Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Nulitate proces-verbal de adjudecare ca urmare a relei-credinte a adjudecatarului


26 noiembrie 2012 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABĂ

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul în care la data întocmirii actului de adjudecare de către executorul judecătoresc, era notată în cartea funciară şi în derulare o acţiune civilă având ca obiect constatarea nulităţii absolute a două contracte de vânzare-cumpărare succesive privind imobilul în cauză, adjudecatarul nu poate fi considerat un subdobânditor de  bună-credinţă, chiar dacă debitorul avea înscris dreptul de proprietate în cartea funciară, întrucât o astfel de menţiune din cartea funciară era de natură să trezească oricărei persoane un puternic dubiu în ce priveşte valabilitatea titlului de proprietate, dubiu care alterează buna-credinţă. Înalta Curte a subliniat că în această situaţie nu poate fi reţinută buna-credinţă a recurentei  în favoarea căreia s-a adjudecat imobilul litigios, cu consecinţa că nu poate fi înlăturat de la aplicare principiul resolutio jure dantis, resolvitur jus accipientis.  Prin urmare, Înalta Curte a menţinut soluţia fondului de constatare a nulităţii absolute a actului atacat pentru cauză ilicită, respingând recursul pârâtei ca nefondat. (Decizia nr. 2710 din 20 aprilie 2012 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect constatarea nulităţii absolute a procesului verbal de adjudecare)

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică