Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Noua legislatie penala – Limite de aplicare – Bucuresti, 5 decembrie 2012. Cum a fost


10 decembrie 2012 | Alexandru VLASTON

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Ziua de miercuri, 05.12.2012, a adus in Sala Senatului a Universitatii Romano-Americane un nou eveniment de interes, organizat de catre Facultatea de Drept, si anume, conferinta „Noua legislatie penala – Limite de aplicare”.
Evenimentul a fost destinat studentilor Facultatii de Drept care si-au manifestat interesul asupra Dreptului Penal, venind in numar mare si ocupand toate locurile Salii Senatului.

Evenimentul a fost moderat de catre domnul Mihai Olariu, lector universitar al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Romano-Americane.
De partea sa, in functiile de speakeri, s-au aflat  domnul Ilie Pascu, profesor universitar si domnul Constantin Duvac, conferentiar universitar.
De asemenea, la conferinta au mai participat, domnul profesor universitar si rector al Universitatii Romano-Americane, Ovidiu Folcut, doamna decan a Facultatii de Drept, Mihaela Pruna, doamna Oana Ispas, lector universitar dr., doamna Mihaela Matache, asistent universitar, domnul Valerica Lazar, conferentiar universitar, domnul Mihaita Mitroi, asistent universitar, domnul Iulian Ionita, lector universitar dr. si doamna Simona Tache, asistent universitar.

Publicul tinta al acestei conferinte a fost reprezentat de catre studentii Facultatii de Drept ce doresc sa faca parte din sistemul judiciar, care dupa asteptarile societatii, trebuie sa ofere credibilitate justitiei.
Un prim pas catre acest fapt a fost audierea specialistilor care s-au implicat activ in elaborarea Noului Cod Penal.
Evenimentul s-a desfasurat pe parcursul a trei ore, impartit in „Partea generala” care a apartinut domnului profesor universitar Ilie Pascu si in „Partea speciala” sustinuta de catre domnul conferentiar universitar Constantin Duvac.

Putem defini dreptul penal ca fiind instrumentul prin care se apara cele mai importante valori ale societatii in care traim.
Statul, suveranitatea, independenta, unitatea si indivizibilitatea statului, persoana, drepturile si libertatile acesteia, proprietatea precum si intreaga ordine de drept sunt valorile sociale importante pe care le apara legea penala romana.

Partea Generala

Partea Generala a dreptului penal  cuprinde normele cu caracter general ce sunt aplicabile partii speciale: dispozitii cu privire la aplicarea legii penale, reglementari referitoare la infractiune și infractor, la sistemul sanctiunilor de drept penal si criteriile de aplicare a acestora, cauzele care inlatura caracterul penal al faptei etc.
Fiind o tema importanta, de mare relevanta si pornind de la premisa ca datoria Codului Civil este sa ocroteasca valorile societatii, subiectul a luat amploare vorbindu-se despre istoria Codului Civil, modificarile ce apar in acesta, pedepsele aplicate sau despre discernamant.

Partea speciala
Cea de-a doua parte a evenimentului, sustinuta de catre domnul conferentiar universitar, Constantin Duvac, a fost Partea speciala.
Aceasta reprezinta ansamblul de norme juridice care descriu faptele de pericol social ce constituie infractiuni si prevad ce sanctiuni primesc cei care le savarsesc.
Obiectul partii speciale il constituie incriminarea infractiunilor si stabilirea pedepselor corespunzatoare gradului de pericol social.
Astfel s-au pus in tema diferite subiecte precum tratamentele speciale pe care le primesc cei care comit infractiuni pentru prima data, reducerea criminalitatii sau despre numarul de infractiuni comise de catre romani pe teritoriul statului cat si in afara dupa aderarea Romaniei in UE.

Conferinta s-a dovedit a fi un succes atat din punct de vedere organizatoric, cat si din partea temei abordate.
Studentii au fost receptivi si atenti pe toata durata conferintei, oferind apoi un feedback pozitiv organizatorilor.

Alexandru VLASTON
student, Universitatea Romano-Americana, Facultatea de Drept
internship Societatea de Stiinte Juridice

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii