Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Conferinta „Propuneri de reforma fiscala”. Cum a fost


26 noiembrie 2012 | Alexandru VLASTON
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Asa cum am fost obisnuiti, Universitatea Romano-Americana a fost din nou gazda unui eveniment de mare interes, si anume, conferinta “Propuneri de reforma fiscala”. Evenimentul s-a desfasurat joi, 22.11.2012, in Sala Senatului din cadrul Universitatii, in fata unui grup de oameni care si-au manifestat interesul fata de subiectele propuse.

Principalele teme ale evenimentului au fost prezentate de:
– Florin Citu – Politica Fiscala care promoveaza cresterea economica
– Gabriel Biris – Contributia unica de asigurari sociale
– Bogdan Glavan – Catre o constitutie fiscala.
Unul dintre participantii la dezbatere a fost si Dan Schwartz (RSM Scot).

Temele propuse au vizat reorganizarea economiei Romaniei, aceasta aflandu-se intr-o stare degradanta in ultimii ani.

Florin Citu – „Politica Fiscala care promoveaza cresterea economica”

Potrivit studiului realizat de catre Florin Citu, politicile fiscale aplicate in Romania, dar si in Uniunea Europeana (datorie publica crescuta, deficite mari, taxe majorate, cheltuieli publice mari) au condus la o stagnare a economiei, consolidarea fiscala devenind solutia salvatoare.
In solutionarea acestei probleme, economistul Florin Citu a venit cu propuneri pe doua fronturi:
politica de taxe si cheltuielile publice.

Politica de taxe
– Este propusa reducerea impozitului pe profit si a celui pe venit, in mod gradual, de la 16% la circa 10%, incepand cu anul 2013.
– TVA-ul se cere diminuat de la 24% la 20% in doua etape: 22% in 2013 si 20% in 2014.
– Reducerea CAS la 4%, tot in doua etape, pana in anul 2014.

Cheltuielile publice
– Diminuarea de la 5,4 la 4%, pana in 2014, la bunuri si servicii de la 6,7% la 5,5% pentru salarii, pana in 2015.

In cadrul dezbaterii, s-a pus intrebarea daca studiile si concluziile cercetatorilor sunt luate in seama de catre politicieni avand in vedere ca impresia generala este ca acestea sunt distorsionate pana la urma.

Gabriel Biris – Contributia unica de asigurari sociale

Gabriel Biris  propune cota unica de 30% pentru asigurari sociale (10% pentru angajat si 20% pentru angajator) pentru veniturile din activitati independente si de 25% pentru veniturile din alte activitati.
De asemenea, propune masuri pentru dezvoltarea asigurarilor private de pensii si sanatate, dar si masuri severe de combatere a evaziunii in domeniu precum si simplificarea legislatiei si implementarea unei logici simple si eficiente de calcul.
Se sustine faptul ca masura va reduce costul pentru angajator, ceea ce va duce la stimularea economiei, crearea de locuri de munca, cresterea nivelului de trai si a consumului.

Bogdan Glavan – Catre o constitutie fiscala

Bogdan Glavan sustine ca problemele economiei sunt datorate de catre pendularea si scaderea impozitelor, situatiei bugetare proaste si datorita numeroaselor propuneri de masuri sau reforme.
Pentru solutionarea problemelor, el propune masuri precum: cresterea fiscalitatii, scaderea impozitelor, stimularea capitalului si productivitatii.

Ce sa prevada o constitutie fiscala?
– Reducerea si simplificarea impozitarii
– Descentralizarea fiscalitatii
– Plafonarea impozitelor
– Plafonarea sau eliminarea datoriei publice.

Cei trei, alaturi de Dan Schwartz, au reusit sa capteze atentia publicului care a venit cu intrebari legate de prelegerile facute.

Conferinta s-a incheiat dupa terminarea dialogului dintre domnii economisti si public, toti cei prezenti fiind incantati de temele abordate, de prestatia invitatilor dar si de buna organizare a evenimentului.

Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro