Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Imputernicire avocatiala intocmita fara a exista un contract de asistenta juridica semnat
16.11.2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

Secţiuni: Drept penal, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că fapta inculpatului de a întocmi o împuternicire avocaţială căreia, în faţa organului de poliţie, i-a înscris un număr de înregistrare, fără ca aceasta să aibă la bază un contract de asistenţă juridică semnat anterior, necesar potrivit art. 127 din Statutul profesiei de avocat „ad probationem”, împuternicirea fiind destinată accesului inculpatului la un dosar al Parchetului, realizează infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 C. pen. Cu privire la vinovăţia inculpatului, Înalta Curte a reţinut că acţiunea de falsificare prin contrafacerea scrierii poate consta şi în plăsmuirea, respectiv confecţionarea unui înscris similar cu cel care trebuia să conţină menţiuni adevărate, cu condiţia ca înscrisul falsificat să fie susceptibil de a produce consecinţe juridice la momentul folosirii, cerinţă care este îndeplinită în cauză. În speţă, instanţa de fond a decis înlocuirea răspunderii penale a inculpatului cu amenda administrativă, datorită gradului redus de pericol social al faptei. (Decizia nr. 1101 din 10 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Sectia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect refuzul de a se supune testului de alcoolemie şi alte infracţiuni)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti