Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

MJ a elaborat un memorandum despre excesul legislativ
05.12.2012 | JURIDICE.ro

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a prezentat în sedinţa Guvernului din data de 27 noiembrie, un memorandum cu tema „Adoptarea măsurilor necesare asigurării unui cadru normativ care să răspundă exigenţelor referitoare la accesibilitatea şi previzibilitatea normei de drept. Implicaţiile adoptării Legii nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a noului Codul penal asupra republicării unor acte normative”.

Memorandumul a avut ca punct de plecare analiza efectuată la nivelul Ministerului Justiţiei, cu sprijinul Consiliului Legislativ în legătură cu realitatea normativă cu care se confruntă România în ultima perioadă.

În mod concret, în urma analizei cadrului normativ începând cu anul 2000 şi până în prezent s-a constatat că fost adoptate aproximativ 49.000 de acte normative, dintre care:
5.881 legi;
2.154 ordonanţe de urgenţă ale Guvernului;
821 ordonanţe ale Guvernului;
20.528 hotărâri ale Guvernului;
19.616 ordine.

Potrivit datelor furnizate de Consiliul Legislativ, fondul activ al legislaţiei României cuprinde 13.317 acte normative de bază, în vigoare sau neabrogate expres, dintre care:
4206 legi şi decrete-lege;
826 ordonanţe de urgenţă ale Guvernului;
575 ordonanţe ale Guvernului;
7424 hotărâri ale Guvernului;
56 hotărâri ale consiliului de miniştri;
230 alte acte normative (decrete ale Consiliului de Stat, decrete prezidenţiale, decrete).

Multe dintre aceste norme reglementează situaţii juridice similare sau chiar identice pentru care nu s-ar justifica emiterea unor reglementări distincte. De asemenea, foarte multe acte normative au suferit multiple modificări în intervale de timp foarte scurte, făcând dificilă urmărirea evoluţiei legislative de către destinatarul normei.

Astfel, se poate concluziona că suntem în prezenţa unui exces legislativ, de natură să determine lipsa de previzibilitate a normei de drept şi dificultatea aplicării acesteia.

În aceste condiţii, Memorandumul propune elaborarea şi punerea în aplicare a unei strategii sistematice şi coerente, susţinută de Guvernului României – Strategia privind asanarea cadrului legislativ în vigoare.

Strategia ar urma să fie pusă în aplicare pe durata a 3 ani de la data aprobării ei, demersurile instituţionale urmând a fi coordonate de Secretariatul General al Guvernului, prin Direcţia pregătire şedinţe ale Guvernului.

Ministerul Justiţiei va sprijini aplicarea acestei Strategii, alături de Consiliul Legislativ, principala instituţie cu competenţe în domeniu.


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.