Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Oradea sesizeaza CJUE ref. pierderea dreptului de deducere a TVA


10 decembrie 2012 | Andrei PAP
Secţiuni: CJUE, Content, Fiscalitate
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 379 din 8 decembrie 2012 a fost fost publicată informarea potrivit căreia Curtea de Apel Oradea a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu o cerere de pronunţare a unei hotărâri preliminare, adresând următoarele întrebări:
1. Dispoziţiile Directivei 2006/112/CE permit aplicarea unei sancţiuni a pierderii dreptului de deducere a TVA unui contribuabil, în condiţiile în care:
(i) factura care a fost prezentată de contribuabil pentru exercitarea dreptului de deducere a fost întocmită eronat de către un terţ, fără aplicarea măsurilor de simplificare;
(ii) contribuabilul a achitat TVA menţionată în factură?

Principiul european al securităţii juridice se opune unei practici administrative a organelor fiscale din România, care:
(i) într-o primă fază, printr-o decizie administrativă irevocabilă, au recunoscut dreptul de deducere a TVA;
(ii) ulterior au revenit asupra acestei decizii şi au stabilit în sarcina contribuabilului obligaţia de a plăti la bugetul de stat TVA în privinţa căreia s-a exercitat dreptul de deducere, precum şi de a plăti dobânzi şi penalităţi de întârziere?

2. În condiţiile în care:
(i) contribuabilul a achitat TVA menţionată eronat pe o factură de către un terţ;
(ii) organele fiscale nu au luat niciun fel de măsuri active pentru a dispune terţului corectarea facturii întocmite eronat;
(iii) în prezent, ca urmare a falimentului terţului, corectarea facturii este imposibilă, principiul neutralităţii fiscale a TVA permite privarea contribuabilului de dreptul de deducere a TVA?

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-424/12

Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro