Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Medic trimis in judecata pentru favorizarea infractorului


7 decembrie 2012 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a inculpatului BRADISTEANU SERBAN ALEXANDRU, medic sef sectie la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de favorizare a infractorului, infractiune in legatura directa cu infractiunile asimilate infractiunilor de coruptie si prevazuta in Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La data de 20 iunie 2012, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul de 5 judecatori a pronuntat prin decizie definitiva condamnarea inculpatului Adrian Nastase la pedeapsa de 2 ani inchisoare in regim de detentie pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si, in aceeasi zi, Tribunalul Bucuresti a emis mandatul de executare a pedepsei cu inchisoarea continand mentiunea expresa de incarcerare in penitenciar a persoanei condamnate Adrian Nastase.

In conditiile in care Adrian Nastase si-a provocat leziuni prin impuscare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si, cu aceasta ocazie, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru, prin atitudinea sa, a incercat zadarnicirea punerii in executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Nastase Adrian.
Concret, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru si-a folosit prerogativele sale de medic specialist chirurgie cardio-vasculara si si-a asumat internarea lui Adrian Nastase in cadrul sectiei pe care o conducea desi diagnosticul medical nu impunea internarea in cadrul acestei sectii iar primele interventii medicale au fost realizate de catre un alt medic dintr-o alta sectie.

In continuare, desi nu a facut nicio mentiune cu privire la necesitatea unei interventii chirurgicale cardio–vasculare in fisa medicala a persoanei condamnate, inculpatul Bradisteanu Serban Alexandru si-a arogat fara drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicarii publice si a transmis ca persoana condamnata are si alte afectiuni medicale, care, in realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic. De asemenea, inculpatul a evitat sa comunice oficial reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti daca persoana condamnata poate fi incarcerata.

Toate acestea au avut drept consecinta prelungirea internarii in spital si amanarea momentului transferului la o unitate de detentie, situatie care a impus reprezentantilor Directiei Generale de Politie Municipiului Bucuresti sa faca demersuri legale suplimentare pentru clarificarea indeplinirii conditiilor juridice de transfer. Ca urmare a acestor demersuri, la data de 26 iunie 2012, Tribunalul Bucuresti, ca instanta de executare, a stabilit ca situatia persoanei condamnate Nastase Adrian de a se afla internat la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti nu impiedica cu nimic punerea in aplicare a mandatului de executare a pedepsei, lucru care s-a realizat in aceeasi zi.

Cu privire la ofiterii de politie judiciara Gheorghe Dumitru, adjunct al directorului D.G.P.M.B., Costea Nicolae si Apostol Marian, ofiteri in cadrul Serviciului de investigatii criminale din cadrul D.G.P.M.B., procurorii au dispus scoaterea de sub urmarire penala a acestora pentru savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului intrucat, din probele administrate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca acestia nu au favorizat persoana condamnata.

Pentru aceleasi considerente, procurorii au dispus scoaterea de sub urmarirea penala si a invinuitilor Macovei Radu Alexandru, medic, managerul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti si Bragadireanu Petrica Simona, medic la sectia ATI (terapie intensiva) in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti pentru infractiunea de favorizare a infractorului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

:: sursa: www.pna.ro

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii