Potrivit art. 146 si 156 C. pr. civ. si art. 342 C. pr. pen., la finalul unui proces, avocatii (sau chiar partea, neasistata de avocat) poate formula concluzii scrise, la care unii dintre acestia obisnuiesc sa anexeze practica judiciara si/sau extrase din lucrari de specialitate.
Acestea au rolul si scopul de a convinge instanta de justetea sustinerilor si solicitarilor facute in fata ei, dar si de a informa instanta despre existenta unui anumit punct de vedere, a unei teorii anume, in jurisprudenta ori doctrina.
Ma adresez, insa, colegilor avocati, cu intrebarea: ati avut vreodata senzatia ca, in fata unor instante (probabil, putine la numar), ar trebui sa anexam la concluziile scrise, nici mai mult mai putin decat adevarate tratate de drept?
Si atunci, finalul concluziilor ar suna cam asa:
“Anexam Tratat de drept civil”.
Ori, “Anexam Tratat de dreptul muncii”…
Florin RADU
avocat, Baroul Hunedoara
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi
aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!