Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Mediere
Mediere
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Medierea, haute-couture in rezolvarea conflictelor


12 decembrie 2012 | Anca Lucia STANCU

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Intr-o frumoasa si pasnica dimineata, pe cand pregateam invitatii la informare privind medierea si beneficiile ei, am fost intrerupta de soneria telefonului. La telefon era o persoana pe care o interesa cat costa o mediere. Nu era dispusa sa imi dea nici un fel de lamuriri in ceea ce priveste obiectul conflictului, insistand doar pe aspectul financiar. I-am explicat ca ar fi potrivit sa ne intilnim, ca sa discutam despre mediere, inainte de a avansa vreo suma. A acceptat si am stabilit intrevederea la doua zile distanta.

Odata incheiata convorbirea, am stat si m-am gandit cat de des am auzit intrebarea: Cat costa o mediere?
Conform unui studiu efectuat de Medierenet.ro doar 1% din intervevienti au fost parte intr-o mediere si doar 23% stiau ce este medierea. Si cu toate astea persoanele carora le vorbesc despre mediere, care aud pentru prima data despre mediere, dupa cateva cuvinte ma opresc si ma intreaba: Dar cat costa medierea asta? Nu aveau rabdare sau timp sa afle amanunte, dar exista nevoia de a sti ce inseamna ca si bani pentru a pute evalua daca merita. Ca daca e ieftina, nu da bine sa apelezi la ea, iar daca e scumpa, atunci clar nu merita.

Ce inseamna ieftin? Ce insemana scump? Putem evalua doar in bani beneficiile atat pe termen scurt cat si pe termen lung ale medierii? Nici vorba.

Asa ca vin sa va spun: medierea nu are pret nici la kilogram, nici la metru si nici la litru, pentru ca nu e masurabila. Si nici nu poti stabili un tarif in functie de obiectul conflictului, pentru ca medierea se adreseaza conflictului de interese dintre parti, iar partile sunt unice si au nevoi si interese diferite.

Am realizat ca oamenii sunt atat de obisnuiti sa fie incadrati si sa incadreze in tipare, incat atunci cand le spun ca au liberatatea de a negocia si personaliza atat solutia cat si onorariul medierii, aproape ca se sperie.

Si asa m-a dus gandul sa prezint medierea prin comparatie cu o profesie care foloseste in mod oficial tiparul: croitoria.
Tiparul folosit in croitorie inseamna transpunerea in coordonate bidimensionale a masurilor tridimensionale ale corpului uman. Cand ne cumparam haine pret-a-porter le cautam dupa marime. Marimea hainelor din productia de serie are o anumita toleranta, asa incat aproape sa se potriveasca cat mai multor persoane pentru a putea fi oferite la preturi mai mici. De aceea, de multe ori nu ne simtim chiar confortabil in ele sau sa nu le mai putem purta la scurt timp de la achizitionare pentru ca s-au uzat rapid. Sunt haine facute de masini, mana omului fiind scoasa din liniile de productie.

Din punct de vedere al solutionarii unui conflict, pret-a-porter-ul inseamna deschiderea unui proces, care, culmea, are costuri ce nu pot fi cunoscute cu exactitate nici financiar, nici ca timp si mai ales are certitudinea unui rezultat nesigur.

In momentele importante ale vietii noastre ne dorim sa fim bine imbracati si atunci ne facem hainele la comanda. Ne place sa ne recunoastem unicitatea si atunci alegem cu grija materialul si croitorul, care stim ca va face hainele exact pe masura noastra, creind astfel un tipar si un model doar pentru noi. Acceptam de la bun inceput sa platim un pret mai mare tocmai pentru unicitatea produsului. Nu stim cu ce creta deseneaza croitorul, nu stim cu ce ata coase, ce metode foloseste, dar stim ca este un profesionist si ca vom merge la probe astfel incat avem siguranta ca rezultatul muncii sale ne va multumi pe deplin. In cazul produselor haute-couture, 70% din munca este hand-made (lucru de mana).

Medierea este haute-couture-ul rezolvarii conflictelor de interese. Profesionistul mediator este cel care ia masura conflictului, a partilor si creeaza, impreuna cu partile produsul cel mai potrivit pentru situatia lor, in functie de personalitatile si nevoile lor. Munca mediatorului, atentia lui, ascultarea si intelegerea partilor, munca impreuna cu ele la gasirea solutiei, inseamna proces de creatie. Ceea ce ai aplicat intr-o mediere si a dat roade, nu se mai potriveste in alta. O iei de la capat cu fiecare caz nou. Mediatorul este un profesionist multidisciplinar, care se reinventeaza la fiecare mediere. Medierea reprezinta 80% produsul mintii. De aceea pretul medierilor difera. Chiar daca este produs de top – sau poate tocmai de aceea – pretul medierii este mai accesibil si este cunoscut de la bun inceput. Timpul si rezultatul sunt sub controlul partilor.

Si atunci ma intreb: Pentru ce sa aleg un produs pret-a-porter care are toate sansele sa nu mi se potriveasca, atunci cand pot alege un unicat, care sa-mi vina perfect, sa fie asa cum vreau eu, la un cost rezonabil?

„Sunt prea sarac sa cheltui bani in instanta” ar putea fi adaptarea unui proverb romanesc. Si asta pentru ca in instanta azi platesti o taxa, maine un onorariu, poimaine un timbru, sau o amanare si stai rabdator, inutil, neputincios si tacut sa vezi ce va hotara un judecator sau altul. E adevarat ca le platesti pe rand, dar totalul finalului iti apartine. Uneori te gandesti la cat ai platit si ai asteptat pana in acel moment si nu te lasa sufletul sa te opresti. Asa ca mergi inainte.

In mediere, iti cunosti de la bun inceput costurile si tu esti cel care decide in cat timp si cum iti rezolvi situatia. Pentru acest motiv, exista mai multe modalitati de calcul a onorariului mediatorului (pe ora, pe sedinta de mediere, pe toata medierea) si e nevoie sa fie aleasa modalitatea cea mai motivanta pentru parti.

Banii dati pe proces sunt o cheltuiala.
Banii platiti pentru mediere sunt o investitie pentru un prezent si un viitor plin de pace si liniste.

Anca Lucia STANCU

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii