Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
7 comentarii

Legenda lui Morar. Daniel Morar
26.11.2012 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: Drept penal, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 23 noiembrie 2012, s-a lansat cartea „Preţul adevărului. Un procuror în lupta cu sistemul” – Dan Tăpălagă în dialog cu Daniel Morar, la Editura Humanitas, în cadrul Târgului Gaudeamus. Am fost de faţă (lansarea e dispnibilă pe Facebook). Am luat autografe de la cei doi protagonişti, le-am strâns mâna şi simt nevoia să spun câteva cuvinte.

Încep cu sfârşitul discursului lui Daniel Morar: Am arestat primul judecător, în 2001, din Palatul de Justiţie. A venit dimineaţa la serviciu şi seara nu s-a mai întors acasă. În Palat s-a aşternut tăcere. Într-una din zilele următoare un judecător îşi ia geanta şi se îndreaptă spre ieşire, când e întrebat de un coleg “Ce faci?”. “Plec” îi răspunde grăbitul. “Acasă?” insistă colegul. La care cu un nod în gând cel care pleca întreabă: “Da… De ce? Ştii tu altceva?!..”

Evenimentul de azi e unic în istoria justiţiei româneşti. Practic, astăzi în Romania a luat naştere o legendă. O legendă care va fi povestită din gură în gură de-a lungul anilor. Ea va fi relatată de noi, contemporanii de azi, copiilor şi nepoţilor peste 20, peste 50 ani. Este o legendă despre un om obişnuit, care a ajuns să conducă cea mai de cunoscută structură de luptă împotriva corupţiei. Un procuror care a avut curajul să se ţină vertical şi să îşi facă datoria: a arestat parlamentari, judecători, a cercetat miniştri, oameni de afaceri, interlopi. Un procuror care a fost atacat de mulţi şi sprijinit de puţini, dar nu i-a păsat, şi-a văzut de treabă. Un procuror care a devenit cunoscut chiar şi prin campania pe care promotorii luptei împotriva anticorupţiei i-au făcut-o. Un şef care a ţinut în mână o structură din care a făcut cel mai performant departament anticorupţie, care a ţinut la colegii săi, pe care i-a criticat când meritau şi i-a apărat când a trebuit. E vorba de Morar. Procurorul Daniel Morar.

Cartea pe care ne-o propun cei doi Dan-i este extraordinară. E un fel de istorie a reformei anticorupţiei din ultimii 10 ani. O istorie a procurorului Daniel Morar care se suprapune peste evoluţia sistemului. Este o istorie a DNA, unde au ajuns să lucreze procurori extrem de profesionişti. Fără mamă, fără tată. Morar şi procurorii DNA au devenit de temut pentru cei necinstiţi din România. Morar şi procurorii DNA au devenit simpatizaţi de oamenii de bună credinţă, sătuli de nedreptăţile din jurul lor. Morar şi procurorii DNA au devenit similari cu noţiunile de “stat de drept”, “egalitate în drepturi”, dar şi cu “speranţă”.

Mă bucur că Dan Tăpălagă aşterne pe hârtie interviul (“interogatoriul”, cum spune el) luat lui Daniel Morar. Tăpălagă e unul dintre cei mai buni analişti care îi avem pe domeniul politic şi cel al justiţiei şi unul care a sprijinit sistemul judiciar când avea nevoie şi l-a criticat când a deviat. Surpinde perfect prin întrebări nevoia de reamintire a unor momente cruciale. Ce apare în carte s-ar putea să demonteze multe speculaţii răutăcioase cu privire la numirea lui Morar în funcţie sau cu privire la activitatea lui. După cum s-ar putea să nască altele. De fapt, şi unele şi altele sunt poveşti despre o realitatea cu care noi suntem contemporani. Poveşti ţesute într-o legendă. Legenda lui Morar. Daniel Morar.

Cristi DANILEȚ
Judecator, Membru CSM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti