Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Drept penal Flux informații

INFO-PICCJ, 5 noiembrie 2012

5 noiembrie 2012 | Daniela GHICAJANU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Daniela GHICAJANU

Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine decat cele votate de alegatori sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale. Trimitere in judecata. SUPC-PICCJ

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat ca procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat cercetarile in cauza cunoscuta mass-media sub denumirea „Fraude la referendum” Mehedinti si au dispus, la data de 05.11.2012, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor M. D., B. L. C., B. G. si M. M. C. sub aspectul savarsirii infractiunii prevazuta de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 3/2000.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

I. In cadrul Referendumului national organizat pentru demiterea Presedintelui Romaniei, la Sectia de Votare nr. 170 Garla Mare din judetul Mehedinti, inculpatul M. D., in calitate de presedinte al sectiei, in data de 29 iulie 2012 si in perioada anterioara acestei date, a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara aferente urnei mobile, prin inscrierea pe aceasta lista a acelorasi persoane de mai multe ori sau a unor persoane care nu au formulat cerere in acest sens, urmata de introducerea in urna a unui numar de buletine de vot egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista.

In acest mod, in raport de cele 1391 de persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 127 de buletine de vot.

II. La data de 29.07.2012, cu ocazia desfasurarii referendumului national privind demiterea presedintelui, inculpatul B. L. C., in calitate de presedinte al biroului electoral al Sectiei de votare nr. 63, Drobeta Turnu Severin, a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si lista electorala suplimentara, paginile 2-21 si 25-29, urmata de introducerea unui numar de buletine de vot (375 buletine) egal cu cel al persoanelor inscrise in fals in aceasta lista.

Astfel, in raport cele 1714 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 375 de buletine de vot.

III. In cadrul Sectiei de votare nr. 70 Orsova, al carei presedinte era B. G. au fost falsificate un numar total de 49 de semnaturi pe listele electorale (permanenta si suplimentara), fapt urmat de introducerea in urna a unui numar egal de buletine de vot.

Aceasta activitate s-a realizat in urmatoarele modalitati: prin dublarea datelor de identificare a persoanelor inscrise la pagina 3 din lista suplimentara in sensul ca aceleasi persoane, dar in ordine inversa, sunt inscrise pe pagina 11 a aceleiasi liste, precum si prin inscrierea si semnarea pe lista suplimentara a unor persoane fictive in sensul ca datele de identificare ale acestora nu exista (CNP) sau apartin altor persoane (CI).

Astfel, in raport cu numarul de 1324 persoane care s-au prezentat la vot, au fost introduse in urna in mod fraudulos 49 de buletine de vot.

Din materialul probator administrat in cauza a rezultat faptul ca in lista electorala suplimentara a Sectiei de votare nr. 70 Orsova au fost identificate un numar de 34 de CNP -uri invalide, iar seriile si numerele cartilor de identitate mentionate in dreptul acestora apartin unor alte persoane decat cele inscrise in lista, astfel incat rezulta ca acestea au fost intocmite in fals.

Astfel, din procesele-verbale din datele de 12.03.2012, 26.09.2012 si 27.09.2012, reiese faptul ca pozitiile 11-15 de la pag. 9 a listei electorale suplimentare de la Sectia de votare 70 Orsova, dar si paginile 10 pozitiile 1-15 si 12 pozitiile 2-15, contin mentiuni false, in sensul celor mai sus mentionate, cu privire la persoanele participante la vot, in numar de 34 si care au fost semnate in fals.

IV. In ceea ce o priveste  pe inculpata M. M., probatoriul administrat in cauza a relevat faptul ca aceasta, in calitate de membru al Sectiei de votare 70 Orsova, la data de 29 iulie, cu ocazia desfasurarii referendumului national a intocmit in fals mai multe documente ale biroului electoral, respectiv procesul verbal privind rezultatele referendumului si mai multe pagini ale listei electorale suplimentare de alegatori, prin inscrierea unor persoane fictive, avand CNP – uri invalide, iar seriile si numerele cartilor de identitate mentionate in dreptul acestora, apartinand unor alte persoane, urmata de introducerea unui numar corespunzator de buletine de vot, validand, astfel, prezenta persoanelor mentionate in fals.

Astfel, paginile cuprinse in lista electorala suplimentara au fost completate de inculpata M. M., cu exceptia paginilor nr. 4, 8, 11 care au fost completate de inculpata B. G.

Din raportul de constatare tehnico-stiintifica intocmit in cauza rezulta ca scrisul ce completeaza rubricile ,,Codul numeric personal”, ,,Numele si prenumele alegatorului”, ,,Domiciliul/resedinta alegatorului (strada, nr. casei, bloc, apartament)”, ,,seria si numarul actului de identitate”, de pe pag. 9 pozitiile 11-15, pag. nr. 10 si 12 pozitiile nr. 1-15 ale listei electorale suplimentare a fost executat de inculpata M. M.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Drobeta Turnu Severin.

:: sursa: www.mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership