« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
CărţiProfesionişti

CEDO. Condamnare impotriva Romaniei – 6 noiembrie 2012
13.11.2012 | Sorin-Ioan DUMITRAȘCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat în data de 6 noiembrie 2012 hotărârea în cauza Miu vs. România.

În fapt, în anul 1950, o serie de imobile din București au fost naționalizate, printre care se afla și un imobil situat pe Bulevadrul Averescu. În anul 1993, Curtea de Apel București a hotărât că respectivul imobil a fost preluat în mod abuziv de către stat, urmând ca acesta să fie restituit moștenitorilor foștilor proprietari de drept.

Reclamanta, doamna Margareta Miu, a continuat procesul de retrocedare a imobilului. Însă, la 22 iunie 1998, Curtea de Apel București a respins cererea de retrocedare, considerând că aceasta trebuia să urmeze procedura specială stabilită de către Legea nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului.

În acest sens, reclamanta s-a adresat autorităților locale pentru restituirea imobilului, solicitarea acesteia fiind aprobată.

Ulterior, Tribunalul București a anulat hotărârea, stabilind că dispozițiile Legii nr. 112/1995 nu sunt incidente în privința respectivului imobil, aceeași soluție fiind reținută atât în apel, cât și în recurs.

Curtea a constatat că au fost încălcate dispozițiile articolului 6, alineat 1 (Dreptul la un proces echitabil) din Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale, acordând 3000 Euro daune morale și 2000 Euro cheltuieli de judecată.

:: Hotărârea

Sorin-Ioan DUMITRASCU
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept

Cuvinte cheie:
Secţiuni/categorii: CEDO

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD