ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriInterviuri VIDEOPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Impozitarea prin complexitate si intuitie

26.11.2012 | Andrei SĂVESCU
Newsletter
Instagram
Facebook

Am contabilizat expresia unui fel de exasperare a unui avocat specializat în fiscalitate care a încercat să găsească o soluție legală și eficientă în lupta cu Fiscul în fața instanței. Soarta litigiilor de drept fiscal nu este pecetluită din capul locului decât dacă lucrurile sunt foarte clare, ceea ce, și în acest domeniu, este doar un vis. Vis al rațiunii, intuiția este soluția pe care creierul nostru ne-o propune pe baza experienței afective și intelectuale stocate în el. Pe bună dreptate, intuiția se insinuează în cele mai raționale considerații, întrucât necesită mai puțin efort decât gândirea conștientă. Într-o lume obositoare, folosirea legii pentru a alege o soluție este mai grea decât intuiția. Și echilibrarea argumentelor este mai grea decât intuiția, iar oamenii sunt dotați de la natură cu o funcție de optimizare care de bună seamă că și-a dovedit valoarea adaptativă de-a lungul mileniilor, astfel încât a încerca să o combați este o luptă sortită eșecului.

La fel ca avocații, consultanții fiscali și cohorta lor de aptitudini contabile se străduiesc să facă lucrurile mai clare, în pofida Legiuitorului, al cărui scop nu este și nu poate fi claritatea în domeniul fiscal. Complexitatea este o formă de impozit, căci descurcarea ei nu este accesibilă decât afacerilor care depășesc o anumită anvergură, medie. Impozitarea afacerilor mici prin procedeul complexității fiscale este o metodă cu eficiență garantată, care tunde mereu ramurile mici, lăsând copacul economic să crească în grosime și înălțime, în detrimentul desișului.

Impozitarea prin complexitate se hrănește din solul fertil al deciziilor intuitive, pentru care nu este nimeni vinovat.

dr. Andrei SĂVESCU

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate