Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Conditiile acordarii termenului de gratie la executarea hotararii
05.11.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Procedură civilă, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, pentru a putea beneficia de un termen de graţie sau de o eşalonare la plată a obligaţiilor stabilite prin titluri executorii, în condiţiile stabilite prin O.U.G. nr. 4/2011, instituţia publică trebuie să facă dovada că a întreprins toate măsurile care se impun pentru efectuarea unei plăţi voluntare şi că a fost în imposibilitate să achite debitul datorat. În speţă, instituţia publică nu a dovedit că neexecutarea obligaţiei de plată s-a datorat lipsei de fonduri, astfel că simplele afirmaţii ale acesteia în sensul că i-au scăzut veniturile şi că există pe viitor posibilitatea intrării acesteia în incapacitate de plată nu constituie argumente temeinice pentru admiterea cererii. De asemenea, Înalta Curte a mai precizat că, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO, dreptul de acces la justiţie ar fi iluzoriu dacă ordinea juridică a unui stat ar permite ca o hotărâre definitivă şi obligatorie să rămână inoperantă în detrimentul unei părţi, fiind de neconceput ca dreptul creditorului să dobândească un caracter incert şi imprevizibil, care ar putea afecta chiar substanţa acestuia, atât timp cât nu s-au oferit explicaţii rezonabile. (Decizia nr. 624/2012 prounţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea unui termen de graţie pentru executarea hotărârii judecătoreşti)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti