Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitarea prin complexitate si intuitie
26.11.2012 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Fiscalitate, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Soarta litigiilor de drept fiscal nu este pecetluită din capul locului decât dacă lucrurile sunt foarte clare, ceea ce, și în acest domeniu, este doar un vis. Vis al rațiunii, intuiția este soluția pe care creierul nostru ne-o propune pe baza experienței afective și intelectuale stocate în el. Pe bună dreptate, intuiția se insinuează în cele mai raționale considerații, întrucât necesită mai puțin efort decât gândirea conștientă. Într-o lume obositoare, folosirea legii pentru a alege o soluție este mai grea decât intuiția. Și echilibrarea argumentelor este mai grea decât intuiția, iar oamenii sunt dotați de la natură cu o funcție de optimizare care de bună seamă că și-a dovedit valoarea adaptativă de-a lungul mileniilor, astfel încât a încerca să o combați este o luptă sortită eșecului.

La fel ca avocații, consultanții fiscali și cohorta lor de aptitudini contabile se străduiesc să facă lucrurile mai clare, în pofida Legiuitorului, al cărui scop nu este și nu poate fi claritatea în domeniul fiscal. Complexitatea este o formă de impozit, căci descurcarea ei nu este accesibilă decât afacerilor care depășesc o anumită anvergură, medie. Impozitarea afacerilor mici prin procedeul complexității fiscale este o metodă cu eficiență garantată, care tunde mereu ramurile mici, lăsând copacii economici să crească în grosime și înălțime, în detrimentul desișului.

Impozitarea prin complexitate se hrănește din solul fertil al deciziilor intuitive, pentru care nu este nimeni vinovat.

Av. dr. Andrei SĂVESCU, Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti