Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificari cu privire la organizarea activitatii practicienilor in insolventa
29.11.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 796 din data de 27 noiembrie 2012 a fost publicata Legea nr. 222/2012 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea si completarea OUG nr. 86/2006 privind organizarea activitatii practicienilor in insolventa, modificarile vizand, in principal, formele de realizare a profesiei de practician in insolventa, accesul la profesie si procedura raspunderii disciplinare.

Principalele modificari:

Se introduc reglementari referitoare la  indeplinirea de catre practicienii in insolventa a altor noi calitati prevazute de lege: conciliatorul si mandatarul ad-hoc.
Conciliatorul este definit ca fiind practicianul in insolventa compatibil, autorizat, desemnat sa exercite atributiile prevazute de lege sau cele stabilite de instanta de judecata, in cadrul procedurii de concordat preventiv .
Mandatarul ad-hoc este practicianul in insolventa compatibil, autorizat in conditiile legii, desemnat sa exercite atributiile prevazute de lege sau cele stabilite de instanta de judecata, in cadrul mandatului ad-hoc.
Indeplinirea acestor calitati se face prin preluarea functiei si exercitarea atributiilor specifice in conditiile legii si ale actului de numire ori a hotararii de desemnare.

Se elimina cabinetele asociate, ca forma de organizare a profesiei.

Se introduce prevederea ca practicienii in insolventa cu studii juridice beneficiaza de vechime in specialitate.

Se precizeaza ca practicienii in insolventa incompatibili nu pot exercita atributiile prevazute de lege in competenta lor si nu pot fi alesi in organele de conducere ale UNPIR si filialelor acesteia, pe perioada existentei starii de incompatibilitate.

Se extinde sfera persoanelor scutite de stagiul de pregatire profesionala, in sensul ca vor fi scutite de stagiu persoanele care au exercitat timp de 10 ani o profesie juridica ori economica. Pana in prezent, erau scutite doar persoanele care au exercitat timp de 10 ani functia de avocat, magistrat si notar public.
La calculul perioadei de 10 ani se va tine cont si de perioada in care persoanele au fost deputati sau senatori, in comisiile de specialitate juridica ori economica, fara ca aceasta sa depaseasca jumatate din durata celor 10 ani.
Actul normativ mai precizeaza ca sunt scutite de stagiu si persoanele care au promovat examenul de admitere in profesie si care au avut calitatea de angajat, pe o functie economica sau juridica, intr-un cabinet individual, intr-o SPRL ori intr-o IPURL cel putin 3 ani.

Se introduc reglementari referitoare la infiintarea Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa.
Astfel, Congresul UNPIR poate hotari infiintarea Institutului National de Pregatire a Practicienilor in Insolventa (INPPI), persoana juridica de drept privat, nonprofit, care nu face parte din sistemul national de invatamant si care functioneaza sub autoritatea Adunarii reprezentantilor permanenti a UNPIR.
Veniturile INPPI provin din resurse provenite de la bugetul UNPIR, donatii, sponsorizari, venituri din activitati didactice etc.
INPPI are urmatoarele atributii:
– organizeaza formarea profesionala initiala si perfectionarea profesionala a practicienilor in insolventa;
– elaboreaza programele de studiu ale practicienilor in insolventa stagiari;
– organizeaza examenul de definitivat, in conformitate cu regulamentul de organizare si desfasurare aprobat de Consiliul national de conducere al UNPIR.

Se introduce in cuprinsul legii o noua sectiune, sectiunea a 4-a, cuprinzand reglementari cu privire la organele jurisdictionale de disciplina ale UNPIR .
Astfel, se elimina Comisia Superioara de disciplina si comisiile locale, atributiile acestora fiind exercitate de Instanta superioara de disciplina si instantele locale disciplinare.

Pe langa Consiliul national de conducere va functiona Instanta superioara de disciplina. Aceasta va fi compusa din 9 membri titulari – presedintele si 8 membri – si 3 membri supleanti, desemnati de Congresul UNPIR pentru o perioada de 4 ani dintre practicienii in insolventa compatibili si care se bucura de autoritate profesionala si morala deosebita.

In localitatile in care isi desfasoara activitatea curtile de apel se infiinteaza instantele locale disciplinare ale UNPIR.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti