Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul securităţii sociale
Dreptul securităţii sociale
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu Dreptul securității sociale, Familie, Opinii
10 comentarii

Despre alaptatul in public si unele opinii din popor

13 noiembrie 2012 | Simona CIMPOCA

Atunci când un cuplu se hotărăşte să aducă pe lume un copil, partenerii îşi construiesc un „plan de bătălie” pentru toate acele momente pe care le vor trăi alături de bebeluş, fie că sunt ele nopţi nedormite, bucuria primilor dinţi, a primilor paşi, schimbarea scutecelor sau alte asemenea lucruri pe cât de comune, pe atât de spectaculoase pentru cei care sunt părinţi întâia oară.

Recent, am ajuns din întâmplare pe un forum dedicat în exclusivitate părinţilor şi copiilor, unde sunt dezbătute, nu numai aduse la cunoştinţă, aspecte de o mare diversitate din toate domeniile care îi implică atât pe părinţi, cât şi pe bebeluşii lor. Navigând printre secţiunile şi temele de discuţie, am găsit o dezbatere pe care am cotat-o a fi cel puţin interesantă pentru două categorii de persoane: cele care au unul sau mai mulţi copii şi cele care nu au nici un copil.

Subiectul discutat/disputat: alăptatul în public.

Există numeroase opinii conform cărora acest tip de acţiune este considerat ofensator la adresa ordinii şi liniştii publice, mai mult decât atât, tot anumiţi indivizi încadrează fapta la infracţiuni de tipul ultrajului contra bunelor moravuri, susţinând că femeile care alăptează în public caută să-şi expună părţi ale corpului care sunt asociate, în mod obişnuit, cu actul sexual. În susţinerea acestei opinii, indivizii care le lansează aduc argumente strâns legate de alternativele la laptele matern, constând în laptele-praf de pe piaţă, la locurile ferite de aglomeraţie, cum sunt toaletele, unde mamele şi-ar putea hrăni copiii mai degrabă decât într-un magazin, în parc sau într-un colţ al autobuzului, la posibilitatea amenajării unor spaţii special dedicate acestei activităţi, care există deja în unele instituţii sau clădiri publice, însă care nu beneficiază de cel mai înalt nivel igienico-sanitar.

De cealaltă parte există persoanele care nu asociază alăptatul în public cu un act obscen sau lipsit de bun-simţ. În susţinerea voturilor pro, se militează pentru bunăstarea şi oferirea condiţiilor optime de creştere şi dezvoltare ale copilului, astfel că alăptatul la sânul mamei (ca sursă de hrană, considerat chiar de specialiştii în domeniu ca fiind un aport necesar şi avantajos în hrana bebeluşilor) trebuie perceput ca pe acea acţiune de satisfacere a nevoilor primare ale copiilor, şi nu ca pe un gest menit să pună la vederea publicului partea corpului femeii prin care se desfăşoară acest proces.

Desigur, voturile pro erau majoritare pe forum, dar, ţinând cont de specializarea lui, înţelegem şi cum s-a votat pentru alăptatul în public.

În România nu există nicio lege care să reglementeze statutul mamelor care alăptează în public, nici pro, nici contra, însă în Marea Britanie, prin Actul de egalitate intrat în vigoare în octombrie 2010, se aduce la cunoştinţă că o femeie nu poate fi privită discriminatoriu pentru că îşi hrăneşte copilul la sân. Ea poate face acest lucru în parcuri, locuri de petrecere a timpului liber, clădiri publice, magazine, restaurante, spitale, teatre, cinema sau în transportul în comun, respectiv autobuze, trenuri, avioane.

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Interviuri JURIDICE.ro

JURIDICE by Night

Mai mult decât atât, în Scoţia există clauze mult mai favorabile pentru alăptatul în public. Aici, o mamă îşi poate hrăni copilul sub doi ani în orice loc şi în orice moment, iar orice încercare venită din partea oricui de a opri acest lucru sau împiedicarea propriu-zisă a lui poate atrage răspunderea penală a celui care o face.

Personal, nu aş putea să votez absolut nici pentru, nici contra alăptatului în public, deoarece consider că acest lucru este strâns legat de sentimentele faţă de copil, de nivelul dezinhibiţiei care se află în genele noastre, de locul în care se petrece acţiunea, de publicul care asistă, de modul în care ne influenţează părerea celor din jur. Este posibil ca societatea în care trăim să nu fie încă destul de educată în această direcţie, motiv pentru care unii oameni văd în acţiunea de alăptare un gest marcat de obscenităţi. Mi s-a întâmplat să asist în câteva rânduri la aruncarea unor priviri dezaprobatoare sau ucigătoare (după caz) ale unor persoane care asistau la hrănirea bebeluşilor în public. De aceea am crezut de cuviinţă să afirm că unele prejudecăţi tipic româneşti nu dau posibilitatea desfăşurării acelor lucruri fireşti, până la urmă. Pentru că un bebeluş nu îşi poate stabili un program fix de masă, iar nevoia vitală de hrană trebuie să-i fie satisfăcută atunci când o cere.

În mod sigur nu sunt de acord cu hrănirea bebeluşilor în toalete sau în alte locuri care nu corespund din punct de vedere igienico-sanitar cu momentul hrănirii. Însă nu sunt de acord nici cu acele mame care îşi descoperă mai mult decât trebuie sânul de la care hrănesc bebeluşii. Cea mai bună recomandare pentru mămici este aceea de a-şi procura eşarfe, pleduri subţiri sau păturici cu care să se acopere în timpul alăptatului în public. Astfel, nici cei mai agili ochi ai vreunui curios nu vor afla ce se ascunde sub bucata de material, iar bebeluşul îşi va primi porţia binemeritată de lapte matern, indiferent că se află în autobuz, în parc sau la magazin.

Simona CIMPOCA

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Despre alaptatul in public si unele opinii din popor”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam. 1. aliceinwonderland spune:

  Parerea mea este ca asa o viziune cuminte despre alaptatul in public nu puteau avea decat neste juristi care sa intoarca toate pe toate fetele si sa se fereasca de natural cat pot, tragandu/se dupa cuvinte. Pai iata parerea mea despre alaptatul in public: fie il practici, si atunci evident ca o faci dupa cum ti/e felul, mai pudibond sau mai pe fata, fie aplici cu succes formulele impachetate in cutiute de carton cu poze de copii zambitori si bebelusi bine hraniti pe ele. Dar sa te apuci sa le recomanzi doamnelor sa isi puna o esarfa peste sani, ca sa nu lezeze bunele moravuri, asta e vrednic de noi, de juristi, care pe toate trebuie sa le facem cu perdea… o sa ne trezim la pensie ca nu am apucat sa dam cu barda, pentru ca ne/am limitat la comportamente cumintele si dragute, pe care poate tot asa le afisam si daca imbratisam alte cariere, mai putin fitoase si incorsetate in deontologii, dar fara sa ne fi strans asa tare cum ne mai strang acuma, cand tot comentatorul sta pe dupe copac sa prinda magistratul cu maieul innodat sau jurista alaptand copilul, si apoi dai discutii. Clar, savoarea vietii s/a dus in cumintenii sterile, autoimpuse. Alaptati in voie, va rog, daca va da mana, si scandalizati cu alaptatul pe aceia care nu mai vad frumusetea naturalului de teama codului deontologic!

 2. autoarea spune: „În mod sigur nu sunt de acord cu hrănirea bebeluşilor în toalete sau în alte locuri care nu corespund din punct de vedere igienico-sanitar cu momentul hrănirii”

  Pentru moment, avusei impresia că bebelușul se va alăpta direct din toaleta. sau că va trebui ca mama să se spele pe mâini înainte. sau că va trebui să-i ofere bebelușului și o furculiță.

  Bebelușul se alăptează de la sân. Nu? păi și atunci, ce importanță are, din punct de vedere igienico-sanitar, locația externă? Locația rămâne aceeași. Sânul mamei. Nu?

 3. Mihai COSTACHE spune:

  „păi și atunci, ce importanță are, din punct de vedere igienico-sanitar, locația externă?”

  la aceasta afirmatie m-am referit. in mod cert locatia externa este importanta dpdv igienico-sanitar. dva ati lua micul dejun din farfurie intr-o toaleta publica? nu cred.

  conteaza unde este alaptat copilul deoarece riscul unei imbolnaviri este cam mare si nu cred ca merita.

  Te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta, dar apoi atingi clanţa uşii, robinetul, dispenserul de hărtie, locuri pline de bacterii.

  Ptr un dosar de malpraxis in care aveam un client imbolnavit in spital (datorita lipsei de igiena) am cautat un studiu pe aceasta tema si am gasit urmatorii germeni care se gasesc de regula in locatii non-alimentare: E. coli, stafilococi, enterococi, virusul răcelii şi chiar virusul hepatitei A. orice atingere a suprafetelor infectate (chiar fara sa iti dai seama) poate duce la o imbolnavire.

  • nu m-ați înțeles. din punctul de vedere al copilului, locația alăptării este aceeași. atât doream să spun. chiar nu contează pentru sănătatea lui locația externă. pentru bebeluș. nu e o situație comparabilă cu a unui client dintr-un spital. asta doream să subliniez. respectiv, comparația nu se poate face pentru că nu avem situații asemănătoare sau identice.
   atâta vreme cât locația alăptării, din punctul de vedere al bebelușului rămâne aceeași, restul nu prezintă importanță, respectiv este irelevant.

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories