« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Omisiunea mentiunii „pe zi de intarziere” la stabilirea penalitatilor
09.11.2012 | Corina CIOROABĂ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că omisiunea menţiunii „pe zi de întârziere” din dispozitivul hotărârii prin care se stabilesc penalităţi în procent de 0,15 % la suma ce constituie debitul principal poate fi îndreptată prin procedura instituită de 2811 C. proc. civ., care permite instanţei ce a pronunţat hotărârea să lămurească înţelesul, întinderea sau aplicarea dispozitivului hotărârii atunci când redactarea dispozitivului nu este suficient de clară şi explicită. În acest sens, Înalta Curte a statuat că nu sunt corecte afirmaţiile instanţei de apel potrivit cărora această lămurire reprezintă o modificare a fondului dreptului substanţial dedus judecăţii, deoarece penalităţile acordate prin dispozitiv de la data solicitată şi până la achitarea debitului principal au constituit obiectul dedus judecăţii prin cererea introductivă şi precizatoare, care a fost admisă în întregime. (Decizia nr. 157 din 24 ianuarie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acţiune în pretenţii)

Corina CIOROABĂ

 
Secţiuni: Drept civil, Procedură civilă | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD