Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Judecatori exclusi din magistratura
14.11.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 14 noiembrie 2012, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat:

1. admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru judecatori impotriva domnului Poputi Lucian Mihai, judecator in cadrul Judecatoriei Oravita si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura.

Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. „a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii;” si
”b) interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror;” din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare.

Motivul:  domnul judecator Poputi Lucian Mihai in calitatea de presedinte al Judecatoriei Bozovici a acordat consultatii juridice unei persoane pentru formularea unei plangeri contraventionale, ce a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bozovici, iar, ulterior, judecatorul i-a prezentat acelei persoane strategii pentru tergiversarea procedurii judiciare, toate acestea constituind manifestari de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul justitiei. De asemenea, domnul judecator s-a deplasat la sediul Judecatoriei Bozovici impreuna cu persoana, care dorea sa formuleze plangere conventionala, a invitat-o pe aceasta in biroul sau pentru a semna plangerea si a solicitat grefierului cu atributii privind repartizarea aleatorie a dosarelor de a ramane peste programul de normal de lucru, in vederea inregistrarii unei cereri in sistem informatic, in alte conditii decat cele prevazute de regulamentul de ordine interioara a instantelor.

2. admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru judecatori impotriva domnului Tocan Horia Ovidiu, judecator in cadrul Judecatoriei Turda si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura.

Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. „a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii„ si
”h) exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune”din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare.

Motivul: domnul judecator Tocan Horia Ovidiu a solutionat 14 cauze in care reprezentant al partilor a fost un avocat cu care domnul judecator se afla intr-o relatie apropiata si nu a inteles sa formuleze cerere de abtinere, potrivit art. 25 C.p.c. sau sa instiinteze Colegiul de conducere al instantei cu privire la existenta conflictului de interese, conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, precum si faptul ca a solutionat mai multe cereri de suspendare provizorie a executarii silite cu incalcarea normelor procedurale.

Hotararile Sectiei pentru judecatori pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti