Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 6 decembrie 2012
06.12.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Conflict de interese. Trimitere in judecata. DNA Pitesti

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

DOBRISAN DORIN, director al CEC BANK – Sucursala Ramnicu Valcea (la data savarsirii faptelor), in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale si
– conflict de interese,

CIOGESCU OVIDIU EUGEN, administrator al SC ELECTROVALCEA S.R.L. Ramnicu Valcea si CIOGESCU MARIANA, sotia lui Ciogescu Ovidiu Eugen, in sarcina caruia s-a retinut complicitate la infractiunea de efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii noiembrie 2007, inculpatul Dobrisan Dorin, in calitate de director al CEC BANK – Sucursala Rm. Valcea, in scopul de a dobandi pentru sine sediul vechi al institutiei pe care o conducea, a organizat vanzarea prin licitatie publica a acestui imobil si s-a desemnat presedinte al Comisiei de licitatie.

La data de 28 noiembrie 2007, cu ocazia desfasurarii acestei licitatii, imobilul a fost adjudecat in favoarea S.C. ELECTROVALCEA S.R.L., reprezentata de Ciogescu Ovidiu Eugen. Aceasta licitatie a fost trucata deoarece toate persoanele fizice si juridice participante (S.C. ELECTROVALCEA S.R.L, Ciogescu Mariana, in nume personal si o alta societate comerciala) au licitat in mod formal, deoarece intelegerea era ca beneficiarul final sa fie Dobrisan Dorin.
Imobilul a fost vandut catre S.C. ELECTROVALCEA S.R.L cu suma de 804.000 euro (2.883.546 lei), iar contractul de vanzare–cumparare a fost semnat, din partea CEC BANK – Sucursala Rm. Valcea de catre inculpatul Dobrisan Dorin.

In realitate, Dobrisan Dorin a devenit proprietarul de fapt al acestui imobil si a procedat la cumpararea prin interpusi (S.C. ELECTROVALCEA S.R.L) pentru ca, avand in vedere functia sa, se afla intr-o situatie de incompatibilitate, deoarece cumpararea acestui imobil ii era interzisa prin normele interne ale bancii si prin Legea 161/2003 privind incompatibilitatile. De asemenea, desi in mod formal pretul a fost platit de cumparator, banii au provenit de la inculpatul Dobrisan Dorin care a asigurat intreaga suma prin contractarea unor credite, in nume propriu, de la unitatea bancara pe care o conducea sau prin acordarea de credite in mod preferential inculpatului Ciogescu Ovidiu Eugen sau numitului Bododea Constantin.

In plus, dupa achizitionarea imobilului, inculpatul Dobrisan Dorin s-a comportat ca un adevarat proprietar, cu toate atributiile ce decurg din aceasta calitate.

De altfel, pentru acordarea acestor credite, inculpatii Dobrisan Dorin si Ciogescu Ovidiu Eugen si numitul Bododea Constantin au fost trimisi in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA in cursul lunii octombrie 2010.

In vederea confiscarii, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra imobilului mentionat mai sus.

Facem precizarea ca Dobrisan Dorin a mai fost trimis in judecata de procurorii Serviciului Teritorial Pitesti al DNA pentru alte fapte retinute in sarcina sa in calitate de director al CEC BANK Ramnicu Valcea. De asemenea, Ciogescu Ovidiu Eugen a mai fost trimis in judecata in calitate de administrator al SC ELECTROVALCEA S.R.L.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Pitesti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

***

Asocierea in vederea savarsirii de infractiuni. Trimitere in judecata. DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

OLTEANU RADU, actionar majoritar al SC ALCOR SA Botosani si administrator al SC MOLDAVIA IMPEX SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asocierea in vederea savarsirii de infractiuni,
– complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grav, in forma continuata,
– complicitate la tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– spalare de bani;

AHMED MOHAMED KAMEL ABDRABBO NASSAR in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la spalare de bani,

KHACHOUK JIHAD MOHAMAD KHAIRO, cetatean libanez, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– patru infractiuni de asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune cu consecinte deosebit de grave,
– tentativa la infractiunea de inselaciune, cu consecinte deosebit de grave,
– complicitate la doua infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la tentativa la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la spalare de bani,
– doua infractiuni de evaziune fiscala,
– spalare de bani,

MAHMOUD ABDELFATTAH SALMAN ABU TAHOUN, cetatean iordanian, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– complicitate la tentativa de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,

TANASE ADRIAN, administrator la SC CA-SI EXPEDITION SRL, SC YKEA SERV SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere in vederea savarsirii de infractiuni,
– inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la spalare de bani,

GARBACIUC ION, administrator SC YKEA SERV SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asociere pentru savarsirea de infractiuni,
– inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– spalare de bani;

CHAMA OMAR, cetatean sirian, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
– asocierea in vederea savarsirii de infractiuni,
– complicitate la inselaciune cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata,
– complicitate la spalare de bani,
– evaziune fiscala, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada august 2002 – martie 2003, inculpatii Olteanu Radu, Mohamed Kamel Abdrabbo Nassar, Khachouk Jihad Mohamad Tanase Adrian, Garbaciuc Ion, Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun, Chama Omar au constituit un grup infractional organizat in scopul insusirii unor sume considerabile de bani prin rambursari ilegale de TVA. In acest sens, inculpatii au pus in practica un mecanism financiar in care au implicat mai multe societati comerciale tip „fantoma” si prin care au realizat circuite financiare fictive sau exporturi de bunuri nevandabile, mult supraevaluate. Sumele de bani astfel obtinute erau apoi transferate prin conturile firmelor tip fantoma, in scopul ascunderii adevaratei origini, dupa care erau transferate in conturi din afara Romaniei.
In aceasta modalitate, prin inducerea in eroare a functionarilor din cadrul Directiilor Generale de Finante Publice din mai multe judete si din Bucuresti, inculpatii au obtinut in mod injust suma totala de 7.637.154 RON (echivalentul a aproximativ 2.224.489 euro), cu titlu de rambursari ilegale de TVA si au incercat sa obtina suma totala de 2.827.247 RON (echivalentul a aproximativ 836.734 euro), pe care nu au mai incasat-o ca urmare a interventiei reprezentantilor institutiilor statului.
In mod separat de acest grup infractional, in cursul anilor 1999 si 2002, inculpatul Khachouk Jihad Mohamad Khairo s-a asociat cu alte persoane in vederea constituirii unor altor trei grupuri infractionale in scopul obtinerii sumei totale de 4.697.827 RON cu titlu de rambursari ilegale de TVA. In cadrul acestor grupuri, inculpatul a pus la dispozitie documente contabile false emise de firme despre care stia ca nu functionau la sediul social declarat, in scopul sustragerii de la controlul fiscal. De asemenea, in scopul ascunderii adevaratei proveniente a sumelor de bani obtinut, Khachouk Jihad Mohamad Khairo a transferat o parte din acesti prin conturile unor societati comerciale pe care le controla.
Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala s-a constituit parte civila in procesul penal cu sumele de 7.637.154 RON si 2.827.247 RON.
In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand inculpatului Olteanu Radu si ale partii responsabile civilmente SC MOLDAVIA IMPEX SRL.

Avand in vedere ca s-au sustras urmaririi penale, la data de 14 octombrie 2010, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva in lipsa a inculpatilor Khachouk Jihad Mohamad Khairo, Chama Omar si Mahmoud Abdelfattah Abu Tahoun.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti