« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
10 comentarii

Despre alaptatul in public si unele opinii din popor
13.11.2012 | Simona CIMPOCA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Atunci când un cuplu se hotărăşte să aducă pe lume un copil, partenerii îşi construiesc un „plan de bătălie” pentru toate acele momente pe care le vor trăi alături de bebeluş, fie că sunt ele nopţi nedormite, bucuria primilor dinţi, a primilor paşi, schimbarea scutecelor sau alte asemenea lucruri pe cât de comune, pe atât de spectaculoase pentru cei care sunt părinţi întâia oară.

Recent, am ajuns din întâmplare pe un forum dedicat în exclusivitate părinţilor şi copiilor, unde sunt dezbătute, nu numai aduse la cunoştinţă, aspecte de o mare diversitate din toate domeniile care îi implică atât pe părinţi, cât şi pe bebeluşii lor. Navigând printre secţiunile şi temele de discuţie, am găsit o dezbatere pe care am cotat-o a fi cel puţin interesantă pentru două categorii de persoane: cele care au unul sau mai mulţi copii şi cele care nu au nici un copil.

Subiectul discutat/disputat: alăptatul în public.

Există numeroase opinii conform cărora acest tip de acţiune este considerat ofensator la adresa ordinii şi liniştii publice, mai mult decât atât, tot anumiţi indivizi încadrează fapta la infracţiuni de tipul ultrajului contra bunelor moravuri, susţinând că femeile care alăptează în public caută să-şi expună părţi ale corpului care sunt asociate, în mod obişnuit, cu actul sexual. În susţinerea acestei opinii, indivizii care le lansează aduc argumente strâns legate de alternativele la laptele matern, constând în laptele-praf de pe piaţă, la locurile ferite de aglomeraţie, cum sunt toaletele, unde mamele şi-ar putea hrăni copiii mai degrabă decât într-un magazin, în parc sau într-un colţ al autobuzului, la posibilitatea amenajării unor spaţii special dedicate acestei activităţi, care există deja în unele instituţii sau clădiri publice, însă care nu beneficiază de cel mai înalt nivel igienico-sanitar.

De cealaltă parte există persoanele care nu asociază alăptatul în public cu un act obscen sau lipsit de bun-simţ. În susţinerea voturilor pro, se militează pentru bunăstarea şi oferirea condiţiilor optime de creştere şi dezvoltare ale copilului, astfel că alăptatul la sânul mamei (ca sursă de hrană, considerat chiar de specialiştii în domeniu ca fiind un aport necesar şi avantajos în hrana bebeluşilor) trebuie perceput ca pe acea acţiune de satisfacere a nevoilor primare ale copiilor, şi nu ca pe un gest menit să pună la vederea publicului partea corpului femeii prin care se desfăşoară acest proces.

Desigur, voturile pro erau majoritare pe forum, dar, ţinând cont de specializarea lui, înţelegem şi cum s-a votat pentru alăptatul în public.

În România nu există nicio lege care să reglementeze statutul mamelor care alăptează în public, nici pro, nici contra, însă în Marea Britanie, prin Actul de egalitate intrat în vigoare în octombrie 2010, se aduce la cunoştinţă că o femeie nu poate fi privită discriminatoriu pentru că îşi hrăneşte copilul la sân. Ea poate face acest lucru în parcuri, locuri de petrecere a timpului liber, clădiri publice, magazine, restaurante, spitale, teatre, cinema sau în transportul în comun, respectiv autobuze, trenuri, avioane.

Mai mult decât atât, în Scoţia există clauze mult mai favorabile pentru alăptatul în public. Aici, o mamă îşi poate hrăni copilul sub doi ani în orice loc şi în orice moment, iar orice încercare venită din partea oricui de a opri acest lucru sau împiedicarea propriu-zisă a lui poate atrage răspunderea penală a celui care o face.

Personal, nu aş putea să votez absolut nici pentru, nici contra alăptatului în public, deoarece consider că acest lucru este strâns legat de sentimentele faţă de copil, de nivelul dezinhibiţiei care se află în genele noastre, de locul în care se petrece acţiunea, de publicul care asistă, de modul în care ne influenţează părerea celor din jur. Este posibil ca societatea în care trăim să nu fie încă destul de educată în această direcţie, motiv pentru care unii oameni văd în acţiunea de alăptare un gest marcat de obscenităţi. Mi s-a întâmplat să asist în câteva rânduri la aruncarea unor priviri dezaprobatoare sau ucigătoare (după caz) ale unor persoane care asistau la hrănirea bebeluşilor în public. De aceea am crezut de cuviinţă să afirm că unele prejudecăţi tipic româneşti nu dau posibilitatea desfăşurării acelor lucruri fireşti, până la urmă. Pentru că un bebeluş nu îşi poate stabili un program fix de masă, iar nevoia vitală de hrană trebuie să-i fie satisfăcută atunci când o cere.

În mod sigur nu sunt de acord cu hrănirea bebeluşilor în toalete sau în alte locuri care nu corespund din punct de vedere igienico-sanitar cu momentul hrănirii. Însă nu sunt de acord nici cu acele mame care îşi descoperă mai mult decât trebuie sânul de la care hrănesc bebeluşii. Cea mai bună recomandare pentru mămici este aceea de a-şi procura eşarfe, pleduri subţiri sau păturici cu care să se acopere în timpul alăptatului în public. Astfel, nici cei mai agili ochi ai vreunui curios nu vor afla ce se ascunde sub bucata de material, iar bebeluşul îşi va primi porţia binemeritată de lapte matern, indiferent că se află în autobuz, în parc sau la magazin.

Simona CIMPOCA

 
Secţiuni: Dreptul familiei, Dreptul securitatii sociale, Opinii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Au fost scrise până acum 10 de comentarii cu privire la articolul “Despre alaptatul in public si unele opinii din popor”

 1. ANONIM spune:

  Parerea mea este ca asa o viziune cuminte despre alaptatul in public nu puteau avea decat neste juristi care sa intoarca toate pe toate fetele si sa se fereasca de natural cat pot, tragandu/se dupa cuvinte. Pai iata parerea mea despre alaptatul in public: fie il practici, si atunci evident ca o faci dupa cum ti/e felul, mai pudibond sau mai pe fata, fie aplici cu succes formulele impachetate in cutiute de carton cu poze de copii zambitori si bebelusi bine hraniti pe ele. Dar sa te apuci sa le recomanzi doamnelor sa isi puna o esarfa peste sani, ca sa nu lezeze bunele moravuri, asta e vrednic de noi, de juristi, care pe toate trebuie sa le facem cu perdea… o sa ne trezim la pensie ca nu am apucat sa dam cu barda, pentru ca ne/am limitat la comportamente cumintele si dragute, pe care poate tot asa le afisam si daca imbratisam alte cariere, mai putin fitoase si incorsetate in deontologii, dar fara sa ne fi strans asa tare cum ne mai strang acuma, cand tot comentatorul sta pe dupe copac sa prinda magistratul cu maieul innodat sau jurista alaptand copilul, si apoi dai discutii. Clar, savoarea vietii s/a dus in cumintenii sterile, autoimpuse. Alaptati in voie, va rog, daca va da mana, si scandalizati cu alaptatul pe aceia care nu mai vad frumusetea naturalului de teama codului deontologic!

 2. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  autoarea spune: „În mod sigur nu sunt de acord cu hrănirea bebeluşilor în toalete sau în alte locuri care nu corespund din punct de vedere igienico-sanitar cu momentul hrănirii”

  Pentru moment, avusei impresia că bebelușul se va alăpta direct din toaleta. sau că va trebui ca mama să se spele pe mâini înainte. sau că va trebui să-i ofere bebelușului și o furculiță.

  Bebelușul se alăptează de la sân. Nu? păi și atunci, ce importanță are, din punct de vedere igienico-sanitar, locația externă? Locația rămâne aceeași. Sânul mamei. Nu?

  • @mihaela – ai copii? daca nu, te rog sa te mai gindesti inainte de a te exprima pe acest subiect nejuridic. cine are, stie cum sta treaba cu locatiile ptr hranit copilul.

   • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

    am copil.si l-am alăptat, inclusiv în țări străine.

    • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

     și să spuneți despre faptul că un comentariu despre locația alăptării e o chestiune nejuridică e ca și cum ați spune că nu ar exista niciodată, pe viitor, o mamă care ar dori să dea în judecată un restaurant pentru că nu e lăsată să alăpteze acolo. sau în toaleta acelui restaurant.
     și 2. e ca și cum ați spune că, nefiind o discuție juridică, nu ar avea ce să caute drept articol pe http://www.juridice.ro

     O zi minunată,
     Mihaela

     • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

      și 3.presupunând că nu aș fi fost mamă, tot nu este în regulă să veniți să-mi demontați comentariu cu un asemenea comentariu. mai ales că nu ați prezentat niciun argument. e ca și cum un avocat nu poate reprezenta decât pe cineva cu privire la care chiar avocatul respectiv s-a găsit, cândva, în viață, a fi în aceeași situație.

 3. „păi și atunci, ce importanță are, din punct de vedere igienico-sanitar, locația externă?”

  la aceasta afirmatie m-am referit. in mod cert locatia externa este importanta dpdv igienico-sanitar. dva ati lua micul dejun din farfurie intr-o toaleta publica? nu cred.

  conteaza unde este alaptat copilul deoarece riscul unei imbolnaviri este cam mare si nu cred ca merita.

  Te speli pe mâini după ce foloseşti toaleta, dar apoi atingi clanţa uşii, robinetul, dispenserul de hărtie, locuri pline de bacterii.

  Ptr un dosar de malpraxis in care aveam un client imbolnavit in spital (datorita lipsei de igiena) am cautat un studiu pe aceasta tema si am gasit urmatorii germeni care se gasesc de regula in locatii non-alimentare: E. coli, stafilococi, enterococi, virusul răcelii şi chiar virusul hepatitei A. orice atingere a suprafetelor infectate (chiar fara sa iti dai seama) poate duce la o imbolnavire.

  • Mihaela MAZILU-BABEL spune:

   nu m-ați înțeles. din punctul de vedere al copilului, locația alăptării este aceeași. atât doream să spun. chiar nu contează pentru sănătatea lui locația externă. pentru bebeluș. nu e o situație comparabilă cu a unui client dintr-un spital. asta doream să subliniez. respectiv, comparația nu se poate face pentru că nu avem situații asemănătoare sau identice.
   atâta vreme cât locația alăptării, din punctul de vedere al bebelușului rămâne aceeași, restul nu prezintă importanță, respectiv este irelevant.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD