Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Judecatori exclusi din magistratura


14 noiembrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Miercuri, 14 noiembrie 2012, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat:

1. admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru judecatori impotriva domnului Poputi Lucian Mihai, judecator in cadrul Judecatoriei Oravita si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura.

Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. „a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii;” si
”b) interventiile pentru solutionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvarii intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decat in limita cadrului legal reglementat pentru toti cetatenii, precum si imixtiunea in activitatea altui judecator sau procuror;” din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare.

Motivul:  domnul judecator Poputi Lucian Mihai in calitatea de presedinte al Judecatoriei Bozovici a acordat consultatii juridice unei persoane pentru formularea unei plangeri contraventionale, ce a fost inregistrata pe rolul Judecatoriei Bozovici, iar, ulterior, judecatorul i-a prezentat acelei persoane strategii pentru tergiversarea procedurii judiciare, toate acestea constituind manifestari de natura sa afecteze impartialitatea sau prestigiul justitiei. De asemenea, domnul judecator s-a deplasat la sediul Judecatoriei Bozovici impreuna cu persoana, care dorea sa formuleze plangere conventionala, a invitat-o pe aceasta in biroul sau pentru a semna plangerea si a solicitat grefierului cu atributii privind repartizarea aleatorie a dosarelor de a ramane peste programul de normal de lucru, in vederea inregistrarii unei cereri in sistem informatic, in alte conditii decat cele prevazute de regulamentul de ordine interioara a instantelor.

2. admiterea actiunii disciplinare formulata de Comisia de disciplina pentru judecatori impotriva domnului Tocan Horia Ovidiu, judecator in cadrul Judecatoriei Turda si aplicarea sanctiunii disciplinare constand in excluderea din magistratura.

Sanctiunea a fost aplicata pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. „a) incalcarea prevederilor legale referitoare la declaratiile de avere, declaratiile de interese, incompatibilitati si interdictii privind judecatorii si procurorii„ si
”h) exercitarea functiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedura, cu rea-credinta sau din grava neglijenta, daca fapta nu constituie infractiune”din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in vigoare la data declansarii actiunii disciplinare.

Motivul: domnul judecator Tocan Horia Ovidiu a solutionat 14 cauze in care reprezentant al partilor a fost un avocat cu care domnul judecator se afla intr-o relatie apropiata si nu a inteles sa formuleze cerere de abtinere, potrivit art. 25 C.p.c. sau sa instiinteze Colegiul de conducere al instantei cu privire la existenta conflictului de interese, conform art. 5 alin. (2) din Legea nr. 303/2004, precum si faptul ca a solutionat mai multe cereri de suspendare provizorie a executarii silite cu incalcarea normelor procedurale.

Hotararile Sectiei pentru judecatori pot fi atacate cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică