Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Drept penal Flux informații

INFO-DNA, 1 noiembrie 2012

1 noiembrie 2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

Folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Targu Mures

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Targu Mures au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

G. L. M., presedinta a Fundatiei „L” Reghin, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale),

G. O., ofiter de politie cu gradul profesional de comisar-sef al Sectiei de Politie Rurala Petelea din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (I.P.J.) Mures, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de folosire a influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata (8 acte materiale).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada octombrie 2007 – iunie 2011, inculpata G .L. M. a folosit autoritatea sa de director al Fundatiei „L” Reghin in scopul obtinerii de sume de bani, de la studentii Facultatii de Drept din cadrul filialei din Reghin a Universitatii „H” Bucuresti, pentru o parte dintre cadrele didactice care sustineau cursurile si/sau efectuau examinarile.
Filiala Reghin a Universitatii „H” Bucuresti a fost infiintata in anul 2005, in baza unui protocol incheiat intre Fundatia „L”, reprezentata de inculpata G. L. M. si conducerea Universitatii „H” Bucuresti, avand ca obiect infiintarea si functionarea unui centru pentru invatamant la distanta al Universitatii „H”, folosind baza materiala si logistica a fundatiei.
In acest context, folosindu-si autoritatea in cadrul fundatiei, inculpata a pretins studentilor din cadrul Facultatii de Drept sume de bani, sustinand ca vor fi folositi pentru a achita cheltuielile ocazionate de cazarea si masa profesorilor care vor veni de la Bucuresti pentru examene. Banii au fost solicitati atat direct, cat si prin intermediul inculpatului G. O., ofiter de politie si, totodata, student la Facultatea de Drept (sef de grupa), care s-a ocupat personal de colectarea de la studenti a sumelor totale de 4.965 lei si 19.600 euro in scopul mentionat mai sus, sumele fiind platite de studenti inaintea fiecarui examen din sesiune, pe tot parcursul facultatii.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unui imobil apartinand inculpatei G. L. M.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Targu-Mures.

***

Dare de mita, contrabanda si detinere, in afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcarii, fara sa fie marcate sau marcate necorespunzator, peste limita a 10.000 de tigarete. Trimitere in judecata. DNA – Biroul Teritorial Baia Mare

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie –Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului M. I., persoana fara calitate speciala, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– dare de mita, in forma continuata,
– contrabanda,
– infractiunea de detinere, in afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcarii, fara sa fie marcate sau marcate necorespunzator, peste limita a 10.000 de tigarete.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie–octombrie 2012, inculpatul M. I. a promis unui denuntator (ofiter de politie de frontiera din cadrul Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei – Sectorul Politiei de Frontiera Sarasau) suma de 12.000 euro pentru ca ofiterul sa isi incalce atributiile de serviciu si sa-i faciliteze inculpatului M. I. introducerea in tara, in mod ilegal, prin alte locuri decat cele stabilite pentru control vamal, a unor cantitati de tigari de contrabanda provenite din Ucraina, sa furnizeze date si informatii referitoare la dispunerea si repartizarea lucratorilor politiei de frontiera pe granita, in zona de competenta a Sectorului Politiei de Frontiera Sarasau si la portiunile de frontiera ramase neacoperite sau nesupravegheate.
Din suma totala promisa, inculpatul a remis efectiv denuntatorului suma totala de 5.050 lei (echivalentul a 5.000 de euro) in scopul mentionat mai sus.
Ca urmare, in noaptea de 14 iulie 2012, inculpatul M. I., impreuna cu alte persoane, a introdus in tara din Ucraina, in mod ilegal, prin alte locuri decat cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea totala de 50 baxuri de tigari de contrabanda. Pentru a evita plata taxelor vamale in suma de 43.908 lei, inculpatul M. I. a trecut baxurile cu tigari peste frontiera verde cu ajutorul unor cetateni ucraineni, fiind preluate, transportate, detinute si depozitate de catre inculpat si persoane din anturajul acestuia. In plus, in perioada urmatoare, inculpatul si alte persoane din anturajul sau au detinut, in afara antrepozitului fiscal, cantitatea totala de 500.000 tigarete.
In aceasta modalitate, inculpatul M. I. s-a sustras de la indeplinirea obligatiilor fiscale in cuantum total de 240.675 lei, reprezentand accize si TVA.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala – Autoritatea Nationala a Vamilor – Directia Regionala de Accize si Operatiuni Vamale Cluj s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 284.583 lei, reprezentand accize, TVA si taxe vamale.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor imobile apartinand inculpatului M. I..

La data de 9 octombrie 2012, Tribunalului Maramures a dispus arestarea preventiva inculpatului M. I. pe termen de 29 de zile.

In cauza, procurorii au fost sprijiniti de ofiteri din cadrul I.T.P.F. Sighetu Marmatiei si de lucratori din cadrul structurilor locale, specializate in culegerea de informatii.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Maramures.

:: sursa: pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU

Citeşte mai mult despre , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership