Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 5 noiembrie 2012


5 noiembrie 2012 | Daniela GHICAJANU, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Daniela GHICAJANU
Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Luare de mita, dare de mita si spalare de bani. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Iasi

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

M. R.in stare de arest preventiv, director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni: opt infractiuni de luare de mita, din care unele in forma continuata, dare de mita, in forma continuataS. E., administrator al SC Transmir SRL Zorleni, jud. Vaslui, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuataM. R., contabil-sef al Ocolului Silvic „Ciobanus” din cadrul Directiei Silvice Bacau, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de luare de mita, in forma continuataSC Chrisrem Wind SRL Vaslui, persoana juridica controlata in totalitate de inculpatul M. R., in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la trei infractiuni de luare de mitadoua infractiuni de spalare de baniSC Mitromd SRL Vaslui persoana juridica controlata in totalitate de inculpatul M. R. in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni: complicitate la trei infractiuni de luare de mitadare de mita si doua infractiuni de spalare de baniSC Transmir SRL Zorleni, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de dare de mita, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

I
n perioada 2010 – septembrie 2012, inculpatul M. R., in calitate de director executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Vaslui, abuzand de prerogativele functiei sale, a pretins de la reprezentantii mai multor societati comerciale, sumele totale de 1.558.142,87 lei s38.000 euro, pentru ca, in schimb, sa isi indeplineasca atributiile de serviciu si sa emita in favoarea acestor firme diverse documente de reglementare si autorizare necesare pentru desfasurarea in mod legal a activitatii acestor firme in domenii precum dezvoltarea parcurilor eoliene sau constructii. In unele dintre cazuri, inculpatul a exercitat acte de constrangere asupra reprezentantilor unor societati comerciale, in vederea remiterii sumelor de bani. De asemenea, cu acelasi scop al emiterii autorizatiilor de mediu necesare, in afara de sumele mentionate mai sus, intr-o alta situatie, inculpatul a pretins subcontractarea unor lucrari de construire a unor parcuri eoliene, in valoare de 37.388.724,43 euro.
Din sumele pretinse, inculpatul M. R. a primit sumele totale de 1.486.642,87 lei s12.000 euro atat in mod direct, in numerar, cat si, in majoritatea situatiilor, disimulate sub forma pretului unor contracte incheiate, la solicitarea inculpatului, intre firmele beneficiare ale avizelor de mediu si unele societati comerciale controlate de inculpat (era unicul factor de decizie cu privire la activitate si patrimoniu). Intr-o alta situatie, inculpatul M. R. i-a solicitat inculpatului S. E., administrator al SC Transmir SRL, subcontractarea unor lucrari de constructii, finantate din fonduri comunitare, lucrari pe care firma controlata de inculpat SC Mitromd SRL le-a realizat doar partial. Ca urmare, inculpatul M. R. a incasat in mod injust suma de 26.690,46 lei prin intermediul societatilor comerciale pe care le controla.
De asemenea, in cursul lunii aprilie 2012, in contextul in care una dintre firmele sale exploata material lemnos pe raza Ocolului Silvic Ciobanus din cadrul Directiei Silvice Bacau, inculpatul M. R. a dat inculpatei M. R., cu titlu de mita, diverse cantitati de bauturi alcoolice, precum si un imprumut banesc, pentru ca firma sa sa fie favorizata din punct de vedere financiar si pentru ca inculpatul sa beneficieze de informatii preferentiale in legatura cu activitatea ocolului silvic respectiv.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatilor.

La data de 11 octombrie 2012, Tribunalul Iasi a dispus arestarea preventiva, pe un termen de 29 de zile, a inculpatului M. R.

Pentru infractiunile prevazute in Legea 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, republicata, retinute in sarcina inculpatului, procurorii au dispus disjungerea cauzei si declinarea competentei la o alta unitate de parchet.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Vaslui.

***

Biroul de Informare si Relatii Publice a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna octombrie 2012, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Galati au dispus trimiterea in judecata a inculpatului N. G., capitan de port specialist la Autoritatea Navala Romana – Capitania Zonala Galati, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada august–septembrie 2006, inculpatul N. G., in calitate de capitan de port specialist la Autoritatea Navala Romana – Capitania Zonala Galati, a pretins de la un denuntator suma de 2.000 lei cu titlu de mita. Inculpatul i-a adus la cunostinta denuntatorului (administrator al unei societati comerciale) ca, in cazul in care nu ii va da suma ceruta, uzand de functia sa publica, va obliga firma denuntatorului sa plateasca Autoritatii Navale Romane 5% din valoarea lucrarilor pe care le desfasoara in port sau chiar ii va inceta activitatea in port.
La data de 13 noiembrie 2006, inculpatul fost prins in flagrant dupa ce a primit de la denuntator suma de 1.800 lei, ca prima transa din banii ceruti cu titlu de mita.
De asemenea, la inceputul anului 2006, inculpatul N. G., in calitate de capitan de port specialist la Autoritatea Navala Romana – Capitania Zonala Galati, a pretins si a primit de la acelasi denuntator suma de 2.000 lei pentru a-i facilita incheierea unor contracte in zona portuara Galati.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unei sume de bani apartinand inculpatului N. G..

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Galati.

***

2. Folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, inselaciune, fals intelectual, fals in declaratii, uz de fals si conflict de interese. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Craiova

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

T. A., referent achizitii la Primaria Devesel, judetul Mehedinti la data savarsirii faptelor, in sarcina careia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, din care una in forma continuata,
– inselaciune, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de fals intelectual savarsita in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit prin infractiunea prevazuta de art. 181 alin. 1 si 3 din Legea nr. 78/2000, in forma continuata,
– fals in declaratii, in forma continuata,
– uz de fals, in forma continuata,

M. D., primar al comunei Devesel, judetul Mehedinti in perioada savarsirii faptelor, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– instigare la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
– fals intelectual savarsit in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit prin infractiunea prevazuta de art. 181 alin. 1 si 3 din Legea nr. 78/2000, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de inselaciune, in forma continuata,
– conflict de interese,

L. V. L., consilier juridic cu atributii de secretar al comunei Devesel, judetul Mehedinti, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– instigare la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
– fals intelectual savarsit in scopul de a ascunde comiterea sau in realizarea scopului urmarit prin infractiunea prevazuta de art. 181 alin. 1 si 3 din Legea nr. 78/2000, in forma continuata,
– complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata,
– complicitate la inselaciune, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii mai 2007, la solicitarea inculpatilor M. D. si L. V. L., primar, respectiv secretar al comunei Devesel, inculpata T. A., functionar public in cadrul Primariei Devesel, judetul Mehedinti, a depus la A.P.I.A. – Centrul Judetean Mehedinti, in nume personal, o cerere pentru acordarea de subventii pentru agricultura din fondurile europene F.E.G.A. si F.E.A.D.R. In sustinerea cererii sale, inculpata a declarat in fals ca utilizeaza suprafata de 557 pasune aflata in proprietatea comunei Devesel, in conditiile in care nu existau raporturi contractuale intre inculpata, ca persoana fizica si primarie. In aceasta modalitate, inculpata T. A. a primit pe nedrept suma de 94.157,65 lei (echivalentul a aproximativ 28.213,72 euro) provenita din fonduri europene.
De asemenea, in perioada 2008–2010, la initiativa inculpatilor M. D. si L. V. L., a formulat alte trei cereri de acordare a fondurilor F.E.G.A. si F.E.A.D.R., de asta data in calitate de presedinte al Asociatiei Crescatorilor de Animale „Zoovitae” si, in acest scop, a folosit mai multe documente false ( hotarare a Consiliului Local, contract de arenda si declaratii pe propria raspundere) pe care le-a depus la A.P.I.A. Centrul Judetean Mehedinti. Aceste documente au fost intocmite in fals de inculpatii M. D. si L. V. L., in virtutea functiilor publice detinute si pe baza cererilor formulate de inculpata T. A., in conditiile in care Primaria Devesel nu era parte in niciun contract perfectat cu asociatia respectiva. In plus, M. D., in calitate de primar, a incheiat cu asociatia contractul de arenda desi inculpata era angajat al Primariei Devesel. De altfel, aceasta asociatie a fost infiintata in mod nelegal de inculpata T. A., fiind determinata de inculpatii M. D. si L. V. L. sa constituie asociatia tocmai in scopul fraudarii fondurilor europene.
In aceasta modalitate, inculpata a obtinut pe nedrept suma totala de 667.120,09 lei (echivalentul a aproximativ 163.046,49 euro), bani proveniti din fonduri europene si din bugetul national.

APIA s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de 761.277,74 lei. In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si mobile apartinand celor trei inculpati.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Craiova.

***

3. Evaziune fiscala, folosirea cu rea credinta a creditului societatii si transmiterea fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Constanta

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatului M. F. D., administrator de drept al S.C. „MEDIA STAR GENERAL” S.R.L. Constanta, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– doua infractiuni de evaziune fiscala,
– folosirea cu rea credinta a creditului societatii,
– transmiterea fictiva a partilor sociale sau a actiunilor detinute intr-o societate comerciala, in scopul sustragerii de la urmarirea penala ori in scopul ingreunarii acesteia.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada aprilie 2007 – februarie 2008, inculpatul M. F. D., administrator de drept al S.C. „MEDIA STAR GENERAL” S.R.L. Constanta, societate cu obiect de activitate in domeniul comertului cu cereale, in scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale catre stat, nu a inregistrat in contabilitatea firmei toate veniturile realizate si, concomitent, a inregistrat cheltuieli care au avut la baza operatiuni comerciale fictive.
In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 4.497.082 lei, (echivalentul a 1.245.660 euro), reprezentand impozit pe profit si TVA.
In cursul lunii aprilie 2007, inculpatul a declarat reprezentantilor Registrului comertului, in mod fictiv, stabilirea sediului social la o adresa la care firma nu a functionat niciodata in scopul de a se sustrage de la efectuarea controalelor financiar fiscale.
De asemenea, inculpatul a folosit in interes personal si contrar intereselor legale ale firmei sale suma totala de 12.290.962 lei, incasata din valorificarea de marfuri si prestarea de servicii catre partenerii comerciali.
In plus, la data de 2 februarie 2008, M. F. D., in scopul de a se sustrage de la urmarirea penala pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala, a cesionat catre o alta persoana, in mod fictiv, partile sociale detinute in cadrul S.C. „MEDIA STAR GENERAL” S.R.L. Constanta.

Directia Generala a Finantelor Publice Constanta s-a constituit parte civila in procesul penale cu suma de 4.497.082 lei, reprezentand impozit pe profit si TVA. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, nu au fost luate masuri asiguratorii intrucat nu au fost identificate bunuri in proprietatea inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Constanta.

***

4. Abuz in serviciu contra intereselor publice. Trimitere in judecata. DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor: G. A. V., C. D. si G. A. B., asociati si administratori la S.C. ROMTEHNO INVENT S.A., in sarcina carora s-a retinut complicitate la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 13 iunie 2001, in urma unei licitatii organizate prin Bursa Romana de Marfuri, intre S.C. ROMTEHNO INVENT S.A. (cu obiect de activitate declarat „intermedieri in comertul cu produse diverse”) si CN CFR SA a fost incheiat un contract de achizitii pentru instalarea unui sistem de monitorizare a 100 km de cale ferata. Acest contract a fost castigat in conditiile in care S.C. ROMTEHNO INVENT S.A. nu aveau niciun fel de activitati si nici angajati, iar la licitatie au mai depus oferte alte doua societati comerciale controlate de cei trei inculpati.
La cateva zile de la semnarea contractului si in lunile urmatoare, inculpatii G. A. V., C. D. si G. A. B. au intocmit facturi fiscale fara ca firma acestora sa fi efectuat vreo prestatie in baza contractului mentionat si au incasat in mod necuvenit suma totala de 4.862.160 RON (echivalentul a 1.673.145 USD calculat la cursul mediu de 29.060 lei/dolar).
Cu aceasta suma, CN CFR S.A s-a constituit parte civila in procesul penal.
I
n vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor imobile si conturi bancare apartinand celor trei inculpati.

Prezentul dosar penal s-a constituit prin disjungere din cauza penala prin care au fost trimisi in judecata inculpatul N. M. si alte persoane din conducerea CN CFR SA pentru prejudicierea acestei companii cu suma de peste 18 milioane de euro.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.

:: sursa: www.pna.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept

Daniela GHICAJANU
student, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Drept

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro