Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

Doua RIL admise
11.12.2012 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust

În şedinţa din 10 decembrie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat un număr de două recursuri în interesul legii, fiind pronunţate următoarele soluţii:

– prin Decizia nr. 18/2012, ÎCCJ a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, statuând că:

“În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 85 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că:

Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul pe care sunt aplicate plăcuţe cu numărul provizoriu de circulaţie expirat, iar autorizaţia de circulaţie provizorie şi-a încetat valabilitatea, întruneşte numai elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 85 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

– prin Decizia nr. 19/2012, ÎCCJ a admis recursurile în interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Craiova, stabilind că:

“În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 2 lit. e) şi art. 164 alin. (2) şi (3) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale şi pct. V din Anexa la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, sporurile şi alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate în considerare la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public dacă au fost incluse în baza de calcul conform legislaţiei anterioare, sunt înregistrate în carnetul de muncă sau în adeverinţele eliberate de unităţi, conform legislaţiei în vigoare, şi pentru acestea s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.”

:: Comunicatul ÎCCJ

Andrei PAP


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Doua RIL admise”

 1. Ioan PITICAR spune:

  Stiti ce inseamna pentru mine – Ca Cetatean European RIL-RO?

  Incapacitatea Parlamentului de a edicta legi/norme CLARE si PREVIZIBILE.
  Adica o lipsa de capacitate legislativa necesara a fi complinita NECONSTITUTIONAL (fara consultare/sustinere populara) de catre ICCJ!
  In plus RIL NU ESTE PREVAZUT in CONTITUTIE!
  Punct!

 2. Ioan PITICAR spune:

  CARE ESTE TEMEIUL CONSTITUTIONAL PENTRU RIL?

  UNDE ESTE CONSULTAREA PUBLICA IN MODIFICAREA/INTERPRETAREA APLICARII LEGII, CA PARTE INTEGRANTA A SPIRITULUI SI LITEREI APLICARII ACESTEIA?

  Nu este normal sa avem o norma de aplicare a unei legi stabilita de ICCJ!
  ICCJ trebuie sa trimita sa aiba DREPT DE PROPUNERE DE EXAMINARE IN REGIM DE URGENTA -de catre Parlament – a MODIFICARII/NORMEI DE APLICARE PRACTICA a unei LEGI, OUG.

  AICI EXISTA UN CONFLICT CONSTIUTIONAL PERPETUAT!
  In fapt o adugare nelegitime a ICCJ la prerogstivele CONSTITUTIONALE!
  Lege nr. 202/2010 si Codul pr.civ., NU pot aduga valorilor Constitutiei (doar in acceptiune RO!).
  UNDE ESTE CONSULTAREA CETATENEASCA/PUBLICA?

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.