Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Dreptul sanatatii Malpraxis medical

Acordul medical – scurta prezentare

4 decembrie 2012 | Mihai COSTACHE

Incheierea acordului medical

Pentru a discuta despre modalitatea de incheiere a unui acord medical (denumit si contract intre pacient si furnizorul de servicii medicale) am sa va aduc in atentie o speta din jurisprudenta SUA [1]:

Intr-un spital din NY, directorul acestuia, de profesie medic, a fost oprit pe coridor de catre o lucratoare in spitalul respectiv si au discutat despre problemele medicale ce le avea respectiva salariata. In urma discutiei, directorul ii ofera cateva sfaturi medicale si apoi pleaca.

Ulterior, salariata cheama in judecata directorul-medic acuzandu-l de malpraxis medical, sustinand in actiunea sa ca sfaturile sale erau cele ale unui medic, in cadrul unei consultatii medicale si deci era raspunzator pentru acestea.

Instanta de judecata decide ca intre cele 2 parti nu a existat o relatie medic-pacient si l-a exonerat de orice raspundere civila pe respectivul director.

Din tematica si modul de solutionare a acestei spete putem concluziona ca un acord medical exista numai atunci cand medicul isi exprima consimtamantul (in conditiile art. 1204 NCC) si accepta o persoana ca pacient oferindu-i sfaturi medicale in aceasta calitate iar pacientul – tot in baza unui consimtamant exprimat in mod liber, serios si in cunostinta de cauza – isi cauta si accepta o persoana ca si medic spre a solutiona o problema medicala. Lipsa oricaruia dintre cele 2 consimtaminte duce la inexistenta unui acord medical si deci o eventuala actiune de malpraxis nu va avea fundament juridic.

Exista cazuri  – exceptii de la regula de mai sus – cand serviciile medicale sunt acordate fara a exista un acord intre cele 2 parti si totusi in baza acestora se poate fundamenta o actiune in raspundere pentru malpraxis.

Aceste exceptii sunt:
– acordarea de servicii medicale de urgenta;
– pacientul nu isi poate exprima consimtamantul si acesta va fi obtinut de la reprezentantii sai legali (cazul pacientilor minori sau lipsiti de discernamant).

Trasaturile acordului medical

1. In primul rand acordul medical este un contract nenumit . Nici Legea sanatatii nr. 95/2006 nu contine o denumire specifica pentru acest act juridic si nici prevederile NCC nu il retin ca fiind o categorie speciala de contracte. Acest contract este vazut de catre doctrina ca fiind un simplu contract de prestari servicii [2], desi parerea mea este ca ar fi meritat mult mai multa atentie din partea legiuitorului mai ales prin prisma importantei raporturilor sociale ce le reglementeaza si anume integritatea persoanei umane sub toate aspectele – fizice si morale.

2. Este un contract bilateral si sinalagmatic – este un contract incheiat intre 2 parti (medic/unitate medicala si pacient). Atragem atentia ca exista 2 notiuni diferite in legislatie desi practica arata ca insesi instantele fac o confuzie intre ele: notiunea de „pacient” si cea de „bolnav”. Aceste 2 notiuni nu sunt sinonime, cea de „pacient” fiind mult mai cuprinzatoare decat cea de „bolnav”, deoarece o persoana fizica poate apela la serviciile medicale si pentru alt motiv decat acela ca este bolnava. Iar aici facem referire la serviciile de prevenire a imbolnavirilor (medicina preventiva) sau operatiile estetice.

3. Este un contract oneros deoarece toate prestatiile sunt facute in contrapartida cu un onorariu, plata acestuia fiind o obligatie a pacientului.

4. Este un contract intuitu personae deoarece este incheiat de catre pacient in primul rand in considerarea persoanei medicului sau a unitatii medicale. Relatia medic-pacient este una extrem de personala, caracterul intuitu personae fiind de esenta acordului medical.

5. Este un contract consensual. Pentru incheierea lui in mod valabil nu este necesara nici o formalitate, forma scrisa fiind facuta doar ad probationem.

6. De regula, acordul medical isi produce efectele intre persoane vii cu o singura exceptie si anume cazul donarii de organe. Desi contractul este incheiat in timpul vietii pacientului, acesta isi produce efectele abia dupa moartea semnatarului si in urma inscrierii pacientului in Registrul National al Donatorilor.


Bibliografie:
[1] Roddley Holder A „Medical Malpractice Law”, 1975, New York
[2] Leung W C „Law for doctors”, 2000, Oxford
[3] Gabriel Nasui „Malpraxisul medical. Particularitatile raspunderii civile medicale”, 2010, Bucuresti

Mihai COSTACHE

Citeşte mai mult despre ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership