Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Impozitarea prin complexitate si intuitie
26.11.2012 | Andrei SĂVESCU

Am contabilizat expresia unui fel de exasperare a unui avocat specializat în fiscalitate care a încercat să găsească o soluție legală și eficientă în lupta cu Fiscul în fața instanței. Soarta litigiilor de drept fiscal nu este pecetluită din capul locului decât dacă lucrurile sunt foarte clare, ceea ce, și în acest domeniu, este doar un vis. Vis al rațiunii, intuiția este soluția pe care creierul nostru ne-o propune pe baza experienței afective și intelectuale stocate în el. Pe bună dreptate, intuiția se insinuează în cele mai raționale considerații, întrucât necesită mai puțin efort decât gândirea conștientă. Într-o lume obositoare, folosirea legii pentru a alege o soluție este mai grea decât intuiția. Și echilibrarea argumentelor este mai grea decât intuiția, iar oamenii sunt dotați de la natură cu o funcție de optimizare care de bună seamă că și-a dovedit valoarea adaptativă de-a lungul mileniilor, astfel încât a încerca să o combați este o luptă sortită eșecului.

La fel ca avocații, consultanții fiscali și cohorta lor de aptitudini contabile se străduiesc să facă lucrurile mai clare, în pofida Legiuitorului, al cărui scop nu este și nu poate fi claritatea în domeniul fiscal. Complexitatea este o formă de impozit, căci descurcarea ei nu este accesibilă decât afacerilor care depășesc o anumită anvergură, medie. Impozitarea afacerilor mici prin procedeul complexității fiscale este o metodă cu eficiență garantată, care tunde mereu ramurile mici, lăsând copacul economic să crească în grosime și înălțime, în detrimentul desișului.

Impozitarea prin complexitate se hrănește din solul fertil al deciziilor intuitive, pentru care nu este nimeni vinovat.

dr. Andrei SĂVESCU


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.