Interviu Valentin Constantinof. Despre avocatura cu echipa foarte puternica, nu neaparat mare. VIDEO
20 noiembrie 2012 | JURIDICE.ro
1
Alina Matei: Buna ziua. Va multumesc ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii Juridice.ro. Ati ales sa fiti avocat. De ce avocat? De ce nu judecator, notar, executor judecatoresc? Procuror, practician in insolventa? De ce avocat?
Valentin Constantinof: Dorinta mea de a fi avocat este un pic mai veche, in sensul ca din perioada liceului mi-am dorit sa fac aceasta profesie. Am avut norocul sa reusesc. Am profesat, spun eu, nu neaparat cu succes, dar suficient de clar profesional pentru a putea merge mai departe si spun ca am avut norocul sa nu fiu nevoit sa ma reorientez profesional. Nu inseamna ca celelalte laturi ale profesiei nu aduc satisfactie, dar nu am fost nevoit sa incerc si nu sunt tentat pentru moment.
Alina Matei: Coordonati societatea de avocatura Constantinof si Asociatii. Se apropie sfarsitul anului. Cum l-ati caracteriza din punct de vedere al proiectelor derulate? A fost un an mai bun decat 2011? S-a simtit criza?
Valentin Constantinof: Criza, din punct de vedere financiar nu o resimtim, avem un an mai bun decat anul trecut.
Resimtim criza in mod special prin prisma problemelor clientilor nostri, in sensul ca acum doi, trei sau patru ani in urma, cand lucrurile mergeau mult mai bine, clientii erau in perioada de boom economic, aveau proiecte reale, se dezvoltau si atunci evident ca si onorariile aferente, nu neaparat ca erau mai mari, dar decurgeau si rezultau dintr-o dezvoltare a activitatii clientilor si implicit si a noastra.
In momentul de fata cand cam toti clientii au probeme financiare majore, esti nevoit sa le rezolvi niste probleme fara sa ai satisfactia reala ca ai construit ceva.
Si nu ma refer doar la zona constructiilor care, este foarte clar si toata lumea cunoaste, merge foarte, foarte slab. In toate zonele, inclusiv zona de energie in care lucram in cadrul unor proiecte mari. In plus ne „lovim” si de modalitatea in care autoritatile statului inteleg sa-si indeplineasca atributiile legale in sensul ca nu sunt un partener real si nu te ajuta sa mergi mai departe. Modul in care sunt interpretate legile este rigid, pentru ca aceasta este problema noastra in general, noi nu avem neaparat legi proaste, desi tot aud discutii de genul asta, mai ales in dezaterile publice: „legea trebuie schimbata”. Sigur, de foarte multe ori legile pot fi imbunatatite, insa legile permit, in general, daca esti de buna credinta si vrei sa le interpretezi pentru a le aplica, sa se produca efectele juridice scontate, sa gasesti modalitatile legale. Nu cadrul legal este principala problema, ci mentalitatile si modalitatea in care cei care au sarcina de a o aplica duc aceasta la indeplinire si aici sunt cele mai mari discrepante de obicei.
Deci nu a fost un an prost, a fost un an mai bun financiar, cel putin pana in momentul de fata raportarile asa arata, suntem implicati in proiecte foarte interesante, lucrurile merg greu din perspectiva relatiei cu autoritatile, posibilitatile clientilor de a atrage capital si asa mai departe, acestea fiind impedimentele pe care le-am constatat.
Alina Matei: Am inteles. Echipa Constantinof si Asociatii s-a marit anul acesta prin cooptarea lui Dan Stoicescu. Spuneti-ne va rog, ce profil de avocat cautati atunci cand selectati avocati? Cum sa fie acesta?
Valentin Constantinof: Noi avem in societate un numar mediu de avocati, respectiv 10 in momentul de fata, dintre care un singur avocat stagiar. Prin urmare suntem un nucleu, spun eu, foarte puternic, cu expertiza in diferite domenii de activitate, iar ceea ce ne dorim este sa fim din ce in ce mai buni.
Nu cautam avocati neaparat tineri, nu pentru ca nu credem in ei, noi suntem tineri, asa ca principial mergem in zona asta de varsta, dar vrem oameni bine pregatiti, cu potential. Sigur ca suntem si dispusi sa crestem un avocat, sa luam de la zero, insa ideea asta a fost: sa fim o echipa foarte puternica, nu neaparat mare.
De obicei in societatile de avocatura puteti constata ca exista un numar de avocati cu experienta si cel putin un numar dublu de avocati stagiari. Asta nu inseamna ca acea societate este puternica, inseamna ca este numeroasa, dar calitatea serviciilor creste o data cu experienta. Indiferent cat de bun esti, daca nu ai o experienta si nu faci eforturi permanente de a te pregati din ce in ce mai mult, nu ai cum sa faci fata pietei, care este in miscare.
Din ce in ce mai mult constat ca, din fericire, societatile si avocatii tind sa se pregateasca si sa se specializeze. S-a depasit de foarte mult timp momentul 1990 cand predominante erau cabinetele individuale si fiecare facea din toate cate ceva, acest lucru fiind imposibil in mod real. Noi existam si zic ca suntem bine pozitionati pe piata, pentru faptul ca incercam sa ne specializam pe anumite domenii si sa raspundem exigentelor clientului. Eu, daca as fi maine singur, as valora individual ceva, dar cu siguranta nu as putea sa fiu unde suntem acum si ar fi imposibil sa dezvolt, sa cresc.
Alina Matei: Sunteti avocat pledant. Ce sfaturi ati da unor tineri absolventi care ar dori sa va urmeze si nu sa aleaga avocatura de consultanta?
Valentin Constantinof: Ambele laturi cu siguranta iti ofera satisfactie. Am avut norocul, prin prisma pozitiei de coordonator pe care o ocup in societate, sa am contacte si cu zona de consultanta si cu zona de instanta.
Zona de consultanta este relativ stabila, in sensul ca daca vrei sa stii, in principiu, cand pleci de acasa, din ce punct pleci si unde ajungi, consultanta e cea care iti asigura acest echilibru. Lucrurile se intampla cumva mult mai controlat in zona de consultanta, adica ai anumite asteptari, intri intr-o negociere, poti estima de principiu care sunt impedimentele.
Instanta este mult mai vulcanica, traiesti la o alta intensitate in sensul ca poti sa intri intr-un dosar stiind ca ai juridic dreptate 100% si sa ai neplacuta surpriza sa constati ca l-ai pierdut pentru ca judecatorul nu a inteles, nu a citit cu atentie, ai facut o greseala procesuala, pentru ca se poate intampla sa ai anumite erori sau poti sa constati dimpotriva ca ti s-a dat satisfactie, ai castigat procesul. Momentul maxim din punctul meu de vedere nu este acel al solutiei, in niciun caz. Momentul pledoariei este cel care iti da satisfactie. Eu nu am reusit pana in momentul de fata sa am aceasta satisfactie in alte zone ale profesiei, cum ar fi consultanta. Este o atitudine personala, poate este doar afinitatea mea, dar imi place foarte mult si recomand celor care vor sa traiasca aceasta intensitate sa incerce in instanta. Este un pic mai speciala si, repet, iti da un alt gen de satisfactie.
Alina Matei: Spuneti-ne va rog, este avocatura un business? Se fac bani mai usor decat in alte profesii juridice? Sau ce insemnatate au banii pentru avocati?
Valentin Constantinof: Cu siguranta este un business. Cu siguranta, sau oricum pentru multi avocati este un business. Pentru alti avocati este un mijloc de supravietuire. Depinde acum daca te situezi corect din punct de vedere profesional si raportat la piata in care activezi.
Nu pot generaliza, nu am idee foarte clara despre felul in care se simte aceasta in alte profesii, in alte zone de activitate.
In magistratura, spre exemplu, sunt venituri clare, fixe. Imi dau seama ca sunt magistrati care privesc avocatii in felul urmator: ai luat nu stiu cati bani pentru un dosar sau pentru un proiect de consultanta. Da, de foarte multe ori este real, de foarte multe ori avocatii castiga mult mai mult decat judecatorii. Exista totusi o balanta: sunt si avocati care castiga mult mai putin decat magistratii, ca sunt procurori, ca sunt judecatori, nu conteaza, dar sunt si avocati care castiga extrem de mult si au un standard ridicat de viata.
Avocatura iti asigura sansa de a te situa, cel putin in conditiile actuale din Romania, undeva mult peste sau peste media generala. E realitate.
Dezavantajul avocaturii este riscul ca, alegand avocatura, sa nu poti sa castigi, spre exemplu, la nivelul unui magistrat. Adica poti sa fii marea masa a avocatilor care traiesc de pe o zi pe alta. Nu trebuie sa ne raportam la veniturile din avocatura din Bucuresti, care sunt mult mai mari decat cele din tara, pe cand veniturile magistratilor sunt la fel peste tot.
Atunci, cand un tanar absolvent se gandeste la ce cariera doreste sa urmeze, trebuie sa se gandeasca foarte bine care sunt necesitatile lui financiare pe termen scurt, mediu si lung si ce doreste sa faca. Sigur, nu numai latura financiara e cea care poate sau care trebuie sa te ghideze, dar si acesta este un element. Pana la urma si magistratii si avocatii merg la serviciu pentru a obtine un venit, indiferent ca este salariu sau onorariu.
In masura in care iti exerciti profesia foarte bine, o sa si obtii si bani din asta. Intr-un fel sau altul toate aceste profesii juridice iti aduc si satisfactii materiale care, spun eu, sunt suficiente sa te poti descurca. Daca te imbogatesti sau nu, depinde de mai multe elemente, de noroc, de conjunctura, nu numai de profesie.
Alina Matei: Pe site-ul de prezentare al firmei de avocatura Constantinof si Asociatii se arata ca ati ales sa fiti onesti plecand de la faptul ca exista in aceasta comunitate prea multi jucatori care pretind ca „pot fi orice pentru oricine si totul pentru toti”. Ma gandesc ca poate este bine ca sunt multi avocati chiar daca nu specializati, pentru ca sta in firea avocatului sa se dea mare.
Valentin Constantinof: Nu. Este o perceptie gresita dupa parerea mea.
Este exceptional, din perspectiva mea, sa poti sa ai libertatea, atunci cand punctul atins de tine in dezvoltarea profesionala si financiara iti da posibilitatea, sa selectezi clientela raportat la ceea ce poti in mod real sa faci si sa consiliezi, ceea ce evident ca duce si la rezultate pozitive in general.
Din nefericire se intampla de foarte multe ori ca avocatul sa nu aiba idee despre ce este vorba, sa ia un dosar pe principiul ca daca nu il iau eu, il ia altcineva, iar rezultatul final nu o sa fie pozitiv sau este foarte putin probabil sa fie asa, pentru ca avocatul respectiv nu intelege problema, iar clientul cu atat mai putin, pentru ca nu are specializarea necesara.
Aceste probleme si aceasta lipsa de pregatire chiar s-a inregistrat in ultimii 15-20 de ani cand s-a liberalizat intrarea in profesie, si s-a ajuns ca aceasta profesie sa fie dusa in zona in care nu ar fi trebuit. Avocatul ar fi trebuit sa fie respectat. In general mergeti pe strada si auziti: „este judecator” – este un respect principial, in primul rand pentru ca este o forta publica, iar pe de alta parte are pregatire. Avocatul nu mai e in aceeasi zona. Nu pentru ca ar fi mai slab pregatit decat judecatorul, ci pentru ca au fost foarte multi avocati care au intrat in profesie absolut liber, nu a existat o modalitate de triere si nu mai exista un respect al profesiei, cum ar fi trebuit sa existe. Si este in primul rand vina avocatilor, nu este vina oamenilor de pe strada.
Cred ca este responsabilitatea noastra sa controlam profesia, nu in sensul de a o cenzura sau de a limita intrarea in profesie, ci printr-o specializare reala, care tine de momentul ulterior examenului. Spre exemplu la I.N.P.P.A. sunt examene de admitere si de definitivat care, banuiesc ca stiti, sunt din ce in ce mai dure. Nu am o problema cu asta. Ceea ce imput, este faptul ca nu exista o atitudine identica in toata tara. Adica in Bucuresti se stie foarte clar ca este un examen foarte greu, pentru ca cei care se ocupa au conducerea profesiei. Fiind aici si supraveghind, se asigura ca examenele sunt foarte drastice si e in regula sa fie greu, repet nu am o problema cu asta. Problema este ca in alte parti din tara lucrurile nu functioneaza la fel. Si atunci cel care da examentul in Bucuresti spune asa: de ce sa nu ma duc la Cluj, spre exemplu, ca acolo se ia mai usor examenul. Sigur lucrurile nu se pot schimba peste noapte si e un proces care va dura ani de zile pana cand se vor echilibra. E bine ca a inceput.
Alina Matei: S-a inceput, da, pentru ca deja subiectele sunt unice in tara, sunt comisii care le corecteaza, lucrurile au inceput sa mearga in aceasta directie.
Valentin Constantinof: Si trebuie imbunatatite dupa parerea mea, dar e bine ca s-a inceput si ideea este ca nu numai asta este important, este sarcina avocatilor sa citeasca permanent. Sunt avocati care nu au mai deschis o carte sau o lege de foarte mult timp. Daca am spus asa: „am luat definitivatul si de acum fac numai bani”, este fals, pentru ca daca nu lucrezi, nu te specializezi permanent, sa fii din ce in ce mai bun, o sa iei dosare si le faci praf, pentru ca nu stii ce trebuie sa faci si atunci evident ca, in timp, nu o sa ai rezultate pozitive.
Eu imi doresc sa fac toata viata profesia de avocat si atunci tratez serios fiecare moment, astfel incat sa ajung la un maxim si sa ma mentin. E un maxim de efort, dar repet, daca esti bun profesional vin rezultatele si profesionale, dar si pe latura financiara. Daca pui invers si vrei sa rezolvi problema financiara pe care o ai pe moment, peste doua zile, peste o saptamana peste un an, nu o sa mai ai acelasi rezultat sau oricum o sa scada foarte mult volumul de activitate.
Alina Matei: Care credeti ca sunt motivatiile unui avocat? De ce se scoala el dimineata sa mearga la birou, la instanta, la parchet?
Valentin Constantinof: Eu de exemplu de doua luni plec foarte devreme de acasa, pentru ca imi duc fetita cea mare la scoala la 7:30. In general insa, imi incep ziua de lucru devreme: toti clientii mei sunt socati ca ii chem la birou, pentru ca eu la 8 fara un sfert sunt la birou.
Alina Matei: Care credeti ca sunt motivatiile unui avocat? De ce se scoala el dimineata si pleaca la birou?
Valentin Constantinof: Nu neaparat, e un mit. Sunt avocati si sunt proiecte in care lucrezi inclusiv noaptea, sau de pe o zi pe alta, dar ritmul de lucru nu este neaparat de genul acesta.
Din punctul meu de vedere succesul in aceasta profesie presupune sa imbini, daca reusesti, in modul ideal relatiile profesionale, timpul acordat activitatii profesionale cu timpul alocat celorlalte aspecte ale vietii.
Activitatea profesionala poate fi in mod clar concentrata, in sensul ca daca eu daca eu vin la ora noua la birou, beau trei cafele pana la 11, mai stau de vorba cu colegii si la ora 1 ma apuc de treaba, sigur ma apuca ora 10 noaptea nefacand nimic sau oricum fiind foarte obosit. Daca vin de la 8 sau de la 9 la birou sau ma duc in instanta si imi concentrez chestiunile profesionale astfel incat pana la 7-8 seara sa termin, mai am timp sa stau si cu familia.
Ideal e, si acesta este sfatul catre toti colegii, sa se indrepte si spre zona de familie si sa-si traiasca deplin viata, pentru ca doar prin zona profesionala nu ai cum sa fii implinit, nu ai cum sa ai toate satisfactiile. Familia este cea care din punctul meu de vedere este estentiala. Restul sunt detalii.
Alina Matei: Va multumim foarte mult pentru timp si pentru disponibilitate.
Valentin Constantinof: Va multumesc si eu.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro