Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

INFO-PICCJ, 27 noiembrie 2012
27.11.2012 | Paula VÂRBAN, Sorin-Ioan DUMITRASCU, Paula VÂRBAN

JURIDICE - In Law We Trust

Fals intelectual. Trimitere in judecata. P.I.C.C.J.

Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor M. T. T. sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual (33 fapte) si M. M. A. sub aspectul savarsirii infractiunii de fals intelectual (7 fapte). Totodata, procurorii au dispus incetarea urmaririi penale fata de invinuitul M. T., cercetat pentru comiterea infractiunii de fals intelectual (76 fapte) intrucat a survenit decesul acestuia.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

Inculpatul M. T. T., in calitate de rector al Universitatii din Oradea, respectiv decan al Facultatii de Medicina din cadrul aceleiasi universitati (functii detinute in perioada 1994 – 2007) a semnat si eliberat un numar de 11 diplome de licenta, 17 diplome de studii aprofundate, 3 certificate de absolvire studii postuniversitare de perfectionare si 2 diplome de conferire a titlului de „doctor in osteopatie”, pe numele unor persoane, atestand in fals ca cetatenii straini titulari ai actelor de studii ar fi urmat si absolvit, in conditiile legii, studii universitare si/sau postuniversitare organizate la aceasta universitate pentru anumite domenii si specializari, desi acestia nu au frecventat cursuri organizate la aceasta institutie de invatamant si nici nu au sustinut examenele de licenta sau colocviile la sediul acestei universitati, ori nu au fost inmatriculati la universitate.

De asemenea, inculpatul M. M. A., in calitate de decan al Facultatii de Medicina din cadrul aceleiasi universitati (functie detinuta in perioada 2004 – 2007) a semnat si eliberat un numar de 6 diplome de licenta, pe numele unor persoane (cetateni italieni) atestand in fals ca cetatenii straini titulari ai actelor de studii ar fi urmat si absolvit, in conditiile legii, studii universitare organizate la aceasta universitate pentru  specializarea stomatologie, desi acestia nu au frecventat cursuri organizate la aceasta institutie de invatamant, ori nu au fost inmatriculati la universitate.

Totodata, invinuitului M. T.,  in calitate de rector al Universitatii din Oradea (functie detinuta in perioada 1994 – 2007) a semnat si eliberat un numar de 40 diplome de licenta,  24 diplome de studii aprofundate, 11certificate de absolvire studii postuniversitare de perfectionare si o diploma de doctor in management, pe numele unor persoane (cetateni italieni), atestand in fals ca cetatenii straini titulari ai actelor de studii ar fi urmat si absolvit, in conditiile legii, studii universitare si/sau postuniversitare organizate la aceasta universitate pentru anumite domenii si specializari, desi acestia nu au frecventat cursuri organizate la aceasta institutie de invatamant si nici nu au sustinut examenele de licenta sau colocviile la sediul acestei universitati, ori nu au fost inmatriculati la universitate.

Prin rezolutia Procurorului General al Parchetului  de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, s-a dispus,  in temeiul dispozitiilor art. 209 alin. 41 Cod procedura penala, preluarea cauzei de catre Parchetul  de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, avand in vedere complexitatea acesteia.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Judecatoriei Oradea, instanta care, in temeiul art.348 din Codul de procedura penala, urmeaza sa dispuna masura complementara a anularii tuturor diplomelor de licenta, certificatelor de absolvire, diplomelor de studii aprofundate, precum si a actelor prin care s-au conferit anumitor persoane titluri stiintifice/academice semnate/eliberate de catre cei trei inculpati.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.mpublic.ro

Sorin-Ioan DUMITRASCU
Paula VÂRBAN

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.