Interviu Gheorghe Piperea. Piper in Parlament
16 noiembrie 2012 | JURIDICE.ro
Alina Matei: Stimate domnule profesor, va multumim ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Dar nu in aceasta calitate va abordam, ci in aceea de candidat independent in alegeri. Stim ca veti candida in Bucuresti pentru un loc in Colegiul 16 pentru Camera Deputatilor. Ce v-a determinat sa luati decizia sa candidati?
Gheorghe Piperea: Suntem in mijlocul unei furtuni perfecte, iar clasa noastra politica, neschimbata din 1990 pana acum, continua sa joace linistita, poker. Datoriile facute pentru a crea iluzia prosperitatii in anii 2005-2008, precum si imprumuturile externe ale tarii facute in 2010 vin la scadenta din 2013. Vom fi o tara – debitor neperformant si o tara de debitori-neperformanti. Si, totusi, establishment-ul nostru politic se complace, auto-suficient, in sondajele care ii dau asigurarea ca va ramane acolo unde e. Singura schimbare in clasa noastra politica este ca 4 jucatori de poker (plus unul scos din maneca de dealerul de la Cotroceni) si-au mai schimbat locurile la masa, din cand in cand. Singura „dezbatere” este intre a fi sau a nu fi anti-escu sau pro-escu. Nicio vorba despre epuizarea sau ignorarea resurselor noastre umane si materiale. Nicio incercare de a-i convinge pe romani sa nu isi mai doreasca sa plece din Romania si nicio incercare de a-i aduce inapoi pe cei 3 milioane de romani care au plecat deja si se uita cu dispret la aceasta clasa politica, care a facut din patria lor o tara indezirabila. Cei care au ramas in tara nu prea ies la vot, caci nu au o optiune reala. Cei care voteaza, de regula, sunt la randul lor captivi ai clasei politice romanesti care nu a avut, aproape deloc, alta oferta electorala decat cea destinata bugetarilor, pensionarilor si clasei defavorizate a populatiei, adica destinata celor care depind de stat.
M-am gandit sa incerc, de unul singur, sa schimb aceasta paradigma. Am refuzat dintotdeauna blazarea, asa ca vreau sa arat ca poate exista si o alta optiune decat vechea si lunecoasa clasa politica romaneasca: mai multi independenti (in raport de actuala clasa politica) ar putea forma in viitorul apropiat o coalitie care sa isi propuna sa devina noua clasa politica a Romaniei si care sa ii oblige pe seniorii politicii romanesti ca, alaturi de clonele lor mai tinere, sa faca necesarul pas inapoi. Sunt parte a clasei de mijloc si imi place sa cred ca, alaturi de ceilalti self-employers, sunt o persoana care nu poate fi mintita si manipulata de actualii politicieni. Cred, ca si ceilalti 450 de mii de romani care exercita profesii liberale (care realizeaza, dupa ultimele statistici, peste 20% din valoare totala a serviciilor si care dau de munca la alte 150 de mii de persoane), un liber-profesionist care poate crea plus-valoare si incasari la bugetul public national fara sa fie conectat la conductele prin care se scurg banii publici in buzunarele private ale parazitilor oligarhi politico-economici. In definitiv, sunt ceea ce sunt prin merite si eforturi proprii si nu pentru ca as fi avut la dispozitie „leviere” politice sau familiale. Si vreau sa fiu lasat sa ma dezvolt, fara ca statul sa imi incurce existenta cu controlul sau asupra economiei. Sunt tata, sot, fiu, prieten si imi place sa cred ca femeia trebuie sa fie respectata si chiar adulata. In precaritatea lor, spiritele gregare ale unor lideri politici romani dau frau liber misoginismului, plasand femeia-politician, femeia-jurnalist sau femeia, in general, la cratita. Or, eu cred ca femeia este un partener si nu un adversar. Iata deci cateva motive pentru a candida ca independent.
Alina Matei: Daca veti castiga, veti fi piper in Parlament?
Gheorghe Piperea: Piperul este un condiment care da inedit si savoare mancarii. Daca am reusit pana acum sa fiu un „piper” al lumii noastre juridice, e bine. Ca autor de doctrina de specialitate, precum si ca practician al dreptului, am convingerea ca am fost (sunt si voi fi) un inovativ, un ins care a rupt randurile pentru a crea alte trenduri decat cele clasice si invechite. Ma voi comporta la fel in postura de parlamentar. „Mancarea” obisnuita in Parlament, adica disciplina de partid, garnisita cu compromisuri si tradari, are nevoie de un reboot. Voi pune punct acestor obisnuinte, voi reseta mecanismul si voi adauga acest spice (mirodenie, condiment) pe care il numiti piper.
Alina Matei: Sunteti un avocat de mare succes. Sunteti pregatit sa lasati deoparte avocatura, pe perioada mandatului de parlamentar, in ipoteza alegerii, si sa mergeti sa faceti legi? Ce sperati sa faceti hotarator din perspectiva de parlamentar?
Gheorghe Piperea: Nu e vorba de a lasa deoparte avocatura; nici de a lasa deoparte de cariera universitara. Ambele sunt compatibile cu demnitatea de parlamentar si pot fi exercitate in paralel. Ceea ce va fi necesar, insa, va fi sa reduc timpul alocat celor doua preocupari principale ale mele. Am insa parteneri si colaboratori care pot prelua ceea ce va ramane neacoperit de mine. Mai greu va fi sa reduc din timpul si asa scurt pe care il am pentru familie. E un scop nobil, insa, care merita acest sacrificiu.
Alina Matei: Ce proiecte care privesc sistemul de justitie se regasesc in programul dumneavoastra?
Gheorghe Piperea: Sunt multe proiecte, e putin timp pentru a le expune. Ma gandesc, in primul rand, la proiectul legii insolventei particularilor, care va da mult de furca (si de munca) judecatorilor, avocatilor si practicienilor in insolventa. De asemenea, ar mai fi legea proceselor colective de tip class action, care are deja un precursor in actuala legislatie (despre acest class action a la roumaine am scris recent pe JURIDICE.ro). Exista setat in mintea mea un proiect de re-infiintare a curtilor cu juri, in care sa fie desemnati ca judecatori numai cei care vor fi fost supusi unui scrutin (judecatori alesi, de altfel, ar trebui sa avem si la instantele superioare, pentru a evita sistemul inacceptabil al avansarilor la ICCJ pe care l-am „experimentat” pana acum). Reamintesc un proiect mai vechi al meu, de pe vremea cand eram consilier la Baroul Bucuresti: legea de unificare a profesiilor legale/juridice. Era vorba, de principiu, de introducerea in profesia de avocat a consilierilor juridici si a procurorilor, precum si de un examen unic national pentru toti candidatii la toate posturile sau pozitiile de juristi (avocati, procurori, judecatori).
Alina Matei: In Parlament veti fi reprezentantul avocatilor?
Gheorghe Piperea: Al celor care, ca si mine, fac parte din clasa medie, din clasa profesiilor liberale si da, al avocatilor. Dar nu numai. Voi fi un reprezentant al celor care s-au imprumutat la banci si au relatii contractuale dificile cu acestea, al consumatorilor prejudiciati de abuzul de putere economica a profesionistilor, al pensionarilor si bugetarilor prejudiciati de abuzul de putere administrativa, al parintilor si al celor care au de recuperat creante sau case de la cei aflati in insolventa etc. Nu este parlamentarul un reprezentant al tuturor?
Alina Matei: Sunteti profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, conducator de doctorat, coordonator de societate de avocatura, avocat notoriu, ati inregistrat succese in procesele colective. Totusi, votul este universal. Pentru a fi ales trebuie sa va voteze si oamenii din cartier, in randul carora pozitia dumneavoastra intelectuala ar putea sa nu fie un avantaj decisiv. Care credeti ca este sansa dumneavoastra?
Gheorghe Piperea: Cei care candideaza in competitie cu mine au doar avantajul „levierului” coaltitiei politice pe listele careia candideza. Nu si pe acela al notorietatii. Daca la nivel de colegiu eu sunt deja cunoscut de cei peste 2300 de oameni care au semnat pentru candidatura mea independenta, ceilalti – care candideaza pe liste de partid – nu sunt cunoscuti aproape deloc. Si, fara sa vreau sa bravez, sunt destul de notoriu la nivel de Bucuresti. Deci, am avantajul necesar unui stil de vot de tip uninominal, unde – teoretic – e votat omul, si nu partidul. In plus, eu am in spate sute de pagini de „program politic”, scrise in anii anteriori, pe blog, pe JURIDICE.ro, pe alte suporturi media, cu titlu de opinii cetatenesti si civice. In fine, ma gandesc ca ar mai fi un avantaj, special pentru acest colegiu 16: nu exista niciun liberal pe liste, ci doar conservatori sau psd-isti (usl) si, respectiv, democrat – „liberali” (ard); or, eu sunt un ins cu serioase si coerente convingeri liberale; cei care simpatizeaza cu PNL ar putea avea macar tendinta de a vota cu un liberal convins decat cu un candidat despre care nu se poate sti ca este sau nu liberal.
Alina Matei: Ce insemn electoral si ce slogan electoral aveti?
Gheorghe Piperea: Insemnul electoral este un cerc cu interiorul albastru si cu marginile albe, in care scrie „Pune punct”. Sloganul este Pune punct. Voteaza inteligent. Dar deviza mea mai veche (pe care o gasiti si in subtitlul blogului meu – piperea.ro) este un citat din Faptele Apostolilor: Mai mare este binecuvintarea celui care daruieste decat a celui care primeste.
Alina Matei: Va multumim.
Gherghe Piperea: Si eu va multumesc.
* * *
UPDATE: Imagine de la conferința de presă din 18 noiembrie 2012 și înregistrarea video
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro