in limba engleza  la care vor participa cate 3 judecatori si 2 parti in echipe de cate 2 persoane.  Acceptam aplicatii pentru aceasta Curte din partea studentilor care studiaza/ au studiat Drept Penal.

Participanti

Proiectul este destinat atat studentilor din cadrul facultatilor de drept cat si celor care au urmat un curs de drept international public sau relatii internationale. Asociatia incurajeaza atat studentii romani cat si studentii straini sa participe la aceasta serie de simulari. Numarul participantilor va fi de aproximativ 80-90 de studenti. Sunt valabile aplicatii pentru roluri de avocati, judecatori si reprezentanti ai Comisiei Europene. Proiectul se va derula pe durata a 3 zile, respectiv 7-9 decembrie 2012.

Participantii vor avea calitatea de reprezentanti ai statelor (avocati) sau de judecatori, iar in cadrul fiecarei instante simulate acestia vor trebui sa pledeze sau sa judece in functie de rolul detinut. In cadrul fiecarei instante se va judeca cate o speta pentru care participantii vor avea timp sa se pregateasca anterior. Mai mult, in prealabil, Asociatia Tineretul ONU din Romania, in cadrul acestui proiect, le va sustine participantilor un training cu privire la modul de pledare si la formalitatile ce trebuie indeplinite in fata fiecarei instante in parte.

Nou! In prima zi, dupa ceremonia de deschidere, participantii sunt invitati la un training pe public speaking, care ii va pregati pentru sustinerea pledoariilor din zilele urmatoare.

In ultima zi, vor primi feedback de la Coordonatorii de Curti care i-au indrumat si urmarit activitatea pe parcursul proiectului.

Obiective

Obiectivele proiectului sunt de a determina participantii:
1. Sa-si imbunatateasca cunostintele de drept international, respectiv international penal, drept comunitar si drepturile omului
2. Sa aplice cunostintele dobandite la facultate
3. Sa exerseze engleza formala si cea juridica
4. Sa se familiarizeze cu procedura din fata instantelor
5. Sa-si exerseze si sa-si imbunatateasca abilitatile de public speaking
6. Sa-si exerseze si sa-si imbunatateasca atat abilitatile de retorica si argumentare cat si tehnicile de pledare
7. Sa deprinda abilitati de lucru in echipa
8. Sa ia contact cu mediul multicultural in care e promovata diversitatea si toleranta.

Evenimentul se anunta a fi cea mai importanta simulare de institutii in domeniul dreptului international din Romania in 2012, mai ales prin prisma succesului pe care l-a avut acest proiect atat in 2010 cat si in 2011.

Parteneri

Avand in vedere importanta activitatii acestor institutii la nivel global, Asociatia Tineretul ONU din Romania va realiza acest proiect in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Universitatea Bucuresti, Facultatea de Drept si Curtea de Apel Bucuresti, respectiv cu JURIDICE.ro ca partener media principal.

Surse de finantare

Sursa principala de venit este constituita din taxele de participare:
Pentru inscrierea in regim early: 15 euro fara cazare, 35 euro incluzand cazare
Pentru inscrierea in regim late: 20 euro fara cazare, 40 euro incluzand cazare
Daca pe durata inregistrarilor in regim “late” o persoana inscrisa in perioada “early” doreste  sa faca echipa cu un prieten care nu s-a inscris deja, aceasta il poate recomanda si va plati la fel ca cel inregistrat in peroada “early”, doar 15 sau 35 euro.
Taxa se poate plati si in euro si in lei, la cursul afisat de BNR. Alte surse de venit sunt sponsorizarile oferite de case de avocatura si edituri.

Irina Catalina Barbu
Coordonator Relatii Publice
E-mail: PR@bismun.org

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.