Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Recurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii

RIL admis. Caz de incompatibilitate a judecatorului care solutioneaza actiunea penala/civila
07.12.2012 | Andrei PAP

Secţiuni: Recurs în interesul legii, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 820 din 5 decembrie 2012, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 17 din 12 noiembrie 2012 (Decizia 17/2012) privind examinarea recursului in interesul legii formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin sesizarea nr. 17.176/3848/III-5/2012, pentru a se stabili daca judecatorul care a judecat cauza prin aplicarea dispozitiilor art. 3201 din Codul de procedura penala cu privire la unii dintre inculpati devine sau nu incompatibil, conform art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala, sa solutioneze actiunea penala si civila cu privire la ceilalti inculpati, in ipoteza in care trimiterea in judecata a tuturor inculpatilor s-a facut prin acelasi rechizitoriu, pentru infractiuni intre care exista stare de conexitate sau indivizibilitate.

1. Obiectul recursului in interesul legii

Prin recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a aratat ca in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la incompatibilitatea judecatorului, urmand a se stabili pe calea recursului in interesul legii daca judecatorul care a solutionat cauza prin aplicarea dispozitiilor art. 3201 din Codul de procedura penala cu privire la unii dintre inculpati devine sau nu incompatibil, conform art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala, sa judece actiunea penala si civila cu privire la ceilalti inculpati, in ipoteza in care trimiterea in judecata a tuturor inculpatilor s-a facut prin acelasi rechizitoriu, pentru infractiuni intre care exista stare de conexitate sau indivizibilitate.

2. Optica jurisprudentiala

Prin recursul in interesul legii se arata ca, in urma verificarii jurisprudentei la nivel national cu privire la existenta incompatibilitatii „judecatorului care a judecat cauza prin aplicarea art. 3201 din Codul de procedura penala cu privire la unii dintre inculpati, in a solutiona actiunea penala si civila cu privire la ceilalti inculpati in ipoteza in care trimiterea in judecata a tuturor inculpatilor s-a facut prin acelasi rechizitoriu, pentru infractiuni intre care exista stare de conexitate sau indivizibilitate”, a fost relevata o practica neunitara.

a) Intr-o prima orientare a practicii, unele instante au considerat ca judecatorul care a solutionat cauza prin aplicarea procedurii simplificate, prevazuta de art. 3201 din Codul de procedura penala, este incompatibil, intrucat si-a exprimat parerea si cu privire la solutia care s-ar putea pronunta in cauza respectiva privindu-i si pe ceilalti inculpati, si, in consecinta, au admis cererile de abtinere formulate in temeiul art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala.

b) Intr-o a doua orientare a practicii, alte instante au apreciat ca judecatorul nu este incompatibil, potrivit dispozitiilor art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala, sa judece cauza disjunsa.

In argumentarea acestei solutii s-a sustinut ca institutia reglementata de art. 3201 din Codul de procedura penala nu echivaleaza cu o antepronuntare, fiind caracteristica acordului de vointa exprimat de inculpat in calitate de persoana acuzata in procesul penal.

3. Opinia procurorului general al PICCJ

Solutia propusa de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este in sensul orientarii jurisprudentiale potrivit careia judecatorul care a judecat cauza prin aplicarea art. 3201 din Codul de procedura penala cu privire la unii dintre inculpati, nu este incompatibil, potrivit dispozitiilor art. 47 alin. 2 din Codul de procedura penala, sa solutioneze actiunea penala si civila cu privire la ceilalti inculpati in ipoteza in care trimiterea in judecata a tuturor inculpatilor s-a facut prin acelasi rechizitoriu, pentru infractiuni intre care exista stare de conexitate sau indivizibilitate.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie:

“Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si, in consecinta:

Judecatorul care a solutionat cauza conform procedurii prevazute de art. 3201 din Codul de procedura penala cu privire la unii dintre inculpati nu devine incompatibil sa judece actiunea penala si civila cu privire la ceilalti inculpati, in ipoteza in care trimiterea in judecata a tuturor inculpatilor s-a facut prin acelasi rechizitoriu, pentru infractiuni intre care exista stare de conexitate sau indivizibilitate.

Judecatorul devine incompatibil doar daca in considerentele hotararii pronuntate conform art. 3201 din Codul de procedura penala si-a exprimat parerea cu privire la solutia ce ar putea fi data in cauza disjunsa.”

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti