Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

ICCJ. Imputernicire avocatiala intocmita fara a exista un contract de asistenta juridica semnat


16 noiembrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că fapta inculpatului de a întocmi o împuternicire avocaţială căreia, în faţa organului de poliţie, i-a înscris un număr de înregistrare, fără ca aceasta să aibă la bază un contract de asistenţă juridică semnat anterior, necesar potrivit art. 127 din Statutul profesiei de avocat „ad probationem”, împuternicirea fiind destinată accesului inculpatului la un dosar al Parchetului, realizează infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată prev. de art. 290 C. pen. Cu privire la vinovăţia inculpatului, Înalta Curte a reţinut că acţiunea de falsificare prin contrafacerea scrierii poate consta şi în plăsmuirea, respectiv confecţionarea unui înscris similar cu cel care trebuia să conţină menţiuni adevărate, cu condiţia ca înscrisul falsificat să fie susceptibil de a produce consecinţe juridice la momentul folosirii, cerinţă care este îndeplinită în cauză. În speţă, instanţa de fond a decis înlocuirea răspunderii penale a inculpatului cu amenda administrativă, datorită gradului redus de pericol social al faptei. (Decizia nr. 1101 din 10 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Sectia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect refuzul de a se supune testului de alcoolemie şi alte infracţiuni)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică