Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Contract de inchiriere afectat de o conditie pur potestativa


19 noiembrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ
Secţiuni: Drept civil, RNSJ
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că, în conformitate cu prevederile art. 1010 C. civ. (art. 1403 NCC), ca efect al condiţiei suspensive pur potestative, este nul contractul de închiriere în care se stipulează că plata chiriei este supusă condiţiei suspensive a punerii în funcţiune a utilajelor închiriate, după exigenţele debitorului cu privire la starea bunurilor închiriate, fără să se stabilească aceste exigenţe şi un termen până la care să se realizeze, deoarece, într-o astfel de situaţie, locatarul nu are niciun drept de a interveni, pretenţiile chiriaşului asupra stării bunurilor ţinând exclusiv de voinţa sa. Înalta Curte a subliniat că, în contractul în cauză, condiţia pur potestativă îi conferă locatarului puterea arbitrară de a nu-şi executa obligaţia de plată a chiriei, deoarece, din redactarea clauzei contractuale nu rezultă niciun alt element obiectiv, extern de voinţa sa, care să poată fi apreciat, cocontractantul depinzând în totalitate de voinţa locatarului. (Decizia nr. 3138 din 12 iunie 2012 pronunţată în recurs de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect obligaţii contractuale)

Corina CIOROABĂ

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro