Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul familiei
Dreptul familiei
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Eroare! Niciun drept gasit!


4 decembrie 2012 | Alexandru VLASTON

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Inca de la nastere, dobandim drepturi si obligatii care cu timpul, inaintand in varsta, se inmultesc. Din motive ce tin de ghinion, soarta sau datorita influentei negative ale unor asa-zisi oameni, foarte multe fiinte umane nu se bucura de drepturi, ba chiar mai rau, nu exista ca oameni, acestia fiind lipsiti de identitate si de orice alt lucru prevazut de Constitutie.

Sa spunem ca ei sunt sub cainii vagabonzi din Bucuresti care au cateva drepturi. Sa zicem ca sunt egali gandacilor de bucatarie, pe care noi ii eliminam daca ne stau in cale fara ca nimeni sa ne faca ceva.
In fiecare seara de duminica, primesc gratuit o „excursie” in Gara de Nord pentru pachetul de acasa, ca toti studentii din provincie de altfel.

Acolo vad fel si fel de oameni, genul de oameni care te socheaza, care fac parte dintr-un peisaj dramatic, la care soarele nu apare niciodata pe strada lor. Sunt oameni care iti dau impresia ca traiesti intr-un film „low-buget” despre apocalipsa, cu franturi de horror, dar pe care unii oameni il privesc ca pe o comedie sadica. Asteptand in Gara, un copil care avea in jur de zece ani, slab, descult, cu pantalonii rupti in genunchi, cu o bluza jerpelita si cu o caciula care ii cadea intruna pe fata, se plimba de la om la om si cersea bani, sume insignifante.

La un moment dat se apropie si de mine, ridicand din pamant o privire tulbure dar in acelasi timp senina, venita dintr-un chip pe care praful si murdaria se asezasera de ceva timp. Am observat ca avea in mana o punga pe care o ducea din cand in cand la gura. Dupa fiecare inhalare, se simtea mai usurat si mai linistit. Mi-a cerut bani, era normal. Avea o voce neasteptat de groasa pentru varsta lui, iar dupa ce a terminat „pledoaria” a inceput sa tuseasca greu. L-am intrebat cum il cheama, m-a privit si mi-a spus ca nu stie, ca el nu are nume. Mi-a spus o porecla pe care i-au pus-o „colegii”. L-am intrebat de familie si m-a privit nedumerit. Nu stia ce e cu el pe lume. Nu avea mama, nu avea tata, nume sau identitate. I-am cumparat un sandwich pe care l-a mancat in mai putin de un minut. Care este viitorul acestei fiinte? Cum s-a ajuns aici, ca un copil de zece ani sa fie distrus de droguri de la aceasta varsta?

Voi cita cateva articole din Constitutie ce fac referire la drepturile omului[i]. Foarte importante urmatoarele articole[ii]!

Dupa parerea mea, multi dintre acesti copii nu se regasesc in niciunul dintre aceste articole, multi sunt abandonati si lasati in voia strazii, nimeni neavand grija de ei, traind in mizerie, fara nume, fara identitate, fara drepturi si fara viitor. Multi au asa-zisul noroc de a ajunge in orfelinate sau in centre de plasament unde vor avea, de bine, de rau, un acoperis deasupra capului. Cealalta parte, insa, va fi inghitita de strada, unde de la varste fragede, cand noi nu stiam ce sunt acelea griji, cand singura noastra problema era ca nu aveam o anumita jucarie, cand puteam manca orice dorim, cand aveam cui sa ii spunem mama, cand aveam o familie care ne iubea si avea grija de noi, acei copii traiesc de pe o zi pe alta, infometati, murdari, infrigurati, batuti si in cazul acelui baietel, dependenti de droguri.

Ce facem noi in legatura cu acest lucru? Din ce am vazut, nimic. Multi sunt injurati, batuti, tratati ca niste caini. Nimeni nu le ofera o mana de ajutor, nimeni nu ii ajuta cu nimic. La varsta de zece ani sunt numiti „drogati”, „nenorociti” sau foarte „frumos” spus, „scursuri ale societatii”.

Cum sa fii o „scursura” la zece ani? Oare acel copil a primit vreo sansa, i-a dat cu piciorul, apoi a facut rau societatii? Greu de crezut.

Haideti sa incercam sa le oferim acestor copii o viata mai buna, multi dintre ei au un talent ascuns, ca fiecare dintre noi, sunt oameni si ei, trebuie ajutati.

Nu uitati, copiii de azi sunt viitorul de maine!


[i] Art. 22 alin. (1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.
Art. 23 alin. (1) Libertatea individuala si siguranta persoanei sunt inviolabile.
Art. 31 alin. (1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informatie de interes public nu poate fi ingradit.

[ii] Art. 32
(1) Dreptul la invatatura este asigurat prin invatamantul general obligatoriu, prin invatamantul liceal si prin cel profesional, prin invatamantul superior, precum si prin alte forme de instructie si de perfectionare.
(2) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in limba romana. In conditiile legii, invatamantul se poate desfasura si intr-o limba de circulatie internationala.
(3) Dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a invata limba lor materna si dreptul de a putea fi instruite in aceasta limba sunt garantate; modalitatile de exercitare a acestor drepturi se stabilesc prin lege.
(4) Invatamantul de stat este gratuit, potrivit legii. Statul acorda burse sociale de studii copiilor si tinerilor proveniti din familii defavorizate şi celor institutionalizati, in condiţiile legii.
(5) Invatamantul de toate gradele se desfasoara in unitati de stat, particulare si confesionale, in conditiile legii.
(6) Autonomia universitara este garantata.
(7) Statul asigura libertatea invatamantului religios, potrivit cerintelor specifice fiecarui cult. In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege.

Art. 33
(1) Accesul la cultura este garantat, in conditiile legii.
(2) Libertatea persoanei de a-si dezvolta spiritualitatea si de a accede la valorile culturii nationale si universale nu poate fi ingradita.
(3) Statul trebuie sa asigure pastrarea identitatii spirituale, sprijinirea culturii nationale, stimularea artelor, protejarea si conservarea mostenirii culturale, dezvoltarea creativitatii contemporane, promovarea valorilor culturale si artistice ale Romaniei in lume.

Art. 34
(1) Dreptul la ocrotirea sanatatii este garantat.
(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice.
(3) Organizarea asistentei medicale si a sistemului de asigurari sociale pentru boala, accidente, maternitate şi recuperare, controlul exercitarii profesiilor medicale si a activitatilor paramedicale, precum si alte masuri de protectie a sanatatii fizice si mentale a persoanei se stabilesc potrivit legii.

Art. 35
(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjuraor sanatos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul înconjurator.


Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii