Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Constanta. Lipsa plangerii prealabile. Posibilitatea impacarii partilor. Opinie separata
04.12.2012 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Arii de practică, Drept penal, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Constanța, cu opinie majoritară, a hotărât că în situația schimbării încadrării juridice dintr-o infracțiune pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale se face din oficiu într-o infracțiune pentru care punerea în mișcare a acțiunii penale este lăsată la dispoziția părții vătămate, iar părțile declară că se împacă, procesul penal poate înceta în baza dispozițiile art. 10 lit. h) Cod de procedură penală.

În speță, s-a schimbat încadrarea juridică din infracţiunea prevăzută de art. 182 alin. 2 Cod penal (potrivit actului de inculpare) în infracţiunea prevăzută de art. 180 alin. 2 Cod penal.

Opinia separată a fost în sensul că temeiul încetării procesului penal îl reprezintă dispozițiile art. 10 lit. f) Cod de procedură penală, constând în lipsa plângerii prealabile a persoanei vătămate, întrucât în cauză, în etapa prevăzută de art. 286 Cod de procedură penală, în faţa primei instanţe, partea vătămată a declarat că nu doreşte a formula plângere prealabilă. Ca atare, nu este îndeplinită condiţia de procedabilitate şi pedepsibilitate prevăzută de art. 131 alin. 1 Cod penal, părţile putându-se împăca doar după formularea unei plângeri prealabile. (Decizia penală nr. 423 din 2 octombrie 2008 pronunţată în recurs de Secţia penală și pentru cauze penale cu minori şi de familie a Curţii de Apel Constanța având ca obiect vătămarea corporală gravă/art. 182 C.P. – JURINDEX2009362329).

Raluca CÎRSTEA, avocat SVSA

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti