Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 


Print Friendly, PDF & Email

A fost modificat Codul rutier
14.11.2012 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 760 din data de 12 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 203/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Noua lege va intra in vigoare la data de 19 ianuarie 2013. Cele mai importante modificari aduse OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice sunt urmatoarele:

1. Actul normativ introduce in categoria autovehiculelor si mopedul, astfel ca pentru conducerea acestuia este nevoie de permis de conducere.
In acest sens, pentru conducerea acestuia este introdusa categoria de permis AM, care poate fi obtinuta numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.
Mopedul este definit ca un vehicul, cu doua sau trei roti, a carui viteza maxima prin constructie este mai mare de 25 km/h, dar nu depaseste 45 km/h si care este echipat cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere interna ori, dupa caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric.
Examenul pentru obtinerea permisului de conducere AM , ca si in cazul celorlalte categorii, consta in sustinerea unei probe teoretice de verificare a cunostintelor si a unei probe practice de verificare a aptitudinilor. Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate.

2. Noua lege introduce prevederea ca in cazul pierderii, furtului sau al deteriorarii permiselor de conducere ori al schimbarii numelui titularului, autoritatile elibereaza un duplicat a carui valabilitate nu poate depasi valabilitatea administrativa a documentului inlocuit sau alt permis de conducere.

3. Alte prevederi se refera la conditiile reinnoirii permisului de conducere.
Astfel, eliberarea unui nou permis de conducere cu o noua valabilitate administrativa se va realiza la expirarea valabilitatii documentului, dupa efectuarea examinarii medicale. Pana in prezent, pentru  reinnoirea unui permis auto expirat, nu  era necesara efectuarea examinarii medicale.
Legea mai precizeaza ca eliberarea permiselor de conducere respective se realizeaza fara sustinerea unui nou examen.

4. Cu privire la circulatia bicicletelor, se introduce prevederea ca daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva.
Nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor este inclusa in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a de sanctiuni (de la 6 la 8 puncte-amenda).

5. Intrucat legislatia comunitara in materia permiselor de conducere (Directiva 2006/126/CE) instituie o noua abordare privind impartirea vehiculelor pe categorii, renuntandu-se la subcategorii, noile reglementari realizeaza  o serie de echivalari intre anumite categorii sau subcategorii ale permiselor de conducere.


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.