Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii

Despre mediere. Din nou
05.12.2012 | Marius MUREȘAN, Marius MURESAN

JURIDICE - In Law We Trust

Asistam in ultimul timp la o adevarata desfasurare de forte privind promovarea medierii in spatiul juridic romanesc. Nici site-ul JURIDICE.ro nu este strain de aceasta ofensiva. Odata cu ultimele modificari legislative, tendinta pare a fi de a impune cu forta calea medierii (sub forma obligativitatii participarii la sedintele de informare asupra medierii), data fiind lipsa de succes a celorlalte cai alese anterior. Impunerea de obligatii in aceasta privinta subiectilor de drept poate fi, insa, pe termen lung, la fel de lipsita de succes, neducand decat la o prelungire inutila a solutionarii proceselor.

Prin urmare, pentru a fi un succes, proiectul de promovare a medierii trebuie desfasurat pe un fundal mai larg, care sa tina cont cel putin de urmatoarele aspecte:
1. La nivel de valori, cultura negocierii este extrem de precara in spatiul romanesc; medierea poate fi promovata doar pe termen lung prin promovarea unei culturi a negocierii si a solutionarii amiabile a conflictelor si in afara mediului juridic: de exemplu, in mediul educational;
2. Solutionarea litigiilor in instanta trebuie sa devina previzibila; a avea trei solutii diferite in trei etape procesuale diferite cum adesea se intampla, acum da sperante justitiabilului ca, in instanta, orice este posibil, si prin urmare il impiedica sa se aseze la masa negocierii; daca logica solutionarii litigiilor in instanta ar fi mai riguroasa si transparenta, partile putand avea o proiectie a solutiei unui eventual litigiu, ar creste disponibilitatea de a gasi o solutie amiabila inainte de declansarea procesului;
3. Lipsa unei veritabile culturi juridice la nivelul societatii romanesti, in ciuda numerosilor absolventi de drept din ultimii 20 de ani; de multe ori, in cadrul unui conflict juridic, observi, cu uimire, ca ambele parti sunt convinse ca au dreptate, ceea ce le motiveaza in a nu accepta compromisul (care e vazut, totodata, ca un semn de slabiciune al partii); cristalizarea acestor pozitii conflictuale “de transee” e sustinuta si de cunostintele juridice, adeseori mai putin decat precare, ale celor implicati.

Prin aceste observatii, nu ne propunem decat sa sugeram necesitatea largirii cadrului de discutie a problemei medierii. Nu se poate arunca vina esecului medierii doar pe individul venit in instanta sa isi gaseasca dreptatea, ci trebuie devoalate mecanismele sociale care stau la baza deciziilor sale.
Si sa nu uitam ca e lipsit de logica sa impui… o intelegere amiabila.

Avocat Marius MUREŞANPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.