Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Impozitarea prin complexitate si intuitie


26 noiembrie 2012 | Andrei SĂVESCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Am contabilizat expresia unui fel de exasperare a unui avocat specializat în fiscalitate care a încercat să găsească o soluție legală și eficientă în lupta cu Fiscul în fața instanței. Soarta litigiilor de drept fiscal nu este pecetluită din capul locului decât dacă lucrurile sunt foarte clare, ceea ce, și în acest domeniu, este doar un vis. Vis al rațiunii, intuiția este soluția pe care creierul nostru ne-o propune pe baza experienței afective și intelectuale stocate în el. Pe bună dreptate, intuiția se insinuează în cele mai raționale considerații, întrucât necesită mai puțin efort decât gândirea conștientă. Într-o lume obositoare, folosirea legii pentru a alege o soluție este mai grea decât intuiția. Și echilibrarea argumentelor este mai grea decât intuiția, iar oamenii sunt dotați de la natură cu o funcție de optimizare care de bună seamă că și-a dovedit valoarea adaptativă de-a lungul mileniilor, astfel încât a încerca să o combați este o luptă sortită eșecului.

La fel ca avocații, consultanții fiscali și cohorta lor de aptitudini contabile se străduiesc să facă lucrurile mai clare, în pofida Legiuitorului, al cărui scop nu este și nu poate fi claritatea în domeniul fiscal. Complexitatea este o formă de impozit, căci descurcarea ei nu este accesibilă decât afacerilor care depășesc o anumită anvergură, medie. Impozitarea afacerilor mici prin procedeul complexității fiscale este o metodă cu eficiență garantată, care tunde mereu ramurile mici, lăsând copacul economic să crească în grosime și înălțime, în detrimentul desișului.

Impozitarea prin complexitate se hrănește din solul fertil al deciziilor intuitive, pentru care nu este nimeni vinovat.

dr. Andrei SĂVESCU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii