Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Carpatair anuleaza ajutorul de stat acordat de Aeroportul International Timisoara „Traian Vuia” unui competitor al cunoscutei companii aeriene


20 noiembrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Concurență, Flux informații

Carpatair a obţinut, prin avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii, o decizie irevocabilă de anulare a ajutorului de stat acordat companiei Wizz Air de Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia”. Soluţia a fost pronunţată de Curtea de Apel Piteşti în data de 14 noiembrie 2012.

Decizia Curţii de Apel Piteşti confirmă sentinţa anterioară a Tribunalului Timiş, prin care această instanţă a constatat caracterul de ajutor de stat ilegal al măsurii de discount global pentru aeronavele de peste 70t MTOW acordat de Aeroportul Internaţional Timişoara „Traian Vuia” prin intermediul grilei de tarife publicată în publicaţia de informare aeronautică din data de 26 august 2010 şi a dispus anularea acestei măsuri.

La data de 30 august 2011, Tribunalul Timiş admisese cererea formulată de Carpatair, reprezentată de Ţuca Zbârcea & Asociaţii, anulând măsura ajutorului de stat acordat de Aeroportul Timişoara prin intermediul unor discounturi globale la taxele de aeroport de până la 85%.

„Deciziile obţinute în acest proces, pornind de la prima hotărâre favorabilă în faţa Tribunalului Timiş, reprezintă, prin argumentele referitoare la competenţa de soluţionare a acţiunii şi a modalităţii de stabilire a existenţei ajutorului de stat, o premieră în practica instanţelor române, o construcţie juridică inovatoare în materia ajutorului de stat”, a precizat Ioana Hrisafi, avocatul care a asigurat reprezentarea în instanţă a Carpatair.

Soluţia Curţii de Apel Piteşti este prima decizie irevocabilă pronunţată în şirul de procese deschise de Carpatair împotriva Aeroportului Timişoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta în diverse forme.

Pentru a pronunţa această soluţie, prima instanţă reţinuse că discountul instituit prin grila de tarife nu poate fi justificat din punct de vedere economic, pe de o parte, iar pe de altă parte s-a avut în vedere faptul că reducerile semnificative la taxele de aeroport erau aplicabile unui singur operator aerian care folosea aeronave având greutatea maximă la decolare de peste 70t. Esenţial în pronunţarea soluţiei a fost faptul că măsura ajutorului de stat nu a fost notificată în prealabil Comisiei Europene şi a fost pusă în aplicare în lipsa avizului Comisiei Europene cu privire la compatibilitatea acesteia cu piaţa comună.

Apărarea Carpatair a fost asigurată de o echipă mixtă din cadrul Ţuca Zbârcea & Asociaţii, sub coordonarea partenerilor Raluca Vasilache, Ioana Hrisafi şi Robert Roşu. Din echipa de apărători au mai făcut parte Mihaela Maxim, Managing Associate în cadrul departamentului de litigii şi Anca Jurcovan, Managing Associate în cadrul departamentului de dreptul concurenţei.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii este cotată în fruntea clasamentului realizat de directorul internaţional Legal 500 în ceea ce priveşte capacitatea de soluţionare a disputelor. Echipa de peste 40 de avocaţi din cadrul departamentului de litigii şi arbitraje interne şi internaţionale reprezintă clienţi la toate nivelurile sistemului jurisdicţional românesc, de la tribunalele de primă instanţă până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi în proceduri speciale în faţa Curţii Constituţionale şi în faţa instanţelor naţionale şi internaţionale, în proceduri complexe de arbitraj în baza regulilor Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional (Camera de Comerţ şi Industrie a României), ICC, UNCITRAL şi ICSID.

Despre Ţuca Zbârcea & Asociaţii: Cu o echipă formată din 95 de avocaţi dintre care 20 parteneri în cadrul biroului din Bucureşti, Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, care funcţionează în asociere cu Nistorescu, Şomlea & Asociaţii, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Totodată, firma a stabilit o colaborare strategică pe principiul „best friend” cu firma de avocatură Ţurcan Cazac, liderul pieţei de avocatură de business din Chişinău, Republica Moldova.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă asistenţă juridică în toate domeniile dreptului, fiind recomandată de prestigioase directoare internaţionale de specialitate pentru serviciile în domenii precum litigii şi arbitraje internaţionale, achiziţii publice, energie şi resurse naturale, drept financiar-bancar, infrastructură, dreptul muncii si drept social, drept societar şi comercial, fuziuni, achiziţii/privatizări, etc.

Ţuca Zbârcea & Asociaţii a primit numeroase aprecieri şi distincţii pentru dinamismul, viziunea şi determinarea cu care a adoptat practici inovatoare pe piaţa serviciilor juridice din România. Astfel, în ultimii cinci ani, Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost singura casă de avocatură din Europa de Est recunoscută în raportul Financial Times’ Innovative Lawyers ca una dintre cele mai inovatoare firme de avocatură din Europa Continentală. Totodată, firma a câştigat premiul Law Firm of the Year: Romania (IFLR European Awards 2012), premiul Best Managed Workplace pentru cel mai apreciat stil de management (MPF European Leadership Awards 2012), premiul Law Firm of the Year: Eastern Europe and the Balkans (The Lawyer European Awards 2010), premiul Law Firm of the Year (Chambers Europe Awards for Excellence 2010). De asemenea, timp de patru ani consecutivi Ţuca Zbârcea & Asociaţii a fost desemnată Firma de avocatură a anului din România, urmare a nominalizărilor primite din partea unui juriu independent, constituit din reputaţi oameni de afaceri.

Portofoliul Ţuca Zbârcea & Asociaţii include numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Printre cei mai reprezentativi clienţi se numără: Erste Bank/Banca Comercială Română (BCR), OMV Petrom, CEZ, Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal, Carrefour, Romtelecom, Orkla Foods, Colgate Palmolive, GED Capital Development, Cadbury, Bursa de Valori Bucureşti, BRD-Groupe Société Générale, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Philip Morris, Alstom Transport, Siemens, Ericsson Telecommunications Romania, ING Real Estate etc.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică