Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

Incalcarea dreptului la un proces echitabil. Ilie Serban vs. Romania, CEDO
12.12.2012 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 828 din data de 10 decembrie 2012 a fost publicata Hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (Sectia a treia) din 10 iulie 2012 privind Cauza Ilie Serban impotriva Romaniei.

In prezenta cauza, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a condamnat statul roman pentru incalcarea art.  6 § 1 din Conventie, care consacra dreptul la un proces echitabil pe motiv ca, in cazul sau, Curtea Suprema de Justitie a pronuntat o hotarare care incalca jurisprudenta constanta a acesteia.

I. Faptele

Reclamantul a solicitat Consiliului Baroului Hunedoara inscrierea sa in barou fara examen, sustinand ca a exercitat profesia de jurist intr-o intreprindere de peste 10 ani si ca, in conformitate cu art. 14  alin. 2 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, avea dreptul de a fi inscris in profesie cu scutire de examen.

Consiliul baroului a emis un aviz negativ cu privire la admiterea cu scutire de examen a reclamantului in Baroul Hunedoara. Contestatiile formulate de reclamant in fata Comisiei permanente a Uniunii Avocatilor (Comisia permanenta) si a Consiliului Uniunii Avocatilor (Consiliul Uniunii) au fost respinse.

Reclamantul a contestat decizia Comisiei permanente in fata Curtii de Apel Alba Iulia, care a admis actiunea, hotarand ca reclamantul indeplinea toate conditiile impuse de lege pentru a fi admis in profesie cu scutire de examen.

In recursul formulat de Uniunea Avocatilor, Curtea Suprema de Justitie a admis recursul, considerand ca admiterea in profesie reprezinta o posibilitate, nu un drept, si ca decizia Comisiei permanente a fost legala, in masura in care consiliul baroului a emis un aviz negativ.

Ulterior, reclamantul a fost inscris in Baroul Hunedoara, in urma avizului favorabil al Consiliului baroului asupra unei noi cereri a acestuia de admitere in profesie, iar peste 1 an, reclamantul a fost transferat la cerere in Baroul Dolj.

II. Aprecierile Curtii

Cu privire la incalcarea dreptului la un proces echitabil

Reclamantul se plange de incalcarea dreptului sau la un proces echitabil pe motiv ca, in cazul sau, Curtea Suprema de Justitie a pronuntat o hotarare care incalca jurisprudenta constanta a acesteia. Acesta arata ca se afla intr-o situatie identica celei a altor consilieri juridici carora li s-a recunoscut dreptul de a fi inscrisi in barou cu scutire de examen.

Curtea  face trimitere la jurisprudenta sa in care a constatat deja in hotararea Stefan si Stef, ca, intr-o serie de hotarari pronuntate intre anii 1996 si 2005, Curtea Suprema de Justitie (devenita Inalta Curte de Casatie si Justitie) a hotarat ca dispozitiile Legii nr. 51/1995 acorda juristilor cu vechime mai mare de 10 ani dreptul de primire in Ordinul Avocatilor cu scutire de examen de admitere.

Curtea observa ca, in mod contrar jurisprudentei sale constante care confirma acest drept, Curtea Suprema de Justitie a adoptat o solutie opusa in cauza reclamantului. In acest sens, Curtea Suprema de Justitie nu a explicat in niciun fel motivele schimbarii pozitiei sale si a revenit ulterior la jurisprudenta sa constanta. In acest context, hotararea care ii refuza reclamantului dreptul de a beneficia de dispozitiile Legii nr. 51/1995 apare drept singulara si arbitrara.

Prin urmare, a fost incalcat art. 6 § 1 din Conventie.

Cu privire la reparatiile echitabile

Curtea hotaraste ca statul roamn sa ii plateasca reclamantului, in termen de 3 luni de la data ramanerii definitive a hotararii, in conformitate cu art. 44 § 2 din Conventie, suma de 3.000  euro pentru prejudiciul moral.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti