Modificarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru IMM
23.11.2012 | JURIDICE.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 783 din data de 21 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 218/2012 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii.
Legea aproba OUG nr. 60/2011 privind aprobarea Programului Mihail Kogalniceanu pentru intreprinderi mici si mijlocii, cu modificari si completari.
Programul Mihail Kogalniceanu este un program multianual pe perioada 2011-2013 de incurajare si de stimulare a dezvoltarii I.M.M.-urilor, constand in acordarea unei linii de credit cu dobanda total subventionata si/sau, dupa caz, garantarea creditului de catre stat. Programul vizeaza sprijinirea accesului I.M.M.-urilor la obtinerea de finantari, pentru a suplini nevoile de lichiditate pe termen de un an in vederea desfasurarii activitatii, cu posibilitatea prelungirii in conditiile prevazute de norme, fara a depasi durata programului.
Cele mai importante modificari aduse de legea de aprobare se refera la:
Valoarea maxima a liniei de credit acordate se majoreaza de la 125.000 lei/I.M.M./an la 400.000 lei/I.M.M./an.
Pana in prezent dobanda aferenta liniilor de credit acordate in cadrul Programului era partial subventionata. Noua lege permite subventionarea dobanzii in proportie de 100% pentru creditele in lei, dar nu mai mult de 9% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordata in conditiile programului.
Noua lege acorda posibilitatea beneficiarilor Programului de a accesa facilitatile oferite in cadrul programului atat cumulat, cat si separat, fie accesand subventia si/sau garantia, fie exclusiv garantia de stat. Pana in prezent mecanismul reglementat permitea accesarea garantiei numai impreuna cu obtinerea subventiei de dobanda.
Valoarea garantiei poate fi de maximum 80%, dar nu mai mult de 320.000 lei din valoarea creditului.
Se renunta la conditia privind constituirea de garantii colaterale in proportie de cel putin 40% in completarea garantiei acordate de FNGCIMM in numele si in contul statului, stabilindu-se ca beneficiarul are obligatia de a prezenta institutiei de credit finantatoare garantii colaterale in functie de normele proprii de creditare ale acesteia.
Beneficiarul programului se obliga sa constituie, conform prevederilor noului Cod civil, in favoarea statului roman, o ipoteca mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de acesta in baza contractului de garantare, in limita liniei de credit contractate.
Noua lege introduce prevederea ca intre institutia de credit finantatoare, beneficiarul programului si statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice F.N.G.C.I.M.M., se incheie o conventie prin care se stabileste ca institutia de credit finantatoare, fara a solicita consimtamantul beneficiarului, va urma instructiunile prin care statul roman dispune de sumele aflate in cont.