Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

ZAMFIRESCU RACOTI PREDOIU solicita CJUE pronuntarea unei hotarari preliminare ref. sistemul comun al TVA
06.12.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust

Echipa de litigii fiscale a societăţii de avocaţi Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a formulat o cerere adresată Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare în legătură cu interpretarea dispoziţiilor legale interne privind plata taxei pe valoare adăugată (TVA) de către persoane fizice asimilate persoanelor impozabile. Acest demers a fost efectuat în vederea soluţionării unei cauze aflate pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia.

Solicitarea vizează clarificarea următoarelor aspecte:

  • Stabilirea bazei impozabile în situaţia în care părţile stabilesc prin contractul de vânzare-cumpărare un preţ final şi irevocabil, iar ulterior autorităţile fiscale consideră operaţiunea de vânzare ca fiind taxabilă datorită reconsiderării statutului de persoană impozabilă a vânzătorului  (art. 73 şi 78 din Directivă);
  • Calificarea  vânzarii de bunuri imobile din patrimoniul personal al unei persoane fizice drept activitate economică de „exploatare” a bunurilor corporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate (articolul 9 alin. (1) paragraful al doilea din Directivă);
  • Posibilitatea acordării dreptului de deducere a TVA şi momentul la care intervine o astfel de posibilitate (articolul 167 din Directivă).

În cazul operaţiunilor de achiziţie efectuate anterior de o persoană considerată de inspecţia fiscală ca fiind persoană impozabilă, trebuie clarificat dacă dreptul de deducere a TVA se acordă la momentul exigibilităţii taxei sau doar ulterior, la momentul înregistrării sale în scopuri de TVA.

Răspunsurile care ar urma să fie oferite de către CJUE au o influenţă hotărâtoare asupra modului în care instanţa de recurs ar putea soluţiona cauza, deoarece privesc modalitatea de interpretare şi aplicare a Directivei în legătură cu sistemul comun al taxei pe valoare adăugată.

„Am constatat că instanţele românești au avut o anumita teamă în a interpreta dispoziţiile interne care nu prevedeau expres asimilarea vânzării de bunuri din patrimoniul personal ca fiind venituri din activitatea economică de exploatare cu caracter de continuitate, deşi la momentul realizării operaţiunii nu exista o dispoziţie legală expresă neechivocă. În ceea ce priveşte clientul pe care societatea noastră îl reprezintă, pentru a evita interpretarea abuzivă a art. 127 din Codul Fiscal, am solicitat suspendarea cauzei până la pronunţarea CJUE  asupra întrebărilor preliminare, iar instanţa a admis cererea de suspendare”, a afirmat Stan Tîrnoveanu, Partener Coordonator ZRP.

Echipa de litigii fiscale coordonată de Stan Tîrnoveanu a fost formată din Nicoleta Boboc, Senior Associate şi Ovidiu Şerban – Associate.

***

Despre Zamfirescu Racoţi Predoiu

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi înfiinţate în anul 1995, Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România. ZRP oferă servicii de asistenţă juridică atât în domeniul avocaturii de business, cât şi în sfera litigiilor, arbitrajului şi consultanţei fiscale, şi este recomandată de anuarele  internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în variate arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar,  drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipă de 41 de avocați dintre care cinci parteneri – Stan Tîrnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoți (Senior Partner), Călin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti