Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
6 comentarii

CSM vrea informare obligatorie pentru mediere
29.11.2012 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust

Azi in CSM Plenul a aprobat propunerea mea de a solicita MJ sa promoveze un proiect de modificare a Legii medierii pentru a face aplicabila procedura informarii obligatorii. Iata mai jos motivarea noastra si textele propuse.

Prin Legea nr. 115/2012 s-a completat si modificat Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Aceasta din urma lege a avut ca scop principal degrevarea instantelor de un numar important de cauze. De la intrarea ei in vigoare in anul 2008 si pana in prezent numarul medierilor procesuale nu a depasit cateva sute de cauze anual, justitiabilii nefiind falimiarizati cu aceasta institutie.

Ca urmare, s-a gandit realizarea unei proceduri de informare. Mai intai prin Legea nr. 370/2009 s-a prevazut in mod imperativ ca organele judiciare sa informeze partile cu privire la posibilitatea si avantajele medierii si sa le indrume sa recurga la ea. In concret, aceasta obligativitate nu a dat rezultate. O noua procedura de informare a fost introdusa  prin Legea nr. 115/2002.

Astfel, prin aceasta lege:
a. a fost modificat art. 2 din Legea 192/2006 care are acum urmatorul continut:  „Art. 2 – (1) Daca legea nu prevede altfel, partile, persoane fizice sau persoane juridice, sunt obligate sa participe la sedinta de informare privind medierea, inclusiv dupa declansarea unui proces in fata instantelor competente, in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie, in materie penala, precum si in alte materii, in conditiile prevazute de prezenta lege. Dispozitiile art. 182 alin. (1) pct. 1 lit. e) din Codul de procedura civila raman aplicabile in mod corespunzator.”
b. a fost introdus in lege art. 601  cu urmatorul continut: „(1) In litigiile ce pot face, potrivit legii, obiect al medierii sau al altei forme alternative de solutionare a conflictelor, partile si/sau partea interesata, dupa caz, sunt tinute sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in urmatoarele materii (…)”.

Prin urmare, nu medierea ar fi obligatorie, ci doar participarea partilor/partii la sedinta de informare. Acest text ridica insa problema eficientei noii proceduri, atat timp cat legea nu prevede nicio sanctiune a neindeplinirii sale.

Singura sanctiune care se poate aplica este cea din art. 1081 din C. pr. civ.: „(1) Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel: 1. cu amenda judiciara de la 50 lei (RON) la 700 lei (RON): f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii”. Aceeasi reglementare este preluata si de art. 187 din Noul C.pr.civ.  „Incalcarea obligatiilor privind desfasurarea procesului. Sanctiuni: (1) Daca legea nu prevede altfel, instanta, potrivit dispozitiilor prezentului articol, va putea sanctiona urmatoarele fapte savarsite in legatura cu procesul, astfel: 1. cu amenda judiciara de la 100 lei la 1.000 lei: f) refuzul partii de a se prezenta la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii, in situatiile in care a acceptat, potrivit legii”.

Ca urmare, singura sanctiune a neparticiparii la sedinta de informare cu privire la mediere este doar pentru partea care a acceptat procedura, dar care nu s-a prezentat la ea, tergiversand astfel solutionarea cauzei. Oricum, chiar daca se aplica amenda judiciara, nu exista vreo sanctiune cu privire la cererea de chemare in judecata introdusa, instanta fiind tinuta sa continue solutionarea cauzei. Ceea ce lipseste de efect noua procedura, al carei scop este convingerea partilor de a ramane in mediere si a degreva astfel instantele.

Ca urmare, pentru a da eficienta noii proceduri de informare care este obligatorie potrivit art. 2, introdusa prin art. 601, este nevoie de o prevedere cu privire la consecinta nerespectarii sale. Intrucat la procedura de informare se poate apela inainte de sesizarea instantei, dar si ulterior acesteia, este nevoie ca noul text sa priveasca ambele ipoteze.

Astfel, propunem ca dupa art. 2 alin. 1 sa se introduca un nou alineat, alin. 1 ind. 1, cu urmatorul continut:

Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop, pentru litigiile in materiile prevazute de art. 601 lit. a-f din lege.”

In felul acesta accesul partilor la justitie nu este impiedicat: procedura de informare este sumara, este gratuita (art. 61 alin. 1 teza a treia din lege), daca nu s-a apelat la ea mai inainte de formularea cererii de chemare in judecata, aceasta lipsa poate fi complinita pe parcursul judecatii si actiunea poate fi introdusa din nou daca este urmata procedura de informare.

De asemenea, intrucat sedinta de informare nu poate avea loc decat cu participarea ambelor parti, este evident ca, in situatia in care paratul nu se prezinta sau nu accepta informarea, nu se poate incheia un proces verbal de informare, potrivit art. 60 ind. 1 alin. (2) din lege. In acest caz, se impune modificarea acestuia, dupa cum urmeaza:

“(2) In sensul alin. (1), dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii intr-o anumita materie se face printr-un proces-verbal de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parţi refuza, in scris, in mod explicit, informarea ori nu raspunde invitatiei mentionate la art. 43 alin. (1) ori nu se prezinta de doua ori la rand la datele fixate pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei si judecatorul va  trece la judecarea cauzei”

Dat fiind faptul ca Legea nr. 115/2002 este deja in vigoare si art. 601 va fi aplicabil de la 9 ianuarie 2013, opinam ca ar fi necesara introducerea textului propus pe cale de Ordonanta de urgenta a Guvernului.

Cristi DANILEȚ
Judecator, Membru CSM

Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “CSM vrea informare obligatorie pentru mediere”

 1. Mihaela MAZILU-BABEL spune:

  intrebare: cand una dintre parti este din UE si nu cunoaste limba romana va avea nevoie de un traducator. cine va plati acel traducator?

 2. avind in vedere ca printre mediatori exista un curent de opinie majoritar in sensul ca procesul verbal privind participarea la sedintele de informare sau privind lipsa/refuzul uneia dintre parti se va face in urma platii UNUI ONORARIU, cred ca accesul la justitie este impiedicat printr-o obligatie mult prea oneroasa raportat la justitiabilul roman.

  nimic nu impiedica mediatorul sa perceapa un onorariu de 200-300 ron ptr un asemenea act procedural iar obligativitatea impusa nu va face decit sa mareasca onorariile.

  evident ca CSM, in nelimitata sa intelepciune, nu ia in considerare nr mic de mediatori care chiar practica si ca aceasta lipsa de concurenta va duce prin ea insasi la majorarea onorariilor.

  CSm gindeste si dincolo de birourile si masinile ce le aveti? oare chiar gindeste? am o mare semn de intrebare cu privire la acest aspect.

 3. Florin RADU spune:

  da, e foarte ”bine”.
  dupa ce ca e atat si atat de greu pt justitiabili sa isi obtina drepturile in justitie (din cauza taxelor judiciare, a lungimii proceselor, a directivelor care se dau judecatorilor in cazul proceselor in care parat e statul, din cauza unor judecatori ultra-formalisti si stramti la minte, a executorilor judecatoresti care nu pun in aplicare hotararile, din cauza faptului ca in foarte multe cazuri hotararile nu pot fi puse in aplicare si pt. ca nu exista pedepse penale pt. cei care nu isi indeplinesc cu rea credinta obligatiile civile, pt. ca in practica penala curg la nesfarsit nup-urile etc.), iata ca introducem inca o piedica in calea lor – medierea obligatorie.
  bravo !

 4. @Florin Radu
  Ar fi bine sa cititi ceea ce incercati sa criticati: nimeni nu a vorbit de mediere obligatorie, ci de informare obligatorie si gratuita cu privire la mediere.

 5. @cristi danilet- daca va aduc o chitanta emisa de catre un mediator pentru emiterea certificatului ca informarea a fost efectuata (lipsind piritul, ma rog, viitorul pirit) veti mai sustine ca acea informare este gratuita? realizati ca este gratuita doar povestea despre avantajele medierii dar emiterea dovezii ca aceasta sedinta a avut loc este PE BANI?

  de unde pina unde aceasta obligativitate a platii unor onorarii NEREGLEMENTATE pusa in sarcina reclamantilor? aceasta plata nu vi se pare ca incalca dreptul la justitie? dar despre avizele negative ale CE date in cazurile di donna si galioto ce spuneti?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.